atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

H&M tur och retur

Publicerad 2018-09-29 14:01:00 i Atlasinvesto,


 
Att driva bolag är inte detsamma som att analysera bolag. Det ligger en avgrundsdjup skillnad där i mellan. Som lekman lyssnar jag öppet på allas tankar och analyser. Men ståendes på bron över djupet mellan entreprenören/bolagsbyggaren och analytikern
 
Jag är ingen utbildad finansiell analytiker. Inte heller en entreprenör. Men jag har vänner på båda sidorna. Vänner som är duktiga på det de gör. Riktigt kompetenta! Vänner som är multimiljonärer. Så det råder ingen tvekan om att de vet vad som krävs av en bolagsbyggare för att lyckas. Eller för att bli en toppanalytiker på exempelvis Goldman Sachs eller JP Morgan.
 
Men jag ser också på ganska nära håll deras ekonomisk-ideologiska skillnader. Deras olika perspektiv och förhållningssätt när de resonerar. De är fundamentalt olika när det kommer till hur kapital ska användas och tjänas; långsiktigt kontra kortsiktigt. Och på deras teori kontra praktik för detta. Men också på hur de väljer att investera privat vilket säkert bottnar i deras karriärsval och utbildning. Nu kan jag förmodligen inte generalisera utifrån dessa 10-tal personer men det är likväl den lilla kännedom jag har kopplat till ämnet. 
 
Som lekman tittar jag på ett bolag och sedan tolkar jag utifrån min kunskap och gör min egen amatörbottnade analys. Sedan får jag leva med utfallet. När det kommer till H&M är där väl inte någon proffsanalytiker som misstolkat fundamenta. H&M är inte samma bolag som de var för 10 år sedan. Och både marginalerna och kassan krymper ikapp just nu . Men de är likväl ett vinstdrivande bolag! Och bland de bästa och största i sin bransch. Ett riktigt starkt varumärke. Inte pågrund av någon analytiker utan tack vare bolagsbyggarna
 
H&M står inför en ny fas i sin utveckling. Självklart. Så är det. Och jag har hela tiden sagt (lite tillspetsat) att om ett bolag som H&M, med all sin erfarenhet och sin spetskompetens inom klädbranschen, inte kan möta de utmaningar som denna nya fas innebär: vilket annat bolag i samma bransch och storlek kan då klara sig? På sikt? 
 
Min tro på H&M baserar sig på bolagsbyggarnas kunskap och visioner. H&M har förvisso gått från att varit den mest självklara aktien i portföljen till en lite mindre sidospelare. Men det är jag nöjd med. För jag sitter kvar i bolaget av samma anledning som förut. Inte för att alla analytiker gullade med dem och kallade H&M för börsens lysande stjärna. Nej jag sitter helt enkelt kvar för att jag tror på deras affärsidéer. Och jag tror på deras ägarfamilj. Och på deras styrelse. Och på bolaget på lång sikt. 
 
Det ska bli intressant att följa H&Ms strategier och idéer. Och hur de med kraft vill ta bolaget in i nästa decennium! 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 

Årets näst sista utdelning!

Publicerad 2018-09-27 22:01:00 i Atlasinvesto,

Inom fastighetsbolagen är Castellum ett av de stora i Sverige med flera imponerande finansiella mål. Ett är att varje år investera 5 % av fastighetsbeståndets värde vilket idag är ungefär 4 miljarder. Ett annat är att förvaltningsresultatet ska förbättras med 10 % om året och till lågt risktagande. 
 
Det är fakta som ovan - hämtade från Castellums hemsida - som gör att jag vill ha bolaget som ett av mina långsiktiga kärninnehav i Atlas Investo.
 
Och idag fick jag alltså ta del av deras andra utdelning för året som jag genast satte i arbete. Många är kritiska mot att bolag har utdelningar vid två tillfällen under året vilket Castellum har (och H&M också) men jag gillar det. Det ger helt enkelt en jämnare utdelningskalender vilket jag uppskattar.
 
September är en bra utdelningsmånad för Atlas Investo tack vare Castellum. Och även om det är roligt - så är det ännu roligare - att gå in och läsa på Castellums hemsida som (i alla fall jag upplever) vittnar om ett gediget svenskt bolag som vet vad de vill och tydligt kommunicerar detta. 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com 

Life is no sexy thing

Publicerad 2018-09-20 21:57:20 i Atlasinvesto,

 
Det är en vecka kvar. Tills det att jag på nytt ska interagera med börsen. Mitt fokus kommer fortsätta att ligga på att handla upp värdet på mina minsta innehav. Ett förhållandevis ofarligt fokus i livet... 
 
Det innebär på nytt att jag väljer mellan SEB och Latour. Oavsett vilket bolag jag köper är jag nöjd. Enligt mig är det två solida bolag med stark ägarstruktur och god intjäning. Dagsformen på bolagens aktie får avgöra vilket jag köper in mer av. 
 
Jag har insett en sak, vilket ni förmodligen redan gjort. Min strategi är allt utom sexig. Den är mer som ett maratonlopp i regn. Nästan i lite motvind. Förmodligen är det dessutom både ett regnigt och kuperat maratonlopp jag får genomlida i ensamhet. På beslut som jag kommer ta genom bullmarkets och bearmarkets, genom hausses och baisses, börskrascher och himmelska uppgångar som slår världen med häpnad. Men det är min privatekonomiska väg. En del av mitt liv. Där i ligger skönheten. Och jag klagar inte utan går både stolt och stark på min väg framåt. 
 
Jag hörde på radion, för ett tag sedan, om en ensam man. En invandrare och flykting som bott i Sverige i fem år. Eftersom vårt dåliga integrationssystem inte kunnat få in honom i vardagen och samhället bodde han på olika härbärgen som socialen förvisso betalade i väntan på att han skulle ha råd att betala för en lägenhet, när han lyckas få ett jobb. Med sig på härbärget hade mannen endast en ryggsäck. I den låg en pyjamas, en tandborste och en bok som han just nu jobbade med på Sfi. Han talade ändå relativt god svenska, jag förstod vad han ville ha sagt. 
 
Jag vet inte mer än vad jag hörde. Men av vad jag läste in i den korta intervjun från verkligheten hade den där mannen inget sexigt med sin livssituation. MEN någonstans kämpade han på sin väg. Han lät inte uppgiven. Han kämpade helt enkelt vidare på sin unika väg. Han hoppades få ett jobb när väl svenskan var på plats. Han drömde om att få en egen lägenhet där han kunde börja ett nytt liv. Han drömde om ett gott liv i vårt Sverige. Om en ny start. Respekt!
 
När jag hör en sådan människa och inser vad vi människor är kapabla till. Hur mycket som ska till för att knäcka oss. Uppenbarligen! Den mannen hade flytt ett hemskt krig. Bara universum vet vad han förlorat längst vägen. Både fysiskt men också själsligt. Då blir jag inspirerad och ännu mer hoppfull. Att vi faktiskt alla i hjärtat egentligen bara strävar efter det grundläggande i livet. Tak över huvudet, mat på bordet, någonstans att sova, ett jobb, någon att prata, någon att skratta med. 
 
Mer än så är egentligen inte livet. Men där i ligger skönheten. Det räcker så! Vi kan åstadkomma oerhört mycket om vi bara kan lyckas uppnå detta. Ibland är det lätt att glömma när man lever i en skyddad verkstad som vi gör långt här uppe på norra halvklotet. Life is no sexy thing, it is just life. Och allt vi kan göra, är vårt bästa. Det räcker. 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela