atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Min Gåva

Publicerad 2017-04-26 00:23:00 i Atlasinvesto,

I ett inlägg hos vår bloggkollega Spartacus skrev jag en gång en kommentar. Spartacus inlägg hette "När man går bort" och är ett inlägg som jag tycker är väl värt att läsa. Men min kommentar där vill jag nu även lyfta här på min egen blogg. Som en stilla reflektion om vad som delvis format Atlas Investo.

Jag såg för många år sen, i en serie som gick på TV, något som berörde mig och som levt kvar i mig. Kortfattat handlade det om en trasig relation mellan en far och hans son. Båda var för stolta för att be om ursäkt till den andre för saker man sagt och gjort. Båda trodde nog att livet var för evigt och de levde sina liv långt ifrån varandra och utan någon kontakt. Båda envist väntande på att den andre skulle ta första steget mot försoning. Men en dag ringde telefonen och sonen fick nyheten om att fadern gått bort. Nu ville man att sonen skulle komma och hämta faderns ägodelar, som nu var sonens. Sonen reste den långa resan till faderns hus. Väl där skulle han finna något som tillslut både krossade och läkte hans hjärta när det kom till hans far och deras trasiga relation. I en garderob i faderns sovrum, i en vackert snidad trälåda låg en vacker bok. På bokens insida stod det "To my loving son, from your father.". Vad tror ni det stod i boken?

Sonen satte sig på faderns säng och började läsa. Sakta började tårarna falla nerför hans kinder. Fadern hade skrivit om hur mycket han älskade och saknade sin son. Om saker de gjort när sonen var liten. Om faderns stolta tankar om sin son. Fadern skrev om hur sonen fick ta mycket skit när faderns fru (sonens mamma) gick bort, att han kunde ha varit en så mycket bättre far. Sen började fadern berätta för sonen om alla misstag fadern gjort genom livet så att sonen kunde undvika dessa. Fadern berättade om saker som han älskade, så som att vakna tidigt och gå en promenad med solen sakta stigande i gryningen till fåglarnas kvitter. Fadern berättade om lärdomar genom livet. Fadern skrev att han varje dag hoppades att sonen skulle knacka på ytterdörren och när fadern öppnade så skulle han ta sonen i sin famn och berätta hur mycket han älskade honom. Hur mycket fadern saknade honom. Hur stolt han var över sin älskade son. Att sonen var det bästa han någonsin haft. Hans ängel på Jorden... 

Inspirerad av mitt mycket levande minne av fadern och sonens sorgsna relation OCH faderns bok till sin son så har jag skrivit ett dokument till mina barn som jag kallar "Min gåva". I brevet berättar jag bland annat om olika visdomsord, lärdomar, motiverande budskap, och om saker och människor som inspirerat mig genom livet. Ett dokument och text som mina barn kan gå tillbaka till och läsa och förhoppningsvis själva inspireras av på sin resa genom livet. Dokumentet kommer finnas där som ett substitut och mentor om i fall jag inte själv hinner berätta om allt som står där innan jag reser vidare...dokumentet blir kanske mitt viktigaste testamente.

Exempel på innehåll i brevet är bland annat:

- personer som har inspirerat mig mest! 
- filmer jag älskat se och som berört mig!
- litteratur som lärt mig om personlig utveckling och ekonomisk intelligens!
- musik som gett mig livskraft!
- platser som jag älskat och platser som jag drömt om att resa till!
- vad ni betytt för mig!
- vad er mamma betytt för mig!
- vägar till framgång och lycka!

Det här är ett dokument som jag hela tiden uppdaterar. Och varje gång jag läser och skriver i dokumentet inser jag hur lyckligt lottad jag är. Som har någon att skriva till. Någon som ger mitt liv mening och ett självklart syfte. Någon att älska. Brevet lär mig också att ännu mer uppskatta både livet och de människor som är viktiga för mig. Så att skriva ett sådant brev kanske kan vara ett tips till er som vill.

Om inte så bär med er historien om fadern och sonen och låt den lära oss om hur viktigt det är att kunna förlåta och gå vidare. Vi lever kanske bara det här livet? Vi får kanske bara den här chansen? Att se de vi älskar i ögonen och tala om hur mycket de betyder och att vi älskar dem. Ibland är livet inte svårare än så.

Med vänlig hälsning,

Atlas Investo

atlasinvesto@gmail.com

"A wonderful company at a fair price."

Publicerad 2017-04-23 09:19:00 i Atlasinvesto,

 
Efter lite reflektionsanalys så kommer den här månadens inköp bli H&M. Jag gick in i bolaget på betydligt högre nivåer och ser det som rimligt att fylla på nu när aktien är pressad. Jag tror på bolaget och är det någon gång man ska köpa in sig i bra bolag - enligt proffs som exempelvis Buffet - är det ju när ett bra bolag kan köpas till ett rimligt pris. Så jag tänker följa det rådet. 
 
Alltid intressant att se hur miljardärererna agerar med sina likvida tillgångar. Nu senast var det FastPartners VD Sven-Olof Johansson som under Q1 köpt in sig i - just H&M. Johansson har köpt 600 000 aktier som idag är värda ca 130 000 miljoner. Det hade varit spännande att suttit ner en stund med honom och frågat vad han grundar sin ingång i H&M på? Enligt Johanssons kommentar av köpen (i Dagens Industri) så anser han att H&M är "inne i en vändning". Vi får se hur väl Johanssons analys av den svenska klädjätten föll ut när vi summerar den i framtiden. Sen kan man ju också undra om han sitter på någon annan intressant information som inte vi småsparare har tillgång till...
 
Hur som helst, det är ju skönt att vi "som gör lite mindre affärer" slipper nagelskådas med argusögon på de inköp vi gör likt de stora investerarna. Lek med tanken att DI eller Veckans Affärer skulle ringa på mobilen inför månadens inköp för att få en kommentar och göra en artikel om dig och berätta om ditt aktieköp! Istället kan vi i lugn och ro och i anonymitetens skugga exekvera vår plan vilket jag känner är rätt så skönt.
 
Det här är Atlas Investos 65 inlägg sedan jag startade bloggen och jag vill passa på att tacka alla er som kommenterat här på bloggen, eller skrivit till mejlen, för alla era tankar och frågor. Tack! Er närvaro här på bloggen och på mejlen är både inspirerande och välkommet!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 

The magic fence

Publicerad 2017-04-20 23:02:24 i Atlasinvesto,

Att det liv vi lever, och hur vår ekonomi ser ut, ofta speglar varandra är välkänt. Men tänk om det sträcker sig mycket längre än så? Jag menar tänk om "hur vi lever" på något vis attraherar in saker i vårt liv som inte skulle kommit om vi levt på ett annat sätt. Jag tänker inte bli allt för djup men eftersom senaste halvåret varit en riktig utmaning (på grund av min separation) så har jag reflekterat en hel del över det här.
 
Ju mer mitt liv handlat om att hålla fast i det som varit så har alla fönster och dörrar till det som skulle kunna bli mitt nya liv hållits stängda. Jag har vandrat omkring och sett mot det jag hade istället för att se vad jag faktiskt har eller kan få. Det spelar liksom ingen roll att jag är stark som en gorilla om jag sitter fast bakom ett stängsel. Men tänk om stängslet endast existerar i den riktning jag blickar? Om jag bara vänder mig om så ligger kanske världen fri...
 
Men för några dagar sedan hände en sak, något som var väldigt jobbigt MEN likväl om det inte hänt hade jag varit kvar med blicken mot det förflutna; fast bakom stängslet med en sorgsen blick mot det som var. Men nu plötsligt var det i stället som om ett nytt fönster tilläts att öppnas upp. Som om jag slitit mig från gårdagens bojor och med ny kraft vänt mig om och låtit blicken fånga det där fönstret bakom mig i stället. Vad finns där ute? Vad väntar på mig bortom det där fönstret? Jag kan känna hur jag börjar släppa taget om något som fört mig i en riktning som jag inte längre vill.
 
Tänk om vi får det liv vi tror vi vill ha? Jag menar tänk i stället om vi vågar leva det liv vi förtjänar och drömmer om att ha? Om livet likt gravitation för oss mot en riktning så länge vi inte vågar, vet om det, orkar, kan eller väljer att ändra på den riktningen?! Och att mycket av det inflöde som sker i ens liv beror på det här, på den ofrivilliga riktningen!
 
Jag har läst att vi är summan av de fem personer som vi håller som viktigast i våra liv. Om EN av dessa inte är snäll mot dig, kontinuerligt trycker ner dig, så kan det få en förödande effekt på hur ditt liv gestaltar sig. På hur din självbild sakta förvrängs. Jag börjar inse det nu...
 
Är någon av dina fem viktigaste på något sätt manipulerande, nedvärderande och taskig mot dig så finn en väg bort från personen. Även om det är den personen som du älskar mest.
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela