atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Mars störst utan tvekan!

Publicerad 2018-03-28 13:10:00 i Atlasinvesto,

 
Planeten Mars är den fjärde himlakroppen från solen och faktiskt solsystemets näst minsta planet. Namnet har den så klart fått efter den romerska krigsguden Mars; precis som månaden mars. Men även om mars först kommer som nummer tre av årets månader är den som utdelningsmånad ohotad "numero uno" - för Atlas Investo i alla fall.
 
Jag fortsätter att (som den lilla Marsbilen på bilden) kämpa vidare i krigsgudens månad, liksom börsen gör och där volatiliteten är fortsatt hög.
 
För mina drygt 25% av lönen köpte jag den här gången mer i Latour. Den fina utdelningen i mars står bland annat SHB och Castellum för. Och för detta välkomna kapital ska den sista delen i ATCO köpas in. Sedan är jag nöjd med antalet aktier i Atlas Copco inför spliten av bolaget senare i sommar och kan med glädje konstatera att just det aktuella delmålet därmed är avklarat!
 
Allt som allt tuffar det på enligt planen. Under de närmsta månaderna kommer fokus vara på att dels fortsätta balansera portföljen och vid tillfälle köpa mer i Axfood och SHB.
 
Som avslutning vill jag ta chansen att tacka Jerry Williams som tyvärr lämnat oss för alla år av glädje och bra musik som han gav oss.
     Jag fick vara med och uppleva hans största framgång rent kommersiellt 1988 då han släppte låten "Did l tell you" och hela Sverige fick upp pulsen tack vare honom. Och när jag minns honom är det faktiskt med "Did l tell you" videon på näthinnan där jag tyckte han var så fantastiskt cool och karismatisk!
     Han verkade dessutom vara en god och sympatisk människa, vilket kom fram fint i Tv-rutan när han medverkade i programmet Jills Veranda
     Så med en textstrof från en av hans låtar avslutar jag dagens inlägg. En text vars innebörd säkert många av oss känner igen - på ett eller annat sätt - från något tillfälle på vår resa genom livet...
 
"Tell my love, tell my love I'll be home.
Tell my love it's goodbye rolling stone. 
I been travelling the whole world to find,
She's always the one on my mind."
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Superlånet!

Publicerad 2018-03-25 23:37:00 i Atlasinvesto,

 
Att använda sig av hävstång för att skapa högre avkastning är helt naturligt i företagssfären. Men i privatpersonssfären verkar konsensus vara att undvika detta. Eller kanske inte? Oavsett bör rimligtvis en hävstång användas genomtänkt och väl medvetet om risk och möjliga negativa konsekvenser.
 
Om jag tänker spekulera i diverse start-ups är det nog klokare att göra det med eget intjänat kapital än med kapital från en hävstång. Men om jag använder en hävstång som ett led i en väl genomtänkt plan och investering är det väl precis som vilket annat företag som helst som belånar sig? Oftast just med ett fördelaktigt lån för att finansiera en affär som är tänkt att skapa ett bättre cashflow, högre omsättning och en ökad avkastning. 
 
Avanzas Superlånet är en sådan möjlighet till hävstång. Och jag har så klart tittat och räknat på möjligheterna. Med Superlånet kan man få låna till en ränta på lägst 1,74% (beroende på vilken förmånsnivå man tillhör) upp till en viss summa av det totala värdet på sitt depåkonto. Det är dock bra att veta att om krediten för Superlånet övertrasseras (och om detta står det tydligt i vilkoren för lånet) går man över till Avanzas ordinarie ränta för lån, som just nu är på 5,70% - vilket genast blir något annat än ett fördelaktigt lån i hävstångssyfte. Fair enough!
 
Men om nu marknaden råkar ha en hög volatilitet (som på sistone) undrar jag när börjar Avanza räkna på ordinarie ränta OM nu krediten för ett eventuellt Superlån övertrasseras?
     Ponera att när börsen öppnar har jag 50 000 i kreditutrymme att utnyttja i Superlånet. Skulle börserna runt om i världen rasa kraftig är det ju ingen omöjlighet att det beloppet äts upp under en turbulent förmiddag. Börsen öppnar kanske ner 2 % för att sedan fortsätta marschera neråt. Låt säga att vid lunch är krediten för Superlånet nollat eftersom ditt depåvärde fallit så kraftigt. Börjar då ordinarie låneränta att gälla det klockslag som Superlånet-krediten är nollad? Eller om krediten återigen efter fem timmar är på säker mark, räknar Avanza ordinare ränta på de fem timmar som Superlånet var övertrasserat? Alltså exakt när börjar Avanza egentligen räkna på ordinarie utlåningsränta om du bottnar deras Superlån?
 
Svaret på frågan är enligt Avanzas kundservice följande. Om ditt kreditutrymme för Superlånet är förbrukat när börsen stänger för dagen räknar Avanza ordinarie ränta på hela depåvärdet för den dagen. Det innebär också att om kreditutrymmet för Superlånet dagen därpå åter är på rätt sida efter att börsen stigit rejält - man har kanske igen 50 000 i kreditutrymme till 1,74% ränta - då är det återigen den fördelaktiga Supelåneträntan som Avanza räknar på när börsen stängt för dagen. Det spelar alltså ingen roll om Superlånet är nollat under olika delar av dagen, är kreditutrymmet på rätt sida när börsen stänger är det det som räknas.
 
Kan vara bra eller intressant att veta för den som gått och undrat. Eller för den som funderar på att använda sig av Avanzas Superlånet som hävstång i volatilitetens tider...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Har bokat rådgivning på banken!

Publicerad 2018-03-23 22:57:00 i Atlasinvesto,

 
"Jag är trött på att få noll procent på mitt sparkonto! Nu måste jag börja ta tag i min privatekonomi. Och ännu mer i mitt barnspar och mitt pensionssparande! Därför har jag ringt och bokat tid hos min bankman. Nu ska det bli ändring på allt!!"
 
Det är väldigt få personer som vi - utan att de behöver bevisa något - har en sådan stark tilltro till som våra rådgivare på banken.
 
Förutom en kopp kaffe på ett fint kontor eller fräscht kontorslandskap har jag svårt att se vad dessa banktjänstemän kan erbjuda oss som inte går att läsa sig till i exempelvis Anders Haskels Bli grymt rik på aktier!. För 200 spänn på Adlibris - eller gratis på biblioteket - får du 150 sidor lättläst och läsvärt om hur du kan tänka omkring din privatekonomiska resa. Skrivet av en person som har både utbildning och lång erfarenhet inom finans och ekonomi.
 
I stället för att höra att hen bokat tid hos sin privata bankrådgivare, tänk om jag fick höra det här:
 
Du Atlas... jag har absolut ingen aning om var jag är på väg med min privatekonomi. Och nu tänker du varför är det så? Jo jag har väl egentligen aldrig lärt mig något om privatekonomi annat än att vara sparsam och sätta undan lite varje månad. Och vem lärde mig det? Det var väl mamma och pappa, en gång i tiden. Ärligt talat vet jag ju ingenting om investeringar över huvudtaget!!
     Men vet du vad Atlas? Jag är faktiskt fullt medveten om det här. Och det finns inga genvägar. Och precis som jag utbildade mig till X (personens yrke) vilket ju tog några år kan jag kanske också utbilda mig i privatekonomi och finna strategier för investeringar! Jag vill verkligen ta tag i min ekonomi och börja få lite avkastning på allt mitt sparande.
     Därför har jag nu beställt böcker i hur man kan bygga pengamaskiner, investera i aktier och fonder, om vägar till första miljonen, så fungerar börsen, börspsykologi, om att skapa positiva pengaflöden, vad är tillgångar, så investerar mästarna, så här blev Warren Buffett världens rikaste person och ytterligare några böcker om investeringar och ränta på ränta effekter. Jag har dessutom bokat in mig på en kurs i hur man kan investera i aktier som Privata Affärer anordnar, den börjar om en månad. Förutom detta har jag börjat följa olika bloggar och podcast om ekonomi. Jag tänker faktiskt starta en egen blogg om min privatekonomi och vad jag kommer att lära mig på min ekonomiska resa. Glömde jag säga att jag ska gå på en föreläsning i nästa vecka med Charlie Söderberg? Och att jag börjat prenumerera på DI? Dessutom tänkte jag fråga om du ville åka med mig upp på Nordet Live? Det ska tydligen vara Nordens största sparevent! Tänk vad jag kan finna inspiration och lärdomar där Atlas! Jacob Wallenberg ska vara en av gästerna, honom borde jag väl kunna lära mig något av när det kommer till investeringar? Vad säger du Atlas? 
 
Jag skulle se personen i ögonen och känna både glädje och tilltro. För i stället för att låta en okänd person på en bank förvalta hens pengar kommer nu personen själv bli amiral på sitt privatekonomiska skepp.
     Sen skulle jag med ett stort och hjärtligt leende säga: Fan vad roligt att höra! Och du, så klart jag hänger med dig upp till Nordnet Live!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela