atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Portföljen utvecklas

Publicerad 2017-09-20 07:06:54 i Atlasinvesto,

Ju mer jag läser om ekonomi. Ju mer jag investerar i aktier. Ju mer jag reflekterar omkring avkastning och riskminimering... Jag har bestämt mig. Jag tänker köpa in några bolag till i portföljen. Varför? Jo för att jag tror det är rätt väg att gå. Det känns rätt och beslutet har liksom vuxit fram. 
 
Jag kommer under kommande tre år att successivt köpa in mig i ytterligare bolag för att försöka maximera avkastningen och minimera riskerna. Är det något som det senaste året lärt mig är det följande: allt kan hända! Därför vill jag inte att något innehav ska vara alltför stort i portföljen; så att OM något spektakulärt skulle hända som jag absolut aldrig kalkylerat med - eller sett komma - så blir priset inte för högt. För sanningen är den att jag är en ödmjuk amatör som varken är ekonomiskt utbildad och kan göra allt för djupodlade analyser om bolags dolda värden och framtidsutsikter eller någon teknisk analys. Inte heller kan jag förstå och utläsa bolagens finansiella rapporter och årsredovisningar annat än som just den intresserade amatör jag är. Däremot är jag ju en hungrig och ivrig "student" för att bli bättre på det! Med detta i ryggsäcken så kommer jag de närmaste åren att leda Atlas Investo mot lite nya mål och i en ny riktning.
 
Mina "The Big 5" blev till "The Big 6". I och med Epirocs födelse under 2018 kommer det nu bli "The Big 7". Och med mina nyvunna lärdomar och insikter med stor sannolikhet också bli "The Big 8" och "The Big 9" och "The Big 10". Detta helt i paritet med investmentbolagens filosofi om rimligt antal bolag i en börsportfölj. En investeringsfilosofi som jag kommit att sympatisera med väldigt starkt.
 
Atlas Investo består i grunden av tre ungefär lika stora delar: börsportfölj, fastighet och annat kapital. Så min portfölj är bara en del av mitt långsiktiga finansiella arbete och ekonomiska utmaning. Mitt mål är ju att utveckla och förvalta alla tre delar utifrån bästa förmåga. Men den här bloggen handlar enbart om det ena finansiella benet (portföljen) och om personlig utveckling i allmänhet.
 
Framgent kommer jag så klart komma in på tankar om vilka bolag jag funderar omkring och börjat läsa på om och som kan komma att bli en del av min portfölj. Nästa månadsinköp kommer enligt planen att bli ATCO. Aktien är högt värderad just nu men det är det minsta innehavet i portföljen och behöver balanseras upp. Mycket av den anledning jag nämnt tidigare i inlägget - att jag på sikt vill ha mina innehav lika viktat samt att jag vill ha ett visst antal aktier i bolaget innan jag är nöjd. Den långa målbilden när det gäller min portfölj är att storleken på varje innehav ska ligga omkring 8-10 % av det totala värdet. Resan fortsätter!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

En säng av guld

Publicerad 2017-09-09 10:28:00 i Atlasinvesto,

När vi lever på våra liv är det lätt att gå vilse i olika tankespår. Ett vanligt sådant kan vara att pengar är en universallösning på livets alla problem. Och nästan som ett titaniumskydd mot alla faror som lurar längsmed vägen. Men så är det ju inte. En säng av guld skyddar dig varken mot inre demoner eller sjukdom.
 
I min stad lever en kvinna som är framgångsrik entreprenör. Hon byggde upp ett mindre affärsimperium och valde att sälja sitt bolag till en större jätte för mångmiljonbelopp. Hon har genom åren framstått som vital och ytterst framgångsrik. Vackert yttre, familj och fina bilar och boenden. Men så börjar något hända. Hon börjar några år efter försäljningen att bli deprimerad. Det är början på en ond och nedåtgående spiral. Från att ha haft allt (som det sett ut i alla fall) börjar livet ta det ifrån henne. Jag såg henne för en tid sedan och blev fylld av sorg. Hon har förfallit och såg så sliten ut. All vitalitet borta och ersatt med en skörbarhet som nästan gick att ta på. Den blick som förr såg upp mot himlen och mötte allas ögon sökte oroligt sig omkring innan den vände ner mot marken. Hon har skilt sig sen några år tillbaka och verkar inte återhämtat sig från depressionen som man hoppats. Och för en tid sedan begick hon självmord...
 
Det ger en perspektiv på livet. Exakt vad som ledde henne in i depressionen vet jag inte...bara lärdomen att hur framgångsrik man än är så kan livet vända. Men en känsla jag har är att kanske förlorade hon en alldeles för stor del av sig själv genom försäljningen av sitt Magnum Opus, vilket alla miljoner hon fick inte kunde fylla; kanske var det början på slutet...
 
Inte heller Max Stenbecks miljarder var ett skydd mot den sjukdom som så tragiskt släckte hans låga, endast 30 år gammal. Jag inser att på min väg att bygga Atlas Investo får jag aldrig glömma att vara tacksam för allt jag har. För ingen guldsäng i världen kan rädda mig heller, om min tid är kommen.
 
Jag pratade lite med min pappa om det här. Jag sa "tänk här sitter du och jag och samtalar och om ett år kan vi vara döda och allt det här förlorat för alltid." Han vände blicken mot mig och sa utan att tveka "Atlas det kan vara borta redan imorgon...". Och så är livets förutsättningar. Varje dag är ett nytt liv. Att tro något annat kan vara ännu ett tankespår som för oss vilsna. Men trots att livet egentligen är så oförutsägbart måste vi leva det som om det vore tvärtom; och aldrig glömma att njuta av allt vi faktiskt har. Pappa har alltid varit bra på att påminna mig om detta. På hans lakoniska sätt.
 
En ödmjuk och tacksam,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

The trait for success

Publicerad 2017-09-04 07:52:52 i Atlasinvesto,

Enligt Angela Duckworth, professor i psykologi vid universitetet i Pennsylvania, finns det en sak som förenar alla som lyckas bra och som är framgångsrika. Och det är varken talang, högt IQ eller tur...
 
Att studera vad som gör oss framgångsrika är superintressant. Varför lyckas vissa och andra inte? Efter många år inom läraryrket är det självklart en återkommande frågeställning: vad gör vissa elever så framgångsrika inom vissa ämnen? Förutom att de har kompetenta lärare! 
 
Duckworths forskning visar på en gemensam nämnare. Ett personlighetsdrag som verkar ha en otrolig genomslagskraft för att människan ska nå goda resultat. Duckworth kallar detta drag för "grit" - eller som vi säger på svenska "jävlarinamma". Duckworth menar att "true success comes when we devote ourselves to endeavors that give us joy and purpose." Hennes forskning tyder dessutom på att vi kan odla och utveckla detta personlighetsdrag, att "grit" är något som kan växa och förstärkas! Spännande och intressant. 
 
Duckworth har skrivit en bok om allt detta, "Grit - the power of passion and perseverance". Vill man lyckas finns det säkert många vägar vi kan gå. Men om vi kan bygga/träna upp detta personlighetsdrag - grit - i vårt sätt att tänka och agera spelar troligtvis vägen mindre roll. Varför? Jo, för att med denna kraft och förmåga till passion och uthållighet så kommer chansen att vi når våra mål - oavsett väg - att öka. Vi kommer helt enkelt inte ge upp i första taget. We will never give up! That's grit!
 
Det blir tydligt i byggandet av en stark privatekonomi hur viktigt Duckworths grit är. Har man exempelvis en medellön så kommer man garanterat behöva både passion och uthållighet för att uppnå en portfölj på 5 000 0000 - 10 000 000. Är man höginkomsttagare krävs troligtvis samma grit. Även om det borde gå snabbare att bygga upp samma kapital. Med andra ord är grit en väldigt viktig komponent inom personlig utveckling och väl värd att reflektera omkring och försöka att utveckla.
 
Hur stor roll tror ni att grit spelar om vi vill lyckas uppnå våra mål i livet?
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela