atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Balans

Publicerad 2017-07-29 13:38:16 i Atlasinvesto,

Jag är inne i en ganska tuff ekonomisk period. Har tagit ut någon veckas pappaledighet vilket märks av på lönen, det har ramlat in lite bilskatt och extra bilutgifter, tv-avgift, gjorts en del utlägg som jag vanligtvis inte gör men som delvis kan kopplas till min nya relation och som är förståeliga ur det perspektivet. Men när jag tidigare klarat mig på en viss summa varje månad verkar den summan ansträngd nu. Får se hur jag löser det men jag står inför en ekonomisk utmaning. Svaret på hur jag löser den utmaningen är förmodligen tudelat. Det gäller för mig att både hitta saker som drar ner mina utgifter men också finna möjliga andra inkomster. Fokus med andra ord!
 
Med den här känslan nedskriven så kan jag konstatera att månadens inköp till portföljen bara blev 28% av lönen. Mitt mål är att minst nyinvestera 30% varje månad, så den här månaden klarade jag inte det målet. Å andra sidan har jag investerat mer tidigare månader så det jämnar förhoppningsvis ut sig över året. Men det känns ändå lite otillfredsställande att det går åt det hållet istället för åt andra. Men så blir det ibland.
 
Så vad köpte jag då in till portföljen? Precis som jag sa i ett tidigare inlägg så ska man aldrig säga aldrig. Sett till pris borde jag handlat Castellum eller Axfood men om jag tittar på procentuell balans i portföljen så borde jag gå för Atlas Copco, som är minsta innehavet. Vad tror ni jag gjorde? 
 
Något i mig styrde mitt beslut mot balans. Det känns alltså viktigt för mig att inte ligga för mycket i något bolag; sett till portföljens totala värde. Så med den magkänslan och investeringsfilosofin köpte jag ATCO. Och så blir det troligtvis kommande tre månader också. Sedan är jag rimligt uppbalanserad. Det är bra att ha en plan och hålla sig till den. Vissa planer är kortsiktiga andra mer långsiktiga.
 
Avslutningsvis vill jag dela med mig av en tanke jag gillar! "Balans är inte något man finner utan något man skapar." Så med den tanken i ryggsäcken - eller kanske snarare portföljen - arbetar jag målmedvetet vidare!
 
Hur blev era investeringar den här månaden? Är ni nöjda med hur mycket ni kunde nyinvestera?
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Epiroc - a new plant

Publicerad 2017-07-23 07:23:00 i Atlasinvesto,

Vissa säger att en väl diversifierad portfölj är vägen till framgång och rikedom. Andra menar att det är en fokuserad portfölj som är bästa vägen till goda långsiktiga resultat. Allting är ju som bekant relativt. Oavsett vilken väg så är Atlas Investo på väg att få tillskott i sin portfölj. Och som jag ser det kommer det bara bidra med balans. Och förhoppningsvis mervärde på sikt.
 
Industriföretaget Atlas Copco (ett av mina innehav) ska delas upp i två bolag. Det nya bolaget ska heta Epiroc och det andra ska ha kvar namnet Atlas Copco. På Atlas Copcos hemsida kan man läsa att:
 
"Epiroc kommer att fokusera på kunder inom gruv/anläggning och omfatta det nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen Construction Tools med relaterad serviceverksamhet. Denna verksamhet har cirka 12 000 anställda och hade pro forma intäkter på BSEK 28 och en rörelsemarginal på cirka 16% under de 12 månader som slutade den 30 september 2016." 
 
och att framgent kommer den andra delen som ska fortsätta heta Atlas Copco att:
 
"... fokusera på industriella kunder och omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik, plus divisionerna Portable Energy med relaterad service, samt Specialty Rental. Denna verksamhet har cirka 33 000 anställda och pro forma intäkter på BSEK 74 och en rörelsemarginal på cirka 20% under de 12 månader som slutade den 30 september 2016."
 
Så utan att jag gjort något kommer min portfölj att stå på lite bredare grund - med två starka bolag inom sina områden i stället för ett - och dessutom vara något mer diversifierad än innan. 
 
När ett megabolag som Atlas Copco bestämmer sig för att göra en delning så kan man vara säker på en sak - och det är att en storägare som Investor varit med och styrt seglet, flyttat schackpjäserna, hållit i strängarna, ritat upp kartan...ja ni förstår min poäng. Investor vet (enligt mig) hur man skapar värdestegring och mervärde. De kan sin sak. Deras historik och position på dagens finansmarknad visar detta. Och när Investor tror på en sådan här utveckling för Atlas Copco så har de gjort sitt förarbete, sina analyser och kalkyler och ser tveklöst en ljus och stark framtid för både Epiroc och Atlas Copco i sina nya förpackningar; annars skulle de aldrig backat upp delningen. Båda bolagen ska dessutom vara två kärnbolag i Investors portfölj. Investors planer, kalkyler och ägande av Epiroc och Atlas Copco sträcker sig troligtvis långt in i framtiden och familjen Wallenbergs imperium har förmodligen funnit ännu ett sett att utvecklas och växa. Som sagts så många gånger förut "historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning OCH att handel med värdepapper innehåller alltid en risk." Men i skuggan av detta åker jag ändå hoppfullt med på tåget. 
 
Hur ser ni andra på delningen av Atlas Copco?
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Atlas Investo - Sweet July

Publicerad 2017-07-17 20:37:47 i Atlasinvesto,

Sommaren är i full blom och kvällarna är vackrare än någonsin. En sommarmånad går väldigt snabbt - åtminstone känns det så. Det positiva är ju att lönen kommer lika snabbt! Hur ser då mina tankar och planer av nya inköp ut? Vilka bolag i Atlas Investo tycker jag ser extra köpvärda ut i juli? Hmm
 
Av mina innehavsbolag är topp tre upp minst 30% sedan inköp. Industrivärden har gått väldigt starkt och är upp över 60%. Även Atlas Copco har tuffat på bra, upp över 40%. Så dessa båda är (som jag ser det) relativt dyra just nu. Även Handelsbanken är upp med över 30%. Det blir troligtvis inte aktuellt att köpa fler av dessa tre bolag den här månaden. Men man ska aldrig säga aldrig...har jag lärt mig.
 
Mina tre andra innehavsbolag har haft det lite kämpigare under en period. Två bolag Castellum och Axfood ligger någon % upp medan H&M - efter sanslöst negativa spekulationen av proffsanalytiker i alla hörn av världen - backat tvåsiffrigt sedan inköp. Härligt ändå att läsa och se hur dessa bolags delårsrapporter visar på positiva signaler och bra rörelseresultat. Att H&M väljer att sluta redovisa månadsvis försäljningsresultat - och övergå till kvartalsvis resultatrapportering - tycker jag kan vara rimligt; vilket dessutom verkar vara det vanliga inom modehandeln och därför ett helt naturligt steg att ta. Kan på sikt säkert också bidra till större arbetsro.
 
Så i nuläget ser det ändå ut som att månadens investering kommer att göras i något av mina tre bolag med svagast utveckling. Och som (enligt mig) är mest prisvärda just nu. Det lutar mot Castellum. Men vi får se..
 
En liten inspirerande tanke att bära med sig på vägarna i sommar.
 
"You only live once, but if you do it right once is enough."
 
Med vänliga sommarhälsningar,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela