atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Bokslut Atlas Investo 2018

Publicerad 2018-12-30 12:03:41 i Atlasinvesto,

 
 
Det är dags att stänga boken för 2018. Som vanligt gör jag det till musik med någon av mina favoritartister. Denna gången är det underbara synthpopduon Pet Shop Boys som med sitt mjuka och melodiösa sound ackompanjerar inlägget. Min favoritsång med PSB? "Always on my mind" så klart! En av de bästa covers som någonsin gjorts - enligt mig i alla fall.
 
Ok bokslut Atlas Investo 2018! Enkelt uttryckt jag bokför varje månad hur mycket jag investerat och vilket/vilka bolagsaktier som handlats. Varje kvartal räknar jag sedan ihop och gör en sammanställning av totala investeringar för Q1, Q2, Q3 och Q4. Det blir både tydligt och enkelt att följa. Men nog snackat nu blir det lite siffror!!
 
Investeringsflödet in i Atlas Investo 2018 blev:
 125 000 kr
 
Större delen av detta har varit lön och utdelningar. 
 
Totala utdelningar för 2018 blev:
 55 448 kr (42 410 kr, 2017) 
 
Det blev en ökning med 30,7% jämfört med 2017 vilket jag är nöjd med. Och varje krona har återinvesterats in i portföljen (ett av mina mål för året). I de 55 448 kr har jag inte räknat med Handelsbankens eller Atlas Copcos extrautdelningar då det inte går att räkna in eventuella extrautdelningar i den naturliga (förhoppningsvis) utdelningsökningen per år. Så i procentsatsen (ökning med 30,7%) är alltså bara ordinarie utdelning inräknad. 
 
Genomsnittlig sparkvot 2018 blev
 19 %
 
Här var mitt mål 20 %. 
 
Hur har bolagen gått? 
Av bolagen är 3 upp för helåret resten har haft det kämpigt på en väldigt volatil börs och med en extremt björnlik december. Det innebär att portföljen är - 4%  för året, men då OMXS30 är ner drygt -10,5 % är jag på ett sätt nöjd med vad portföljen presterat. Och det handlar ju lika mycket om att portföljen ska kunna minimera förlusterna under björntider som att maximera vid tjurtider.
 
Hur gick mina ekonomiska mål för 2018?
1 Få minst 55 000 (42 410kr 2017) kr i utdelning ✔️
2 Återinvestera samtlig utdelning ✔️
3 Sätta av minst 20 % av lön till nyinvesteringar ❌(MEN VÄLDIGT NÄRA!!)
4 Få ett portföljvärde på minst 1 450 000 miljoner kr 20181231 ❌. (Det här målet var jag över under en period men sedan kom björntiderna...)
 
Ja det var lite kort om årets siffror. 2018 har defintivt varit ett händelserikt börsår. Nu kommer jag reflektera lite på 2019 års ekonomiska mål och kommer inom kort redovisa dessa på bloggen. 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com 
 
 

The Map

Publicerad 2018-12-29 10:53:04 i Atlasinvesto,

 
Att orientera sig i verkligheten kan vara enormt svårt, utmanande eller ganska enkelt. Det beror ofta på vilka förutsättningar man har eller kanske rättare sagt vilka kunskaper. För genom att intressera sig och utbilda sig ökar troligtvis chansen att lyckas med det vi strävar efter. 
 
Låt säga att du befinner dig i hjärtat av Los Angeles och ska ta dig till en speciell plats i utkanten av denna megastad. Lägg dessutom till att du har en viss tid på dig. Lek nu med tanken att du står där med din karta redo för att ta dig till ditt mål. Bara ett problem och du är inte ens medveten om det. Kartan du håller i din hand är över New York...
 
Många gånger kan det vara så i livet - att vi möter vardagen utifrån fel karta - och vi kan inte förstå varför det blir snurrigt eller så svårt och inte som vi vill. När det kommer till exemplevis ekonomi gäller det att vi ritat vår karta på så sätt att vi vet vägen till målen. Att vi vet att det som finns på kartan överensstämmer med verkligheten så att säga annars kommer vi att hamna snett.
 
Med rätt kartor i våra liv kan vi öppna möjligheter som vi inte trodde fanns. Och det där frihetskapitalet - om vi pratar ekonomi - kan nu plötsligt bli till ett realistiskt mål  istället för en flyende dröm
 
"Vilka kartor för dig igenom ditt liv?"
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 

Doers & Procastinators

Publicerad 2018-12-26 11:15:16 i Atlasinvesto,

 
Mycket i livet kan tillskrivas om vi är doers or procrastinators. Och när det kommer till aktier och investerande är det lika beskrivande. Man kan planera, studera och analysera in absurdum. Om man inte gör något så kommer inget hända och inga lärdomar eller vinster att bli vunna.
 
Jag har en person i min nära bekantskap som under början av året pratade om att placera lite på börsen eller i fonder. Men där var många frågetecken och tankar inför detta. Nu har det gått ett år och ingen investering är gjord ännu. Inga försök ens. Det är väldigt tydligt hur vi inför vissa områden i livet blir doers och i andra procrastinators. 
 
Enligt en forskningsstudie har det faktiskt visat sig finnas en fysisk skillnad i hjärnorna mellan doers och procrastinators. En skillnad som kan förklara varför vissa är doers och andra procrastinators när det kommer till exempelvis investeringar på börsen. Enligt studien har procrastinators en större amygdala. Och det är i amygdalan som "the brain's main control center for fear and emotions" sitter vilket kan göra procrastinators mer "risk-averse". 
 
Studien publicerades tidigare i år och är den första av sitt slag. Författarna anser dock att mer forskning kommer behövas göra i ämnet för att underbygga och stärka deras slutsatser. Men intressant läsning är det. Artikeln om forskningen hittar ni här
 
Vad lutar du mot för personlighet? Är du en "doer or procrastinator"? Och ser det kanske olika ut beroende på vilket område av ditt liv det handlar om? 
 
Kan ju vara intressant att reflektera över när nu 2019 står för dörren - ett nytt år fullt av möjligheter och utmaningar i allt från det stora till det lilla. 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela