atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Bloggen har fyllt 2 År!

Publicerad 2018-06-29 12:51:00 i Atlasinvesto,

 
 
Under två år har jag nu skrivit och filosoferat omkring ekonomi, livsbetraktelser och personlig utveckling. Och det har varit en spännande och givande resa!
 
Anthony Robbins har sagt att Den enda omöjliga resan är den du aldrig börjar! När jag började min bloggresa sökte jag framförallt två saker.
 
1) Kontakt. Med andra människor som också är på en ekonomiskpersonlig resa. Kontakt som kan inspirera och motivera. Kontakt för att tillsammans med andra kunna reflektera omkring utmaningar och möjligheter på vägen. Bloggen fyller ett socialt behov.
 
2) Kontemplation. Mindfulness att stanna upp en stund i livet, att se på saker ur ett helikopterperspektiv, att analysera och skapa synteser i vardagen på min resa genom livet. Den fyller mitt behov av introspektion.
 
Jag tycker att båda dessa behov - kontakt och kontemplation - faktiskt till stor del blivit uppfyllda genom mitt bloggande. Och nu närmar jag mig 200 inlägg vilket kommer att bli en milstolpe.
 
Man vet aldrig riktigt hur lång en resa som den här blir, eller när resans slut börjar närma sig. Men just nu känns min färd med bloggen bra och i alla fall jag tror att det är långt till sista inlägget!!
 
Tack för att ni finns därute.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Q2 2018, cessatio, månadens inköp & Apohem.se!

Publicerad 2018-06-28 23:27:00 i Atlasinvesto,

 
 
Den här månaden kommer jag att göra en revolt när det kommer till investeringar och därmed gå emot det gamla rådet från den rikaste mannen i Babylon. Rådet att alltid börja med att investera minst 10 % (här siktar jag ju på minst 25 %) av lönen i sig själv. Men jag väljer alltså att i stället den här månaden använda lönen som en "semesterkrigskassa" då man aldrig vet vad som dyker upp. Överskottet kommer sedan gå till vidare inköp i Atlas Investo.
 
Det innebär att jag nu direkt efter lönen ändå handlat in aktier i SEB och Latour för en modest summa - detta så att jag i alla fall gjort någon form av proaktiv investering i mig själv. Vilket ju känns mentalt bra! Det överskott som eventuellt blir kvar av semesterkrigskassan, i slutet av juli, kommer jag att använda för att tanka mer i något av dessa bolag.
 
Men även om jag under min semester frångår min princip om att direkt investera minst 25 % in i portföljen är jag ändå trygg med att jag INTE på något sätt kommer att tvångskonsumera min "semesterkrigskassa". Åtminstone klargör jag mina intentioner här på bloggen för att liksom utmana mig själv (ler lite nervöst när jag skriver detta).
 
Men jag vet av erfarenhet att med ledighet kommer ofrånkomligen en viss ökad utgiftsmatta. Det är således med medvetenhet om hur lätt det är att "spontan-köpa" under alla dagsutflykter man gör under semestern som jag får försöka balansera dessa köp så att de inte blir alltför kostsamma. Moroten är ju att detta kapital kan och är tänkt att placeras på börsen istället! Men jag tycker mig ha utvecklat en finansiell disciplin och det ska bli intressant att sätta denna disciplin på test! Så juni månads slutgiltiga sparkvot får jag återkomma med i ett senare inlägg.
 
Q2:an för Atlas Investo (när det gäller nytt kapital in i portföljen) stänger därmed i stort sett sin dörr, och jag kan nöjt se att även om jag ligger några tusenlappar under i jämförelse med Q2 2017 så är det ändå en bra total. Anledningen till att jag hade extra stora Q-tal när det kommer till nytt kapitel in 2017 berodde på att jag fick in en klumpsumma (i och med en fastighetsförsäljning) som skulle in på börsen under det året. Men jämför jag med Q2 2015 och 2016 är 2018 en ökning - detta trots att jag alltså med anledning av pågående semester valt att än så länge investera mindre den här månaden. Så Q-grafen rör sig helt enligt planen - stabilt i nordostlig riktning!!
 
Avslutningsvis: jag var bara tvungen att gå in och handla på Apohem.se efter att läst om den på Prepper Invest blogg (https://prepperinvest.blogspot.com/?m=1). Det har gått mig helt förbi att Axfood, ett av mina kärninnehav, startat upp en utmanare på e-handelsmarknaden genom att (jag citerar deras hemsida där de tydliggör sin tanke med Apohem.se) "erbjuda ett brett och attraktivt sortiment av apoteksvaror på nätet till låga priser och genom snabba och trygga leveranser skapa en unik kundupplevelse med innovativa kringtjänster." Låter väl bra?!
 
Jag har tidigare varit flitig kund hos ett annat nätapotek men kommer självklart att börja gynna Axfoods nysatsning (och indirekt mig själv som aktieägare) när nu detta blivit möjligt! Det ska bli intressant att följa Apohems utveckling framöver.
 
Nu ska jag fortsätta att njuta av min cessatio!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Wonder Years

Publicerad 2018-06-26 21:58:38 i Atlasinvesto,

 
Semestern är i gång och lönen på väg. Som några andra i bloggosfären varit inne på så är just semestern en tid som brukar kräva lite mer ekonomisk flexibilitet. Så är det även för mig. För jag vill - om än med rimliga medel - ge mina barn en härlig sommar. En sommar att minnas och bära med sig. Och det behöver inte kosta så mycket.
 
När jag tänker tillbaka på min barndom var det just de här åren som mina barn är i (4-8 år) som ligger till grund för mycket av mina minnen och uppfattning av barndomen. Jag kallar de här specifika åren för The Wonder Years. Åren då jag såg på världen med förundran, spänning och en enorm tillförsikt. Både till alla vuxna i min omgivning men också till upplevelser och händelser som jag mötte.
 
Eftersom jag vet vad dessa underbara år betytt för mig vill jag göra mitt bästa för att ge det till mina barn - att ge dem en touch av The Wonder Years. Och just semestern är en tid som ofta förstärker dessa åren! Man gör mysiga saker tillsammans, umgås till sent ut på kvällarna och detta blir med åren till ett fantastiskt panoramamafönster över barndomstiden.
 
Jag minns när jag var fem-sex år gammal, i mina föräldrars sommarstuga, vilken gemenskap det var! Vi var några familjer som alltid umgicks. Som gjorde varje sommar till minnen för livet. Vad var det som dessa vuxna gjorde för att prägla mig så starkt? Absolut inget extraordinärt. De var glada och trevliga! Vi cyklade inte sällan till olika platser och grillade. Ofta sjöngs det och skrattades det vid dessa tillfällen. Vi spelade mycker kort. Och eftersom det var innan smartphonens tid pratade vi jättemycket med varandra. Om olika erfarenheter de mött genom livet. Vi hängde på stranden, badade och firade midsommar och kräftskiva tillsammans. Jag gick mellan stugorna och kände mig alltid välkommen och möttes med värme och omsorg och ett äkta "Hej på dig Atlas!". 
 
De flesta av dessa underbara människor har idag vandrat vidare. Men minnet av det som var, av mina magiska somrar där de så ofta spelade huvudrollen, kommer för evigt att leva vidare i mig. Och även om mina barn inte kan få uppleva just det jag fick uppleva så är mitt mål att ge dem glimtar av detta. Ett sådant tillfälle var ikväll!
 
Vi är på besök i mina föräldrars sommarstuga. Och ikväll gick vi till stranden för att grilla. Jag och barnen och mamma och pappa och en granne till dem. Han var inte med när jag var liten men han är i stället med NU, när mina barn är små. Han blir en del av mina barns minnen. Vi grillade, skrattade, pratade och lyssnade på mysig musik. Precis som vi gjorde under The Wonder Years. Känslan som jag så många gånger hade på semestern som barn, de där härliga sommarkvällarna med trygga andra vuxna, smög sig på i kvällssolen. En motorbåt hördes i fjärran...
 
På vägen hem gick jag hand i hand med mina barn och berättade att just sådana här kvällar gjorde min barndom till en väldigt lycklig tid. Med vuxna som bryr sig, berättar spännande historier och som uppskattar varandra och gemenskapen, vilket är viktigt.
     Någonstans hoppas jag att de känner i sina små hjärtan det jag kände då för så länge sen. Att livet är gott och att världen är en plats för underbara ting!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela