atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Paradise is a state of mind

Publicerad 2017-08-26 09:18:00 i Atlasinvesto,

Många är de som ganska domedagsaktigt pratar om börskrascher hit och dit. Om att diversifiera för att förebygga och skapa en vallgrav för sina nyinvesteringar. Men jag har en annan syn. Vägen till paradiset kommer vara utmanande och riskfylld. Det finns inget annat val men det finns verktyg och vapen för att minimera farorna - och då menar jag framförallt inre sådana...
 
Jag undrar om privatekonomiska rådgivare gått en särskild utbildning (en allmän internkurs som varje bank verkar ge) för hur de ska prata ekonomi med oss Svenssons? De vill cementera ord som: risk contra säkerhet, diversifiera framför fokusera, lägg inte alla ägg i samma korg, aktier är farligare än fonder, här är vår banks fondutbud vi utgår från detta när vi pratar om ditt sparande (läs "så vi tjänar på dyra fondavgifter") listan kan göras lång. Generellt pratar de också mer om sparande än investeringar. De ser inte på privatekonomi som på företagande. Varför? De flesta privatekonomiska rådgivare på bankerna sitter troligtvis inte på några större finansiella förmögenheter (för då hade de inte suttit med det jobbet) eller kunskap om företagande och entreprenörskap. De är utbildade att säga resonera som banken vill för att banken i grunden ska kunna tjäna pengar på olika avgifter för koncept den tagit fram. Efter att de spridit sina obligatoriska och standardiserade privatekonomiska rådgivning är det meningen att vi ska känna oss trygga och nöjda, börja vårt sparande och sedan håller oss borta så att de kan tjäna pengar på oss. Ja...vid det här laget förstår ni min syn på dessa ganska hopplösa rådgivare... Om man vill investera pengar så är det fel håll att titta mot. Tror jag. Så vad är det jag menar då? Låt mig gå igenom några av bankens rådgivningsfilosofier.
 
Ta det här med att vara så oerhört rädd för dramatisk värdeminskning av sitt sparkapital, alltså risken med aktier vid ex en eventuell börskrasch. De stora investmentbolagen pratar sällan om rädsla för börskrascher (eller så har jag missat det). Varför? Därför att investmentbolag har ju investerat i bolag (aktier) som de tror på oavsett om börsen dyker eller lyfter. Att en aktie dyker är inte detsamma som att ett bolag går i konkurs. Men visst om man inte förstår att detta är en naturlig del i en akties liv och börsens - börspsykologi - så verkar det hotfullt med aktier och krascher och det vet bankerna om att vi känner. Men vad de inte upplyser om är att det ska mycket till för att ett bra välskött bolag ska gå i konkurs. Ungefär som att vi helt plötsligt över en natt skulle sluta lyssna på genuint bra musik. Bra musik kommer alltid fungera. Abba, Elvis och Frank Sinatra kommer spelas och säljer oavsett konjunktur. Det kan komma ny bra musik men den gamla musiken kommer inte att tystna för det. Det kallas för kvalité. 
 
En annan sak är det här med diversifiering och undvika att lägga alla ägg i samma korg predikan - bankernas förkärlek till fonder, men sällan indexfonder av någon konstig anledning... Jag tänker så här. Varje bolag har en affärsidé. Ta McDonalds till exempel. Sälja Big Macs med tillbehör till ett relativt lågt pris och som levereras snabbt. Hur diversifierat är det? Tjänar de på sin verksamhet? Absolut. Coca cola likadant. Eller massvis av andra kända företag. Om vi tittar på ett Investmentbolag har de sällan en enormt diversifierad portfölj. Ofta mellan 7-20 bolag - och då oftare 7-12 bolag än 14 och uppåt. Investmentbolag verkar inte bygga sin verksamhet på extrem diversifiering utan snarare på icke spekulativa och fokuserade investeringar - trots risker och börskrascher. Man kan säga att allt företagande egentligen handlar om att satsa på några kärnområden, thats it! Att bygga en förmögenhet handlar i väldigt många fall om att kunna ett område bra, investera i detta och sedan försöka skapa en god avkastning. Det kallas för kompetens. Det här har jag kommit i kontakt med på nära håll. 
 
Om man vill trygga sitt kapital - spara det - så kanske bankens rådgivare kan hjälpa en. Vill man investera sitt kapital så tror inte jag att bankens rådgivare är till mycket hjälp. De fungerar mer som en nappflaska åt vårt sparade kapital. Ofta är det vi själva som blir mjölkade av bankens ekonomiska rådgivning. Vilket är helt naturligt och inget ont i sig. Banken är ju ett företag som grundar sin egna verksamhet på helt andra ekonomiska idéer än vad deras rådgivare lär ut till oss.
 
Nej jag tittar som sagt mycket mer på Investmentbolagens kapitaliseringsfilosofi. Typ Investors. Enkelt uttryckt verkar deras ekvation för framgångsrik business vara:
 
investera kapital + fokusera portfölj + långsiktighet = avkastning
 
Därför fortsätter jag att investera i mina 6 kärnbolag (varav ett är ett investmentbolag, som ju i sig är investerat i ytterligare några andra bolag), som över tid förhoppningsvis kommer att skapa god avkastning. Det kommer troligtvis komma en och annan börskrasch på vägen men så länge investmentbolagen inte säljer av sina innehav, McDonalds går i konkurs eller Coca Cola blir en helt bortglömd aktör inom sin bransch känner jag mig relativt trygg och säker. I alla fall så säker man kan vara om man vill ha avkastning på sitt kapital. För precis som varje företagare vet så måste man skjuta till kapital och investeringar om man vill skörda ekonomisk framgång för en idé, vara eller tjänst. Men finns det kvalité och kompetens så är allt möjligt.
 
Det finns ett mytomspunnet uttryck som lyder att "Har du hört något tillräckligt många gånger så tror man det är sant." Beroende på var i samhället vi befinner oss så tror jag det ligger mycket i det uttrycket. De som är framgångsrika berättar om att det går och vad som går. Vilket leder i en riktning. De som inte är framgångsrika fastnar i berättelser om vad som inte går, vad man inte ska göra. Vilket leder i en helt annan riktning. Detta innebär också att det är den stora massan som riskerar att fortsätta i ekorrhjulet medan de med visioner skapar kapital och blir rikare och rikare på samma massas brist på, eller tilltro på sig själva.
 
Vi är skapare av vårt eget paradis. Det är upp till oss själva. Både när det gäller ekonomi men självklart också på andra viktigare områden så som hälsa och lycka. Det finns nog ingen annan väg - även om det vore skönt ibland med rådgivare som kunde säga vad vi ska göra för att finna en rak och trygg väg till paradiset.
 
Vad tror ni?
 
Med vänlig hälsning från en reflekterande,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Investeringsvågor

Publicerad 2017-08-21 23:19:00 i Atlasinvesto,

Det börjar dra ihop sig för löning. Och med det följer så klart nya investeringar! Eller?!! Det är kanske inte så självklart? För när jag sitter runt fikabordet hör jag aldrig samtal eller diskussioner (efter löning) om vilka olika investeringar mina kollegor ska göra. Däremot hör jag ofta om hur dålig lönen är - och med efterföljande ironiska kommentarer. Hmmm...
 
Vår förmåga att alltför ofta ta något ämne vilket som (typ lönen, förutsättningar på jobbet, politik, Ipads, Facebook, samhället) och sedan fokuserar på de negativa aspekterna är nog ganska vanligt förekommande i de svenska hemmen. Ett tänk som genererar så lite varken för den enskilde eller för samhället i stort.
 
Om vi tar det här med lönen. Folk vill ofta ha mer i lön, men vad gör man egentligen för att öka chanserna? Än så länge är det nog få som rent procentuellt klagat till sig en högre lön. Detta eftersom högre lön nästan alltid innebär och speglar ett större ansvar, spetskunskap, större engagemang eller förbättrad kompetens - ofta allihopa. Att man helt enkelt ökar sitt värde på arbetsplatsen och arbetsmarknaden. Fokus på det och lönen lär ha en bättre kurva uppåt över tid. Visst är det lustigt hur kompetenta, framgångsrika och driftiga människor ofta har högre lön än de som går till jobbet för att alltför ofta sitta av tiden, och klaga på det ena eller det andra, mer än man vill bidra med. Inom polisen kallas detta för personer som har "skjutit ut sig", personer som alltså inte bidrar med så mycket längre. Här är ett spännande område att reflektera omkring när det gäller personlig utveckling: vad kan jag göra som för mig närmare ett mål eller önskan om ex högre lön? Den diskussionen runt fikabordet är jag gärna med på!
 
Nog om det. För delar av augustilönen (helst minst 30%) ska fler aktier i Atlas Copco handlas in till portföljen. Börjar närma mig en hyfsad viktning av bolaget, men kommer att behöva fortsätta tanka ATCO några månader till för att vara nöjd. Så det gör ju mig föga att bolagets aktie backat lite på sistone. 
 
Sakta men säkert surfar jag alltså vidare på små sköna "investeringsvågor" mot en (förhoppningsvis) ännu skönare ekonomisk framtid. 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 

Glädjens År

Publicerad 2017-08-14 23:44:00 i Atlasinvesto,

Vad kan ett paket blandfärs och Tropicana juice tillsammans med en vän innebära? En riktig guldstund på vår Jord! 
 
Ikväll gick jag omkring på Maxi och skulle handla lite kvällsmat. Min smartphone ringer, det är en av mina äldsta och bästa vänner som ringer och undrar var jag är. Han är hungrig. Ja men va fasen kom hem till mig så bjuder jag på lite spontan middag sa jag. Gärna sa min vän. Med detta i ryggen köpte jag in lite blandfärs, ostronsås, basilika, persilja, creme fraiche, tomatsås, köttbuljong, paprika och diverse kryddor som skulle bli en improviserad färsgryta. Till detta lite pasta av större variant, cocktailtomater och Tropicana äppeljuice. Jag skyndade hemåt för att börja kocka. Men min vän var som sagt hungrig och ringde på dörren strax efter jag börjat bryna färsen. Tillsammans började vi nu laga maten. Jag satte igång min spellista med Frank Sinatra på Spotify som spelade i bakgrunden. Solen sken så där vackert guldigt som den kan göra på kvällen. 
 
Vi lagar alltså nu mat, lyssnar på Sinatra, pratar minnen och framtid, om våra barn och en massa massa annat. Vi är i ett härligt flow! Nästan dansar fram i köket, som de två mästerkockar vi i den stunder tycker vi är. Samtalet fortsätter under hela middagen och vi säger båda att det här borde vi göra oftare! Träffas och laga mat ihop, det är ju supertrevligt. Min vän måste sedan skynda vidare för att hämta ett av sina barn som varit på fotbollsträning. Jag fixar gladlynt undan med disken.
 
Ibland är vi stressade och det är lätt att ta vänskap för givet. Ikväll blev jag påmind om varför jag och min vän är så goda vänner. Vi skrattar ihop, vi samtalar och drömmer om framtiden ihop, och vi är genuina matälskare båda två. Tillsammans har vi så många härliga år och minnen ihop. Ikväll fick vi ännu ett.
 
Jag och min vän brukar varje år döpa det nya året. Detta året - 2017 - skulle bli "Glädjens År". Och stunder som den ikväll, matlagning med en god gammal vän hör definitivt hemma under ett Glädjens År. Så att vara en god investerare kan innebära mer än att bara - till exempel - köpa aktier. Det kan ju också vara att ta hand om sina vänner. Och att investera sin tid med dem som betyder något vilket lätt kan glömmas bort i den stressiga tidsålder vi lever i.
 
Och när jag plockade undan disken efter vår lilla spontanmiddag spelades Frank Sinatras gladlynta låt "The Best of everything" från albumet L.A is my lady. Och jag log för mig själv när jag lyssnade på texten och kände mig sådär lätt i sinnet som man gör när man mår riktigt bra. Och jag kan bara hålla med Frank när han på sitt typiska lounge-sätt sjunger "The best of everything, that's what I wish you all. The best of everything, a Rembrandt hanging on your wall."
 
Med vänliga sommarhälsningar,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela