atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Idag är gårdagens imorgon!

Publicerad 2016-05-31 23:36:00 i Atlasinvesto,

 
Att investera tid i sin privatekonomi är ett medvetet beslut. Och precis som trädgårdsmästaren odlar sina växter och blommor odlar jag min privatekonomi. Vill jag bli finansiellt framfångsrik så måste jag fatta ett beslut. Eller rättare sagt MÅNGA beslut. Precis som trädgårdsmästaren för att få en blomstrande trädgård.
 
Jag behöver göra upp en plan idag för var jag vill vara imorgon. Det är helt avgörande att inte skjuta upp planbeskrivningen till imorgon. För imorgon kanske aldrig blir av. Allt vi har är här och nu. Vill jag uppnå något så är här och nu det som jag kan använda och arbeta med. Ta en penna och ett papper, anteckningar i din Iphone, eller ett word dokument i datorn och börja skriva ner din plan: vad vill jag, hur ska jag göra och var börjar jag. Gör en 1-års plan, 3-års plan, 5-års plan så att du kan se och få bekräftat ATT du är på rätt väg eller OM du behöver revidera i din plan.
 
Jag behöver också fatta ett beslut om att jag verkligen vill uppnå en plan eller planer och förankra i mig själv vilka uppoffringar det kommer att innebära. Uppoffringar som ju längre tiden går blir till goda vanor i vardagen och som kommer leda mig mot mina mål.
 
En annan viktig faktor - för framgång och måluppfyllelse - är beslutet att bara berätta mina mål för de som kommer stötta mig och förstå mig. För en blomma kommer bara växa sig stor och stark om den får vatten över sig, inte eld. Att ha en dröm eller ett mål eller en vision är inte något som tilltalar alla människor. Alltså de som du tror inte är intresserade eller stöttande eller kan ha en uppriktig förståelse för vad du vill uppnå - berätta inte om dina planer för dem. Vad gagnar det din dröm om att skapa en äng av miljoner blommor, genom åsikter och kommentarer som att det är naivt, onödigt, löjligt eller bortkastad tid? Nej beslutet att BARA dela med sig av din dröm endast till de som vill vattna blommorna tillsammans med dig eller åtminstone förväntansfullt följa ditt arbete kan vara det som avgör om du uppnår ditt mål.
 
För tänk dig "Vem är det egentligen som får dig att hungrigt vilja nå morgondagen?" Omgärda dig av dessa människor och chansen att dina blommor kommer växa till ett paradis på Jorden ökar med stor sannolikhet. Våga vara din ekonomis trädgårdsmästare och kom ihåg att idag är gårdagens imorgon. Börja vattna dina blommor.
 
Mitt första mål är att nå miljonen. Min väg är att följa min plan. Min början är att spara och investera målmedvetet och med glädje. Igår, idag och imorgon. Jag ska lyckas. Det bara är så.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

The Big Five

Publicerad 2016-05-29 20:32:00 i Atlasinvesto,

 
I flera olika sammanhang pratar man om "The Big Five". Jakt-etablissemanget kallar storvilt i afrika för just detta; Leopard, lejon, buffel, noshörning och elefant för att vara mer exakt. Det är ingen tvekan att "The Big Five" symboliserar fem ytters kraftfulla faktorer oavsett i vilket sammhang de omnämns.
 
Mina "Big Five" är således de fem stora bolagen i min portfölj. Fem jättar vars förmågor att generera tillväxt visat sig stark både historiskt och i nutid. Dessa fem bolag är dessutom jättar inom varsin bransch: Atlas Copco inom industri, H&M inom detaljhandel, Castellum inom fastighet, Handelsbanken inom bank och Industrivärden inom investment. 
 
Till skillnad från många andra är min strategi att enbart öka innehav i dessa fem bolag under kommande år. Främst av följande anledningar: jag väljer att ta rygg på aktier som är stora och stabila - både vad gäller soliditet men också utdelningshistoriskt.
 
1) Industrivärden - NOSHÖRNINGEN i min portfölj - (där Fredrik Lundberg blivit en allt mer centralperson) känner jag mig trygg och förväntansfull med inför framtiden och deras utdelningspolicy är överlag pålitlig.
 
2) Handelsbanken - ELEFANTEN i min portfölj - är enligt de flesta sveriges stabilaste bank och har målsättning att etablera sig i England vilket jag tycker känns spännande och affärsmässigt smart; god utdelningshistorik.
 
3) H&M - LEJONET i min portfölj - familjeägt bolag som trots de senaste tjugo årens framfart säkert hittar vägar för att växa på stabil grund men också hitta nya investeringar att utveckla bolaget mot; pålitlig utdelningsmaskin.
 
4) Atlas Copco - BUFFELN i min portfölj - ett kärt barn av Wallenbergarna, ett starkt och gediget bolag och så länge det är i hjärtat av Wallenbergssfären tror jag på många framgångsrika år också framgent; varit väldigt stark i sin utdelning år efter år.
 
5)  Castellum - LEOPARDEN i min portfölj - ett av börsens största fastighetsbolag som etablerar sig enbart i attraktiva områden i svenska storstadsregioner runt om i landet;  tittar man på Castellums facit i hur de drivit sitt bolag sedan börsnoteringen 1997 så talar deras börsvärde, soliditet och utdelningshistorik rakt till hjärtat - de vet vad de vill, gör och vart de är på väg; en hungrig utdelare.
 
Dessa bolag är alltså "The Big Five" för Atlas Investo. Fem kraftfulla enhörningar som med vackra och starka vingslag flyger min portfölj mot framtiden. En framtid som jag tror blir både spännande, lärorik och förhoppningsvis också väldigt framgångsrik.
 
Vilka är dina fem stora?
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Spara är silver, investera är guld

Publicerad 2016-05-28 06:40:00 i Atlasinvesto,

 
Att prata ekonomi är känsligt i min omgivning. Så har det alltid varit. Intresse för pengar och ekonomisk framgång har nästan känts tabu.
 
Varför! Vem är det som lagt detta ok och förhållningssätt på mig (kanske även på stora delar av det svenska folket?) Hur ska man bli en god investerare om man inte ser det som något positivt eller som något gott? Om man inte pratar och reflekterar om något så blir ofta resultatet därefter. 
 
I mycket av den läsvänliga ekonomilitteraturen står förhållandevis liknande idéer om hur du kan bli framgångsrik (på sikt) genom att bland annat handla med aktier. Med till synes enkla strategier (som kan vara svåra att följa dock) målas en karta upp över hur du kan agera och tänka framgångsrikt i ämnet. Frågan är: vad är du beredd att göra? Hur stor och stark är din vision?
 
I boken "Mannen som planterade träd" av Jean Giono illustreras några kännetecken på om du vill bli framgångsrik. Skapa en vision om vad du vill uppnå! Planera ditt liv utifrån den visionen, låt den glöda i ditt hjärta varje dag. Agera sedan konsekvent så att varje steg leder dig i riktning mot visionen. Även om du gör upp planer så låt inte tiden sätta krokben på dig. Om du bestämt dig för att plantera en skog på tre år och du inser att det kommer ta längre tid. Ge inte upp! Sluta inte! Låt inte tiden lura dig. Håll fast vid din vision! Fortsätt att genom ditt sätt att vara: din vision, din plan och dina handlingar att plantera dina trädfrön och en vacker dag kommer du att vandra i din skog. 
 
Genom att BÖRJA spara och investera målmedvetet och strategiskt efter din vision, så handlar det inte OM du kommer att lyckas att nå de där miljonerna utan NÄR!
 
Med den tron i mitt hjärta arbetar jag vidare i min strävan om att nå min skog av privatekonomisk framgång. En miljon till att börja med. 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela