atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Saving Ratio

Publicerad 2018-10-27 09:37:14 i Atlasinvesto,

 
Yes! Efter några månader av lägre sparkvoter blir oktober min riktiga comeback. Sparkvoten är tillbaka på målsättningen för året. Och som gammal slitvarg på fotbollsplanen knyter jag min näve av jävlaranamma -"Kom igen nu Atlas!!!" 
 
Jag lyssnade på när Niklas "Investeraren" Andersson var och hälsade på i Rika Tillsammans-podden (avsnitt 70). Där reflekterade de bland annat omkring sparkvoter och vad de tror kan vara viktiga ingridienser i framgångsrikt sparande och investerande. Har ni missat det avsnittet kan det vara väl värt att gå in och lyssna på. Roligt, informativt och inspirerande! Det går även att lyssna på hos Investerarens podcast så klart.  
 
Trots att jag den här månaden kom upp i över 20% av sparande/investerande kan det bli tufft att uppnå mitt reviderade sparkvotsmål (valde att gå ner från 25% till 20%) sett över helåret 2018. Men med den funderingen kan jag ju konstatera att det är två löner kvar och jag tänker göra mitt bästa för att komma så närma målet som jag bara kan.
 
Vi får helt enkelt se vad som skrivs in när det är dags att summera årets siffror för Atlas Investo. Ett citat som skulle kunna passa in i dagens reflektioner är av Napoleon Hill och får avsluta mitt inlägg den här lördagen:
 
"Ansträngning lönar sig bara om du vägrar att ge upp." 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Nya Investeringar

Publicerad 2018-10-26 08:06:00 i Atlasinvesto,

 
Med den senaste lönen på kontot ska planen verkställas. Sparandet i aktier går vidare. Det ger vardagen lite guld i kanten och något att fokusera på och se fram emot. 
 
Månadens inköp blir i SEB som tuffar på efter en bra rapport för det tredje kvartalet. 
 
Jag siktar dessutom på att klara min sparkvot (som är reviderad till minst 20% av lönen) den här månaden vilket känns roligt.
 
Nästa månad kommer det att bli en ännu mer rolig investeringsmånad. Detta då årets sista utdelning rullar in från H&M. Men mer om det framgent. Det kommer även ramla in en liten bonus pott på lönekontot nästa månad, så november har all möjlighet att bli en riktigt fin finansiell händelse för Atlas Investo! Vad bonusen består av? Det tar vi i ett senare inlägg...
 
Efter en tids högtryck på jobbet börjar jag känna att det lugnat ner sig lite vilket verkligen behövdes. Ibland åläggs man uppgifter utöver de vanliga som tar på krafterna och som det är skönt att slutligen kunna bocka av. Och jag har ännu en gång fått mig en lärdom om vikten av att våga TACKA NEJ till en del förfrågningar - både privat och i yrkeslivet. Men ibland är det svårt att se det när man är mitt uppe i allt. Att ta på sig uppgifter och utmaningar är i sig själv något gott men det måste vara med en gnutta balans och viss eftertanke. Det här behöver jag påminna mig själv om till nästa gång det riskerar att hända!
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 
 
 
 
 

From a block to a Pyramid

Publicerad 2018-10-22 22:18:00 i Atlasinvesto,

 
 
Jag pratade med en vän om hur många bäckar små faktiskt kan bli till ett avsevärt kapital på lång sikt. Och precis som ett enda stenblock inte bildar så mycket, bildar däremot 2 300 000 stenblock - genom en väldefinierad plan - världens största pyramid!
 
Om vi tänker oss 350 kr i månaden. Som vi sätter in på ett ISK hos exempelvis Avanza eller Nordnet så blir det under ett år 4200 kr. På tio år blir det 42 000 kr. Och på 25 år 105 000 kr. Men då har vi inte räknat med vad Albert Einstein så djupsinnigt kallade för "Jordens 8:e Underverk".
 
Med hjälp av Ekonomifokus ränta på ränta kalkylator visar sig underverket i full skala. Låt oss säga att vi alltså börjar spara 350 kr i månaden, varje år i 25 år på ett ISK till 8 % ränta/avkastning (vilket inte är en helt orimlig årlig avkastning) då genererar det över 225 000 kr ytterligare i ackumulerad avkastning tack vare ränta på ränta effekten. Allt det här ser ni i tabellen nedan:
 
 
Lek med tanken att de 350 kr i månadssparande går till att köpa en ny aktie i ett stabilt och moget bolag på Large Cap listan (kanske ett investmentbolag) så kan ekvationen och resonemanget ovan vara i hamn!
 
Om det känns som att du inte har de där 350 kr extra i månaden kommer här ett konkret tips på hur det kan möjliggöras: gå ur Svenska Kyrkan. Därför om du har en typisk medellön i Sverige så är det just 350 kr i månaden du just nu betalar i kyrkoskatt i månaden. Går du ur kyrkan kan du alltså på 25 år i stället börja bygga - genom många bäckar små - en privatekonomisk Pyramid för barnen eller dig själv.
 
Vill du inte gå ur kyrkan finns där kanske någon annan utgift som du kan skära ner på, för att frigöra 350 kr i månaden till investerande, och på så sätt börja låta jordens åttonde underverk göra sitt för en del av din privatekonomi. På sikt kommer det som sagt att göra underverk - enligt Einstein. 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo 
 
atlasinvesto@gmail.com 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela