atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Månadens sparkvot!

Publicerad 2018-05-26 13:37:00 i Atlasinvesto,

 
Jag vet inte hur andra väljer att definiera sin sparkvot. Men för Atlas Investo innebär det följande apodiktiska ekvation "SPARKVOT = Totalkostnad för aktierna/nettolönen". Som sparkvot har jag satt minst 25 % som mål.
 
Det har skrivits en del kommentarer här och där i bloggosfären om att vi i den här genren av privatekonomi-bloggar förskönar verkligheten. Att allt bara går som det ska enligt planen. Att vi sällan redovisar negativa ekonomiska fakta längsmed vår gyllene väg mot finansiell rikedom. Så därför tänker jag skriva om just detta - om en motgång i planen - och det handlar om att jag inte riktigt når upp till min sparkvot den här månaden. 
 
På grund av en oväntad utgift i slutet av maj och en större utgift i början av juni som inte går att undvika (och som normalt inte brukar komma) kraschade jag mitt mål att investera minst 25 %. Men ibland är livet så. Jag kan inte påverka alla dimensioner och kostnader som plötsligt kan uppkomma. Det är liksom en del av tillfälligheternas spel. Jag kan bara sätta mina mål och sedan göra vad jag kan för att nå dem. 
 
Så när jag nu räknar ut min ekvation för sparkvoten den här månaden blev den endast 15,3 %. Inköpet blev dock som planerat i SEB A men i mindre skala än jag skulle önskat. Men positivt när det kommer till sparkvoten är att jag vet varför det inte gick och jag har ju några månader på mig att jobba igen - öka sparkvoten - i någon av de kommande 7 månaderna så att jag för året ändå kan landa på en genomsnittlig sparkvot om minst 25 %. Om möjlighet finnes.
 
Hur räknar egentligen du ut din sparkvot? Och vad landade den på efter löningen den här månaden?
 
Nu ska jag njuta av en Tip Top i sommarsolen och till fiskmåsarnas skri. 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Så var det dags igen!

Publicerad 2018-05-24 07:08:00 i Atlasinvesto,

 
Jag sitter vid köksbordet och läser runt lite på bloggosfären. Och det känns som en härlig inblick i människors insikter, visdom, tankar och drömmar. Om att hela tiden vilja utveckla sin finansiella intelligens. Den här läsningen, av bland annat ekonomibloggar, är för mig som honung förmodligen är för björnar!
 
Jag läser om allt från bloggare som spränger ekonomiska milstolpar (inspirerande) som exempelvis Egon Investor och Money for Nothing. Eller någon som reflekterar om diversifiering och risktagande (tänkvärt) vilket Snålgrisens ekonomiblogg gör i sitt inlägg. Till tips på en bra och intressant podcast (spännande) som Utdelningsseglaren skriver om på sin blogg.
 
Det är otroligt vilken kanal bloggosfären är! En fantastisk möjlighet att ta del av så mycket inspirerande, tänkvärt och spännande saker som för inte så många år sedan aldrig (eller?) skulle ha nått utanför skribenternas tak och väggar. Nu finns deras tankar och intressen bara några tryck bort på mobiltelefonen. En riktigt rolig möjlighet och utveckling tack vare tekniken! 
 
Själv laddar jag inför lönen och investeringen som så självklart följer på den. I min masterplan står det "Inköp av SEB aktier" och det tänker jag inte bråka om. SEB aktien är i högsta grad inne i en (vad jag bedömer) som köpvänlig period så det känns helt ok att det är just den som ska fyllas på. 
 
Har haft en tuff och utmanande period på jobbet MEN inspirerande. Nu hoppas vi på att maj månads rekordvärme bara är startskottet på en fenomenal sommar 2018! 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 
 

Entreprenören

Publicerad 2018-05-21 07:39:00 i Atlasinvesto,

 
Enligt Wikipedias definition är en entreprenör en person som tar en ide för en produkt eller tjänst, reflekterar över risker och möjligheter, samlar ihop resurser, planerar och implementerar idén. I vidare bemärkelse enligt samma källa är en entreprenör en person som är drivande och arbetar hårt för att nå framgång. För mig är det en människa som gör dagdrömmeri till verklighet.
 
Jag är fascinerad över entreprenörer. Hur många idéer eller koncept har inte jag fått upp i huvudet!! Skapat i tanken! MEN att ta dessa idéer och göra dem till verklighet har visat sig vara svårt. Ofta hindrar något (i alla fall mig) från att realisera möjligheterna så som en sann entreprenör gör. Bara det senaste halvåret har jag haft flera spännande idéer och potentiella möjligheter utan ta ett enda steg närmare mot dessa. Någon idé har hamnat på papper men oftast har de bara behandlats i tankarna som en shimär plausabilitet. 
 
Flera av mina närmaste vänner har också mycket idéer och tankar om möjliga affärsidéer. Bara för någon dag sedan ringde en vän och före detta småföretagare och hade en idé. Han frågade om jag ville vara med och ja sa "Absolut!" men ju mer vi pratade igenom konceptet började tvivlet sprida sig och så slutade det med att vi inte kom vidare. Anledningen den här gången var att vi inte riktigt hade den kompetens som krävdes för att kunna kontrollera eller styra processen för idéen, från början till slut, på ett för oss betryggande eller tillfredställande sätt.
 
Men entreprenörskap handlar just om att man försöker och riskerar att misslyckas även om man fattas en viss del av kompetensen. För gömt i detta ligger den diametralt motsatta utgången. Möjligheten bakom sant entreprenörskap: nämligen att man försöker och lyckas
 
Ofta möter våra idéer och tankar motstånd eller utmaningar i form av orosmoln på hur finansieringen ska se ut, har vi kompetensen eller byråkratiska regelsystem av olika slag. Men det är DÄR entreprenören finner broar till möjligheterna! Där så många andra blir fast framför en bottenlös avgrund fylld av hinder bygger entreprenören bro efter bro och kommer vidare - kommer över - och ger sin idé en chans i verkligheten på andra sidan "The abyss".
 
Jag har träffat en del entreprenörer genom åren och frågat hur de egentligen gjorde. Alla svarar i stort sett på samma vis: jag såg en möjlighet och började jobba för att förverkliga den. Svårare än så är det förmodligen inte - för entreprenören!!
 
Vad tycker ni kännetecknar entreprenören? Och vad finns egentligen i varje entreprenörs verktygslåda?
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela