atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Bokslut Atlas Investo 2017

Publicerad 2017-12-31 18:46:42 i Atlasinvesto,

Så här på årets sista dag kunde jag inte hålla mig från att skriva ett kort inlägg om hur Atlas Investos siffror gått i år. Jag gör det till 70-tals musik. Just nu är det "Midnight Train to Georgia" som spelas med Gladys Night & The Pips vilket kanske kan vara passande. För vid midnatt lämnar Atlas Investo (precis som alla er andra) 2017 - och även om jag inte tar tåget -  så tar jag i alla fall steget in i 2018!
 
Ok bokslut Atlas Investo 2017. Enkelt uttryckt så bokför jag varje månad hur mycket jag investerat och vilket/vilka bolagsaktier som handlats. Varje kvartal räknar jag ihop och gör en sammanställning av totala investeringar för Q1, Q2 och så vidare. Det blir tydligt och enkelt att följa. Och när jag ser tillbaka på åren så är utvecklingen solklar. Med målen uppsatta och med växande utdelningar och andra inkomster så ökar investeringsgraden för varje år.
 
Investeringsflödet in i portföljen de senaste tre åren:
 
2015 totala investeringar 83 788 kr.
2016 totala investeringar 165 601 kr.
2017 totala investeringar 254 344 kr. 
 
Större delen av detta har varit lön och utdelningar. Att 2017 dragit iväg lite var på grund av att kapital frigjordes vid en fastighetsförsäljning. Men mina planer har orubbligt styrt det finansiella flödet. Och jag kan ärligt säga att skulle det trilla in oväntat kapital kan jag utan problem förhålla mig till det. Min ekonomiska karta är ritad och den följer jag precis som de vise männen följde stjärnan över Betlehem. Flödet in spelar inte någon roll ur det perspektivet. 
 
Utdelningar för 2017 blev 42 410 kr vilket blev en ökning med 43% jämfört med 2016 - och varenda krona har återinvesterats in i portföljen. Precis enligt planen.
 
Bolagen är totalt sett upp alla förutom H&M vilket så klart drar ner värdet på portföljen något. Men trots detta slutar portföljen upp +8,40% för året vilket jag definitivt tycker är i paritet med min målbild. Vad säger det om mig som investerare? Förmodligen ingenting. Men var och en som investerar bör alltid följa sina egna beslutsvägar och ingen annans. Så om skeppet sjunker är där ingen annan att skylla på - ingen - än sig själv och sina beslut. Likaså är det bara att njuta av frukten om det bär av mot stjärnorna. Vi är inget annat, och alltid, både vår egen lyckans smed men också olyckans bödel.
 
Ja det var lite kort om årets siffror. Nu ska jag snart åka med min barn och fira nyår. För när allt kommer omkring så är det dessa guldklimpar som betyder mest för Atlas Investo. Utan mina två barn kunde jag suttit på en ö av guld och känt mig som världens fattigaste människa. Det är sanningen. Tack för i år!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 
 
 
 

The Force Continues

Publicerad 2017-12-29 22:55:23 i Atlasinvesto,

Jag tycker året 2017 har gått med ljusets hastighet! Och med ett tydligt fokus på mina mål och planer känns det som om jag mer än någonsin suttit vid spakarna. Målmedvetet regisserat mycket av det jag gjort likt en George "Atlas Investo" Lucas - och det känns bra!
 
De finansiella målen har lett mig i rätt riktning. De har varit en sann kraft in i framtiden. Min portfölj är på väg. Och mina beslut förhåller sig allt mer utifrån beslut om att balansera upp innehaven i portföljen snarare än att bygga upp den. Åtminstone är det så det känns just nu. Vilket känns bra.
 
Mina "Big Six" (kärninnehaven) upplever i alla fall jag som solida, och jag kommer att 2018 fortsätta färdas på den inslagna färden. Några spännande tankar om företagen i portföljen har ju varit i snurr.
 
Det har skrivits om att både SHB och Atlas Copco sänt ut signaler om att skifta ut pengar från sina stora kassor. Extrautdelningar är ju alltid välkomna - och ett sundhetstecken - och ju fler som kommer desto roligare så klart. Axfood är inte heller främmande för att ge extrautdelning. Fyra av de 12 senaste åren har det kommit extrautdelning från bolaget, vilket det alltså mycket väl kan göra under 2018, enligt en del surr i media, vi får väl se. 
 
I övrigt då? När det gäller Atlas Investos innehav? Ett spännande moment 2018 blir ju Atlas Copcos slutgiltiga split i två bolag - Atlas Copco och Epiroc. Anledningen till detta är för att skapa större focus och styrka i de segment som bolagen verkar i - vilket självklart antas öka vinstmöjligheten för de båda verkstadsjättarna (annars tror jag inte att delningen kommit på tal över huvudtaget). Jag kommer precis som Investor att sitta kvar i båda bolagen. Det blir första gången jag åker med på ett bolags jungfruresa; den som Epiroc är på väg att göra. Ska bli spännande! Vi får se hur det utvecklar sig. Förhoppningsvis realiseras det underliggande värde och de synergieffekter som ledningen tror på i och med spliten.
 
Det känns och framstår alltmer som att Castellum driver sin verksamhet som en sann mönsterelev. Och det känns både tryggt och förväntansfullt inför det kommande året. Jag har mött en del mönsterelever genom åren - och alla är extremt framgångsrika idag. Så ordet "mönsterelev" klingar gott i mina öron!
 
Likadant känns det med Industrivärden som jag tycker verkar ha en sund syn på hur man bygger och skapar värde i ett bolag. Numera med Fredrik Lundbergs erfarenhet och kompetens ännu mer vakandes i bakgrunden. 
 
Avslutningsvis H&M. Vi får helt enkelt se vad Karl-Johan Persson har i bakfickan under 2018. Vi börjar med kapitalmarknadsdagen den 14 februari. Ad astra per aspera!
 
Med dessa reflektioner önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År! Och tack för att ni finns därute i galaxen.
 
"May the force be with you, always!"
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Årets sista bevattning

Publicerad 2017-12-24 11:51:43 i Atlasinvesto,

 
Atlas Investos sista investering 2017 blev i ett klassiskt svenskt bolag. Ett bolag som av många anses som det bästa i sin bransch. Och likt en ödmjuk "ekonomi-trädgårdsmästare" känns det bra att ha planterat ytterligare frön i min finansiella trädgård.
 
Enligt bolagets webbplats vill de bygga sin verksamhet på långa och bra relationer. Bolaget noterades 1873 på Stockholmsbörsen och är därmed det äldsta bolaget bland de idag noterade bolagen på börsen (Wikipedia).
 
Vilket är bolaget som jag investerat i? Jag talar så klart om Svenska Handelsbanken AB. Handelsbanken är en av de största bankerna i Norden och en riktig universalbank - och ett bolag som jag vill ha i min portfölj. Deras huvudkontor Palmanska huset ligger vid Kungsträdgården i Stockholm.
 
I och med månadens inköp är också SHB det tredje största innehavet i Atlas Investo. Jag kommer fortsätta köpa SHB nästa månad. Kan hända att jag även köper in ett antal Axfood. Jag får helt enkelt vänta och se hur mycket jag kan skjuta in i portföljen när X% av 2018 års första lön ska placeras. 
 
"Hur valde du att investera i årets sista månad?"
 
Nu tänker jag snart börja förbereda mig för kvällens mys med nära och kära.
 
Jag önskar er alla en riktig God Jul!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela