atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Margit 92

Publicerad 2019-01-13 18:32:08 i Atlasinvesto,

 
Ibland ramlar jag in i ett radioprogram och blir fångad! Sveriges Radio P1 har ett program som heter Radiopsykologen och just det här avsnittet hette Jag är som en levande död. Programmet högg fullkomligt tag i mig. 
 
Bara genom att läsa synopsis till avsnittet så blir man berörd: 
"Margit 92, vill inte leva längre. Hon har inga anhöriga eller vänner kvar. Hon sitter i sin lägenhet, sex trappor upp, och ser livet pågå där nere. Hon vill inte dit, hon vill bort. Men hon kan inte."
 
I avsnittet, där Margit via telefon samtalar med en psykolog, får man sedan höra om ett livsöde, om livsvisdomar men också om livsinsikter. Och det är tänkvärt. Så otroligt tänkvärt. Jag hör hur en gammal människa, som levt ett aktivt och produktivt liv, nu genom olika omständigheter under ålderdommen tappat gnistan alltmer inför det opåverkbara. Att vi aldrig vet vad som väntar oss längs med tidens rand. Inte hade Margit sett sitt slut som det blev. Ensam, rörelsehindrad och ovärdigt (det sista är hennes eget ordval) högt uppe i ett fängelse till hyreshus.
 
Ett återkommande tema i Margits berättelse var hur hon älskade att resa vilket hon verkar gjort mycket i sitt liv. Och någonstans drömde Margit om att fått göra en sista resa, kanske till något av hennes gamla favoritresmål. Men nu är det för sent...hon var sorgsen och trött och uppgiven. 
 
Margit kändes klar i huvudet och blir på så sätt ännu mer tragiskt fången i ålderdomen och i ett liv som hon inte vill vara en del av längre. Det var gripande att höra henne. Så när programmet var slut greppade jag min mobil och skrev ett kort mejl till redaktionen för programmet. Detta var vad jag skrev: 
 
"Hej jag hörde ert program om Margit 92 år gammal. Och jag blev verkligen djupt berörd. Jag skulle gärna komma i kontakt med henne. Om hon vill kan jag komma till henne och ta med henne på en resa."
 
Jag skrev ut mitt namn, mobilnummer, yrke och att jag är småbarnspappa för att inte skrämma henne. Jag vill visa Margit att hon inte är ensam! Hennes samtal med radiopsykologen ledde henne till oss andra där ute i den tuffa verkligheten. Och om hon vill så räcker jag (och kanske flera andra) nu ut en medmänsklig hand. Jag är beredd att finnas där, hennes tid som hon har kvar på Jorden. Så gott jag kan vilket mitt mejl till redaktionen är ett bevis för. 
 
Jag fick ett svar dagen efter från någon på redaktionen som berättade att Margit har ingen mejl men att de skulle skriver ut mitt mejl och posta det till henne. De berättar att hon läser sin post sen så får vi se om hon hör av sig. 
 
Margit har inte hört av sig. Kanske har hon somnat in. Kanske är hon hos sin släktingar och vänner igen ovan molnen dit hon längtade. Och om Margit fick läsa mitt mejl får jag nog aldrig veta. Men vad jag vet är att jag följde mitt hjärta. 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 
 
 

Atlas Safe

Publicerad 2019-01-12 00:02:51 i Atlasinvesto,

 
Livet består av en mystisk mix av möjligheter och svårigheter. Ibland kommer de till oss i nästan paradoxala skepnader. Men för ett öppet sinne kan en stängd dörr resultera i ett öppnat fönster någon annanstans. För det är många gånger vi själva som ger etikett åt det vi möter. Så det gäller att vara lyhörd inför potentialen i det vi väljer att se på vår resa genom livet.
 
Jag har vid något tillfälle nämnt att en annan arbetsgivare räckt ut sin hand mot mig. Erbjudit en mindre tjänst som kan vara ett fönster mot en otroligt spännande framtid. En framtid som jag dessutom sett som ett av mina yrkesmål; och som givit mig både en djupare mening och motivation i mitt dagliga arbete. Nu kan jag nästan röra vid den framtiden... 
 
Men när nu chansen närmar sig är det intressant att se hur mitt psykologiska trygghetssystem Atlas Safe sätts i spel. Hur oron för att träda in i det okända och lämna något som tagit mig ett decennium att bygga upp börjar greppa tag i mig. Men jag vet vad jag velat och tänker våga låta den viljan få leda mig - få bära mig - mot möjlighet och utveckling; möjligheten att växa som pedagog, som ledare och som människa.
 
Varje resa måste börja någonstans. Och varje fantastisk resa måste sluta någonstans. Och jag inser att för att nå mina mål och mina drömmar kommer jag behöva att förlora något annat på vägen. Så är livet skapat tror jag. De underbara och enormt lärorika åren jag haft på min arbetsplats bär jag med mig i varje steg på den nya resan. Och alla mina kollegor - som varit de bästa jag haft - kommer jag att sakna. Men att jag förlorar dessa läromästare till kollegor innebär likt en naturlag att jag kommer vinna nya. Någonstans i en närma framtid står de och väntar på mig. Och jag tror det kan bli bra.
 
Och på ett sätt lever jag mitt liv efter deviset att antingen utvecklas jag eller så börjar jag stagnera. Hittills har den här tilltron och deviset burit mig på sina axlar och fungerat som ett fyrtorn om kvällen. Jag tänker lita på min instinkt och för att parafrasera den engelske filosofen Thomas Hobbes "I'm about to take my next voyage, a great leap in the dark.". Jag tänker våga trycka ut den där korkskruven. Vem vet vad som finns därute... 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 

Deer Market

Publicerad 2019-01-08 09:50:01 i Atlasinvesto,

 
Läste i Placera för någon dag sedan om börsuttrycket "Deer Market" och blev lite fascinerad. Jag är som sagt en glad amatör inom ekonomi och finans. Men har ju läst en hel del litteratur och tidningar i ämnet och följt diverse mediala kanaler och ekonomiska internetsajter genom åren, likväl har just det uttrycket helt undgått mig. 
 
Investopedia beskriver detta börstillstånd på följande vis "A deer market is not a bull market or a bear market, but instead is characterized by low trading volume and little movement. A deer market is a flat market that can last for a short or long time, although deer markets are unlikely to persist under normal trading and economic conditions."
 
Med andra ord så har 2018 varit allt utom just en "Deer Market"! Vad 2019 blir återstår att se. Förhoppningsvis lite mer tjuraktig efter dessa björntider. 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela