atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Den långa färden går vidare

Publicerad 2017-01-28 08:51:00 i Atlasinvesto,

 
Så har jag köpt 50 st aktier i mitt nya bolag för januari månads nysparande. Inom några veckor kommer mina likvider från försäljningen av en fastighet vara tillgängliga. Då kommer jag att ytterligare öka på i detta bolag. Målbilden var att köpa in minst 1000 st men jag reviderar om det till minst 900 st. Vilket bolaget är avslöjar jag då...
 
Positiva nyheter har annars varit att både Castellum och Atlas Copco höjer utdelningarna och kanske framför allt att båda bolagen presenterat starka rapporter. Bra jobbat!
 
Jag har börjat att läsa Lundaluppens kapitel för kapitel genomgång (från 2012) av Benjamin Grahams mästerverk "The Intelligent Investor" - bara den underbara titeln gör ju att det vattnas i munnen inför den här klassiska boken. Lundaluppen sammanfattar alltså och ger små tankar omkring kapitlen vilket är superintressant. Intressanta är också de många efterföljande kommentarerna som följer varje inlägg. Rekommender alltså varmt att läsa den här genomgången för den som råkat missat det.
 
Avslutningsvis, ett av mina mål är att nyinvestera minst 25 % av min lön vilket jag klarade med råge den här månaden. Detta i en tid då jag faktiskt är under viss ekonomisk press med utgifter för två boenden. Men med en klar bild över min ekonomi så går jag med god insikt och bestämda steg vidare mot min framtida pengamaskin. Och när det lugnar sig lite kan jag nog konstatera att där finns goda möjligheter att öka nysparandet med ytterligare några procent på regelbunden basis. Utan att för den skull ge avkall på min livskvalité vilket känns inspirerande! Mer om det senare.
 
Hur har januari månad gått för er andra?
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Kusten mellan hav och sandöken

Publicerad 2017-01-22 11:03:00 i Atlasinvesto,

 
Har lyssnat på Sparpodden episod 166 och och samtalet med Onkel Toms Stuga. Ett samtal om rikedom och vad det egentligen kan innebära - både ur ett psykologiskt perspektiv och ur ett fysiskt perspektiv. Ett program som väcker reflektion.
 
Intressantast i samtalet tycker jag var bilden av att leva i minimalism. Min bild är att det handlar inte om att leva snålt utan om att leva mer utifrån dina egna val. Val som kan bygga på att du vill bli rik. Vi lever i ett konsumtionssamhälle som erbjuder ett överflöd av alternativ att bränna pengar på. Och många människor åker runt i det här av samhället designade ekorrhjulet och så förstår man inte varför rikedomen - både yttre och inre - inte kommer eller uppstår eller känns omöjligt att nå. En av mina husgudar har sagt att "om du inte designar ditt eget liv så lever du troligtvis ett liv som någon annan designar åt dig!". Det är ju ett medvetet val att leva ett mer minimalistiskt liv och vara glad och nöjd med det, och med fokus på att ändå fylla livet med de saker som gör det värt att leva för just dig - och kanske samtidigt bygga en pengamaskin. 
 
Jag satt för en tid sedan och samtala med en vän omkring ekonomi och finans. Vi kom in på hur många procent av lönen vi investerade och sparade i månaden. I detta skede kom frågan från min vän hur många % som jag hade investerat/sparat i månaden om jag varit i hans skor? Han lever ensam, inga barn, inget huslån och inga andra lån eller krediter. Jag svarade ganska omgående att i den situationen hade jag utan större hinder närmat mig 50% i investerande och sparande per månad. Jag ser dessutom ingen större orsak till vad som skulle vara svårt eller jobbigt med den kvoten vilket jag också konstatera i samtalet. Min vän skratta lite generat och kunde inte förstå hur det skulle vara möjligt ens. Och det är just här i den situationen som det kan skapas ett "finansiellt & ekonomiskt" psykologiskt enigma som för många blir olöst. En ekvation som aldrig finner svar. För att ha chans att finna svaret kommer man behöva göra ett livets paradigmskifte. Det finns förmodligen inget annat sätt? Man behöver landa i tunga värderingsfrågor som "Vad vill jag uppnå i livet?", "Vad är viktigast för mig för att jag ska må bra, både kortsiktigt och långsiktigt?", "Har jag kontroll över mitt liv, över min konsumtion, över min ekonomi?", "Lever jag det liv jag vill utifrån de premisser jag ställt upp?", "Om jag vill lyckas med något vad gör jag för att ta mig dit - om jag vill nå ekonomisk framgång studerar jag detta ämne på något sätt?", "Är det jag som regisserar min vardag eller lever jag i någon annans film (typ samhällets förväntningar omkring konsumtion av saker, aktiviteter, resor m.m.)". När jag beslutat och gjort grundläggande val i stora frågor som dessa och liknande kan det bli lättare att finna svaret i det ekonomiska enigma som kan råda. 
 
Det tar tid att göra stora förändringar i livet och ska de bli fullt assimilerade behöver de nog landa både i hjärtat och i hjärnan. För den människa som endast levt på öppet hav kan inte bara så där ta till sig att det finns något annat. Likaså för den som bara levt i sandöken. Nej för dessa människor gäller det att börja odla tanken på att det kan finnas ett annat sätt att leva - en annan värld så att säga - och när man väl är redo kommer stranden vid kusten mellan hav och sandöken att närma sig vare sig man söker den eller inte. Och på den stranden börjar du snart träffa på växter och träd som successivt övergår till en frodig skog. Och där kommer vara spännande vägar att utforska och andra människor som precis som du vill vara där på denna möjligheternas kust. Och plötsligt så är valmöjligheterna långt mer oändliga för var du vill ta vägen, för vad du vill göra! Men för att komma dit krävs det medvetenhet, tålamod, diciplin och slutligen insikt. Det verkar som om Onkel Toms Stuga vandrar på denna frodiga strandkust och tusan om jag inte kan se honom långt långt där borta vid horisonten...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo

Atlas Investo are a-changin

Publicerad 2017-01-17 20:35:41 i Atlasinvesto,

Nu börjar dagen närma sig för ett större inköp till portföljen. Efter att under en tid läst på och analyserat några möjliga kandidater (utifrån min blygsamma kunskapsnivå) kommer jag satsa på ett bolag inom en sektor som jag tror kommer vara stabil i framtiden. Bolaget har bland annat en ägarbild som jag gillar, stark soliditet och en god utdelningstrend.
 
Anledningen till inköpet är att jag kommer få loss en del likvider på grund av en privat försäljning utav fastighet. En del av det här kapitalet ska in i Atlas Investo, en del ska investeras i en bostadsrätt och en del ska in på mitt Wibble konto. Utöver detta ska jag fortsätta att öka i Castellum, SHB och ATCO.
 
Intressant utveckling när det gäller Atlas Copco. Återstår att se hur marknaden kommer att reagera på beslutet om delningen under året som går. Att Investor tror på idén borde ju vara positivt ur ett investerar perspektiv då det är en av sveriges finansjättar och med ett (tror jag) starkt förtroende kapital hos Mr Market. Det är första gången jag är med om att bolag jag äger delas upp och ska man tro experterna är det rätt väg att gå för att maximera vinsterna genom att i stället låta två bolag - Atlas Copco och NewCo - fokusera på det de är bäst inom. Atlas Copco koncernen lär också enligt samma experter vara goda på att bygga bolag vilket ju också skapar tilltro och trygghet. Så man kan lugnt säga att 2017 direkt spänt musklerna för att sätta sin prägel på börsåret. Det kommer utan tvekan bli ett händelserikt år. Och ja, jag gillar Dylan en människa som vågat gå sin egen väg. Att på sommaren sitta i en bar nere vid stranden, när solen är på väg ner, med kära vänner och en kall öl till tonerna av "Jokerman" - då är mysfaktorn riktigt hög och man kan nästan röra vid drömmarna...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo 
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela