atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Det första samtalet...

Publicerad 2024-09-08 11:45:00 i Atlasinvesto,

 
När vi en sen kväll i somras satt på stranden hände det. Jag och min flicka Athena hade vårt första seriösa samtal om aktier. Havet låg stilla och himlen var stjärnklar, ett vackert ögonblick i evigheten...
 
Vårt samtal började med att jag frågade om hon visste att City Gross där vi så ofta går och handlar blivit uppköpta av Axfood. Tidigare var det Bergendahls som var storägare. Men efter ett bud på två miljarder verkar det nu som att Axfood blir nya storägare. Athena svarade att hon inte visste om affären. Jag berättade att Axfood ingår i min portfölj på börsen och att de gjort det i många år.
 
Nu ledde jag in samtalet på utdelningar (som den utdelningsjägare jag är) och vad det innebär. Om ett bolag delar ut 50 % av föregående års vinst till sina aktieägare och det visar sig bli 10 kr per aktie, blir det ju 1000 kr i utdelning om jag har 100 st aktier. Hur mycket blir det i utdelning om jag har 1000 st aktier i bolaget? 10 000 kr svarar Athena. Exakt, svarade jag. Och om jag har 10 000 aktier? 100 000 kr svarar hon. Därefter frågar hon hur många aktier i Axfood som jag äger. En hel del svarar jag (vill medvetet vara lite hemlighetsfull kring det här för att väcka ett intresse som dröjer sig kvar hos henne) och fortsätter mitt spår kring utdelningar.
 
"Athena, det fina med att ett bolag betalar ut delar av sin vinst från föregående år till sina aktieägare är ju att då får jag in nytt kapital att investera och köpa nya aktier för. Utan att jag behöver göra något mer, än att köpa och behålla aktier, så skapar jag alltså en passiv inkomst. Och ju fler aktier jag köper desto större utdelningar och passiv inkomst får jag. Över tid blir det en otroligt bra injektion och effekt på mitt investerande. Dessutom bidrar och blir summan av de årliga utdelningarna från bolagen i min portfölj med tiden ett mycket större kapital än jag kan skjuta in i portföljen genom mitt nysparandet från min lön. Att investera på börsen är som att driva sitt eget företag. Och du är VD för att skapa och växa ditt företag till himlen om du vill."
 
Athena tittade på mig. Som om något nytt vaknat i henne. Visst har vi pratat om investeringar förr men den här gången förändrades något. Jag såg det i hennes kroppsspråk. I frågorna hon ställde. I hennes blick. Någon form av begynnande insikt om möjligheter. Kanske öppnades ett fönster av förståelse någonstans djupt inom henne. Hon förstår förmodligen inte än fullt ut vad detta fönster kan innebära, men tids nog kommer hon göra det...
 
 
Min resa med Atlas Investo är bara början. En dag ska jag lämna över seglet och styrspaken på mitt imaginära skepp The Atlantis till mina barn Athena och Amadeus. Men innan det hoppas jag att vi alla tre ska segla en bra bit och i många år tillsammans. På detta spännande och lärorika börshav, där jag just nu seglar ensam mot en okänd horisont. Än så länge är de för unga men om några år börjar det bli annorlunda. Jag bidar min tid. Gör vad jag kan. Investerar vidare. Det kommer en dag då jag ser mina älskade barn stå på en strand och vänta på mig. Redo att ge sig av...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo 
 
[email protected] 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela