atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Poetic Justice

Publicerad 2018-12-08 17:52:00 i Atlasinvesto,

 
Hur kan det  komma sig att två personer kan ha samma utbildning, göra samma typ av arbete på samma arbetsplats men den ena tjänar 10 000 kr mer i månaden än den andre? Hur kan det vara så att två studenter, med till synes samma grundförutsättningar börjar på en utbildning men den ena tar aldrig sin examen medan den andre gör det? Varför slutar två barndomsvänner på skilda ställen i livet, en blir chef inom finansvärlden den andre vandrar från bänk till bänk med sin flaska och sina vänner i A-laget? 
 
Att livet många gånger överträffar sagan är välkänt. Men även i sagans värld är det sällan så att det är den som gör minst som slutar med kärleken, pengarna eller lyckan. Att den som tror att något kan uppnås genom lathet, prokrastinering eller lätta slag med hammaren, skulle bli den stora vinnaren i slutet är föga troligt. Varken i livet eller i sagan. 
 
På något sätt verkar liksom ödet stötta eller i slutändan belöna de personer som på något sätt vill gör sitt bästa och gör så med ett gott syfte. Men att bara göra sitt bästa räcker inte utan livet vill att vi har ett gott syfte också; vad det än må vara. Och visst kan vi ha ett gott syfte med något men gör vi verkligen vårt bästa? För att uppnå det vi vill? Eller är det bara tomma ord eller tomma tankar? För annars kommer livet troligtvis inte hjälpa oss i slutändan. Vi måste ha sanna intentioner. 
 
Det är förmodligen små skillnader som avgör. Men ofta vet vi med oss i våra hjärtan om vi verkligen förtjänar livets poetiska rättvisa. Inget kommer att ges till oss om vi inte gör oss förtjänta av det, men tvärtom verkar också gälla. Att om vi verkligen är förtjänta av något så kommer det till oss förr eller senare.
 
I grunden är varje utmaning eller önskan och hela livet upp till oss att bemöta. Sedan kommer den poetiska rättvisan - om vi är öppna för det - sannolikt att visa oss om vi är på rätt väg eller inte... 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 
 

Börjat fundera på ekonomiska mål för 2019!

Publicerad 2018-12-06 11:29:00 i Atlasinvesto,

 
Ett år går relativt snabbt. Så också 2018. Det innebär att det successivt börjar bli dags att vända blicken mot 2019! Och när det kommer till det ekonomiska innebär det att sätta upp möjliga delmål och mål som kan fungera som riktvärden och fyrtorn vid horisonten. Detsamma gäller för personlig utveckling. 
 
När jag börjar sondera hur årets ekonomiska delmål och mål gått ger det en indikation om vad som skulle kunna vara potentiella pilar in i 2019. Som det ser ut kommer 2019 rent lönemässigt ligga i paritet med föregående år. Det är därmed mest rimligt - utifrån hur min livssituation ser ut - att köra vidare på ungefär samma uppnåendemål. Kan låta tråkigt men låt oss titta på fakta och antaganden. 
 
Min inkomstlön har ökat något visst, men inte så pass mycket att det kan påverka min sparkvot tyvärr. Utan det känns mest rimligt att sikta på de där 20 procenten varje månad. Det kommer likväl vara en utmaning för mig. Detta då det under 2018 tillkommit olika livsutlägg som jag inte vill och bör vara utan. Ett sådant är att jag sedan ett år tillbaka är särbo vilket kommit att innebära regelbundna resekostnader till en storstad ca 10 mil bort. Jag reser oftast med tåg så ur det perspektivet är det relativt enkelt att backtracka kostnaderna för resandet vilket rör sig om minst tusen kronor i månaden.
     Ett annat är att jag valt att öka återbetalningen på ett av mina lån vilket också innebär omkring tusen kronor i månaden. Några sådana här extra tusenlappar i månaden (och de är fler) gör att för att behålla balansen kan jag inte fullt ut trycka gasplattan i botten utan precis så långt som det är möjligt för det ska kännas bra på alla plan. 
 
Att återinvestera all utdelning är också ett både självklart och rimligt antagande och ett bra mål. Detta mål är och har faktiskt varit lättare att uppnå och realisera. Utdelningar är liksom kapital utöver och jag lever som om de inte egentligen existerar annat än som transaktioner. 
 
Detta året hade jag som inspirationsmål att portföljen skulle ha uppnått ett visst totalvärde den siste december men då marknaden varit väldigt volatil blir det tufft att klara. Året har varit i korrektionens tecken. Och OM vi rör oss mot en börskrasch eller ett "börskraschliknande" scenario är det kanske inte ens realistiskt att sätta ett liknande mål för 2019? 
 
Så med risk för att vara tråkig - eller konsekvent - tänker jag i stort sett skriva ner och bygga vidare på samma ekonomiskfinansiella mål 2019 som för detta året, men kanske med något nytt inslag för att liksom spetsa till det lite. Men först ska 2018 summeras vilket jag kommer att göra i anslutning till årets sista lön och efterföljande investeringar. 
 
"Har du börjat skissa på dina ekonomiska mål för 2019?"
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela