atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

En reflektion om antal bolag i portföljen

Publicerad 2016-10-31 09:21:15 i Atlasinvesto,

 
Vilket antal bolag man bör ha i portföljen är ett mycket debatterat ämne. Och det finns intressanta fakta att begrunda. Till att börja med vill jag säga att det här är en vidarutveckling av ett svar på ett inlägg jag gjort hos Sparosverige.blogspot.se och hos andra intressanta bloggare!

Alltså, till viss del kan jag känna som andra redan nämnt (ute i bloggosfären) att antalet bolag kanske BORDE beror på portföljens storlek och värde? I nästa andetag tittar jag på stora investmentbolag som ex Investor och Lundbergsföretagen. Med deras miljard portföljer så borde de ju i så fall ha "väldigt" många bolag i sina portföljer? Med tanke på deras enorma börsvärden för att minimera risk och öka avkastningen på sikt? Men det har de inte. Utan snarare några få kärnbolag. Däremot har de ju flera ben att förvalta sina tillgångar. Både Investor och Lundbergsföretagen har tre var (min ödmjuka amatör tolkning). Detta visar på en annan extremt viktig faktor när det gäller att minimera risk och öka avkastningen - vikten att allokera tillgångar UTÖVER börsen i form av ex räntebärande papper, kontanter, fastigheter, skog eller dotterbolag med mera. Trots detta (god allokering) har ju de båda nämnda bolagen tillsynes endast 9-11 bolag i sina portföljer. Portföljer som är värda miljarder! Det ger mig en känsla av två saker: för att nå framgång verkar dessa investmentjättar allokera sina tillgångar och fokusera sina portföljer! Om teorier att fler antal bolag i en portfölj (ju större värdet är) ger ökad säkerhet och är ett klokare sätt att förvalta kapital så verkar inte finansmän som Wallenberg och Lundberg tilltro eller bry sig om detta. De verkar tro på att allokera tillgångarna och fokusera sina enorma portföljer på bra bolag som de tror på - vilket både gjort och gör dem väldigt framgångsrika på Mr Market.

Jag vet att analysen är förenklad MEN är det någon som förstår min poäng och tanke?

Med detta sagt vet jag inte vilket som är bäst/säkrast/smartast/klokast antal bolag i en portfölj men en väldigt spännande och intressant fråga är det! Och i slutänden ett val vi måste göra på vägen mot ekonomisk framgång.

Vad har du för tankar i ämnet?

Med vänlig hälsning,

Atlas Investo

Mot miljonen genom den vackraste årstiden!

Publicerad 2016-10-27 17:47:00 i Atlasinvesto,

Snubblade över en gammal intervju på nätet med Leif GW Persson. Intervjun var från Avanza forum 2011. Även om GW är en väldigt skön lirare och stor personlighet så hade han enligt mig stenkoll på investeringar. Har ni också missat intervjun så har ni 24 härliga och intressanta minuter framför er! Det är bara att klipp och klistra!
 
https://m.youtube.com/watch?v=xHU2P9p1z-Q&rdm=29qu3q145&client=mv-google
 
 
När det gäller mina egna investeringar så köpte jag för månadens nysparande ATCO B för 10 000kr. Och jag vet! För er som läst tidigare blogg inlägg så innebär det en rokad i min planerade inköpsstrategi. Anledningen till rokaden är inget märkvärdigt. Jag vill helt enkelt utöka den sista utdelningen för året vilket råkar vara Atlas Copcos! Framgent kommer - och precis enligt planen - fokus vara på SHB och Castellum. 
 
För er som inte är ute så mycket i naturen vill jag avslutningsvis bara påminna om en sak: hur vacker naturen och skogen är nu när hösten står i full blom!! Att vandra bland susande träd i ett hav av gult, orange och rött är verkligen "breath taking". Och när man tittar upp mot trädkronorna högt däruppe påminns man om längtan att nå upp till sina drömmar och mål. Naturen är en av mina största inspirationskällor, och att ta en promenad då och då ger mig kraft att kämpa vidare i alla vardagsutmaningar. Och mot min miljon!
 
Vad ger dig kraft i vardagen? Hur laddar du dina batteri på vägen genom livet?
 
Med vänliga hälsningar,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Bloggen fyller 6 månader!

Publicerad 2016-10-15 23:44:56 i Atlasinvesto,

Atlas Investo har nu bloggat i 6 månader - well done! Bloggens syfte är i första hand att på ett lustfyllt sätt följa och dokumentera min egen väg mot miljonen. Att skriva ner mina beslut, reflektioner, mål, planer och lärdomar med mera. När miljonen är uppnådd får jag fundera på om det blir någon fortsättning med bloggandet. Hur som helst så har det varit lärorikt och inspirerande att försöka skapa något mer - förutom en pengamaskin. Men nog om detta!

Atlas Investo står inför en händelserik framtid! Den senaste tiden har jag funderat på hur jag ska investera vidare i portföljen? Som det ser ut nu kommer Q4 2016 & Q1 2017 handla om att öka i SHB, Castellum, Atlas Copco och H&M. Planen är sedan att väga upp Atlas Copco till nivå med de andra innehaven - alltså omkring 20% av portföljvärdet. Så planen för de närmsta månaderna är:

- Köpa minst 50 st SHB i okt Q4
- Köpa minst 50 st CAST i nov Q4
- Köpa minst 50 st SHB i dec Q4
- Köpa minst 50 st CAST i jan Q1-17
- Köpa minst 25 st ATCO i feb Q-17
- Köpa minst 50 st ATCO i mar Q1-17
- Köpa minst 25 H&M i apr Q2-17.
- Därefter kommer fokus ligga på att väga upp ATCO under resten av Q2 & delar av Q3-17.

När detta är gjort kommer jag så att köpa in ett nytt bolag i portföljen. Ja ni läste rätt! Även om jag tidigare beskrivit en tydlig vision om att mina "Big Five" ska vara de som skapar min pengamaskin har jag efter en del studier, samtal och djupa reflektioner beslutat att "fem ska bli sex"! Så under andra halvan av 2017 kommer portföljen att kompletteras med ytterligare ett bolag. Jag har bland annat tittat på Kinnevik, Tele2, Assa Abloy och Latour. Men vi får se när det drar ihop sig - vilket bolag det slutligen blir. Klart är att om det  blir ett svenskt bolag kommer det handlas på Large cap listan. Jag är även intresserad av exempelvis  Coca Cola och några andra superfina bolag i USA. Känner mig dock osäker på hur det här med källskatt, valutakurser och courtage landar ekonomiskt? Verkar i nuläget (om jag räknat rätt) bli minst tio gånger dyrare att köpa USA aktier än svenska. Men detta är något jag får undersöka vidare. Hur som helst så är planen satt, nu ska den bara förverkligas!

Har ni kanske några "tänk på" och erfarenheter när det gäller handel med utländska aktier? Då främst USA aktier.

Med vänlig hälsning,

Atlas Investo

 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela