atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Tankar om H&M från Platons grotta!

Publicerad 2017-03-31 22:32:00 i Atlasinvesto,

 
Vi kan analysera. Vi kan göra våra slutsatser. Men så länge vi inte sitter i styrelserummet och hör jättarnas tankar och visioner för H&M är vi som Platons grottliknelse. Vi ser bara flammorna på väggen och kan egentligen aldrig veta hur den riktiga elden ser ut från vår plats med blicken mot grottväggen och elden brinnande bakom oss.
 
Många har så klart åsikter om H&M. Var är de på väg? Är de passé? Är deras storhetstid över? Har konkurrenterna närmat sig och rent av börjat gå förbi? Intressant är att den oro som verkar råda bland alla analytiker delvis känns som ett psykologiskt tankemonster baserat på oändliga hypoteser och teorier om vad som kan vara på gång utifrån H&Ms rapporter. Vad vet vi egentligen mer än att H&M verkar ha det tufft med vissa bitar i sin business. Men samtidigt vet vi ju också att H&M de facto är ett stort starkt bolag med en tydlig vision av vad man vill vara. Att de är ett av världens ledande modeföretag och kan sin bransch. Med en styrelse där drakar som Stefan Persson, Melker Schörling och Niklas Zennström sitter. Vad de tre herrarna skapat talar för sig självt - de har byggt bolagsimperier för miljarder. Vem av alla oros analytiker har egentligen gjort det? Och om vi vänder på det helt. Det finns en enorm modemarknad. Skulle H&M vara på väg bort från den? Har de inget att tillföra? Talar alla deras fysiska butiker på topplägen i världens alla storstäder om ett företag som inte är med i spelet? Jag vet inte. Bolaget har funnits sedan 1947 med en familj som styrt seglet så att H&M idag finns på 65 marknader runt om i världen. Mitt i den svacka bolaget anses vara i tar jag hellre rygg på de kompetenta drakarna i styrelsen. De har bevisat sin kompetens långt mer än många av de som börjat fly skeppet. 
 
I min portfölj är H&M kvar och kommer förbli så. Varför? För att jag tror att elden kommer brinna i många år till. Kanske lägger de om strategierna något, men vilka bolag som vill överleva på marknaden och som funnits i över 70 år gör inte det?  Men vad vet jag. Bara att långt innan jag föddes fanns H&M, och jag tror de kommer finnas långt efter jag ligger i jorden. Ska bli spännande att se hur de väljer att styra bolaget in i framtiden.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Fynd eller fälla?

Publicerad 2017-03-25 20:14:22 i Atlasinvesto,

Jag har köpt 100 Castellum för Axfoods utdelning. Castellum är därmed mitt tredje största kärninnehav vilket jag är nöjd med.
 
Rent allmänt har den här månaden varit händelserik med flytt till ny bostad och allt vad det inneburit. Pratade med en vän om hur pengarna rullar på vid tillfällen som dessa. Man åker till exempel till ett möbelvaruhus för att köpa en lampa men när du står i kassan och hör vad du ska betala blir man alltid lika förvånad...över hur mycket mer än en lampa som hamnade i kundvagnen! Trots att jag anser  mig vara hyfsat ekonomisk faller jag naturligtvis i konsumtionsfällan till och från. Nu senast kom jag på mig själv att stå på Ikea och fylla en liten blå Ikea-kasse med tallrikar på deras fyndavdelning. Varför? Jo, därför att bara för 100 kr fick jag så många tallrikar som jag lyckades fylla i den där lilla blå kassen - vilket klipp! Men så kom jag på att jag BEHÖVER JU INTE tallrikar?! Lite förvånat får jag alltså nu gå tillbaka och lämna alla tallrikarna vid det stora fyndbordet. Vad var det som hände där egentligen? Men det är lätt att gå i rea- och fyndfällor om man går på autopiloten. Så var på er vakt där ute bland alla fyndhörnor!
 
För utdelningen från Castellum och månadens nysparande tänker jag köpa minst 50 nya HM. 
 
God fortsättning på helgen,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Hur tänker ni omkring utdelningar?

Publicerad 2017-03-22 07:32:00 i Atlasinvesto,

 
Så är det då dags för Axfood...och årets första utdelning! Firandet kommer knappt att hinna avslutas innan årets andra (Castellum) och tredje (SHB) utdelning också trillar in. Mars/april är som en liten supernova av passiv inkomst för Atlas Investo. Men med nytt kapital kommer nya köpbeslut. Hur ska jag egentligen tänka omkring återinvesteringen av utdelningarna i mars/april? Och framgent? Så här går mina tankar:
 
1. En del av mig vill fortsätta köpa in mig i det utdelande bolaget.
2. En annan del vill köpa in mig i det nästkommande bolag som delar ut för att snabbare generera högre passiv inkomst.
3. En tredje del av mig vill balansera upp portföljen lite. Även om det aktuella minoritets innehavet just nu är något dyrt.
 
Jag kommer göra något av alternativen. Men vilket? 
 
Hur tänker ni omkring återinvesteringen av era utdelningar? Är där någon väg som skapar en effektivare väg mot större utdelningar? Eller är det helt enkelt viktigast att utdelningen återinvesteras i portföljen och mindre viktigt i vilket av bolagen? Kom gärna med era tankar och idéer! 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela