atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

The thought of temptation

Publicerad 2017-05-27 00:08:30 i Atlasinvesto,

Maj månads inköp är avslutat. Det blev 100 Castellum och 30 Atlas Copco. Men en förförisk röst viskade för första gången i mitt huvud på mycket länge. Den sa "Den här månaden kan du väl kanske låta bli att följa din ekonomiska investeringsplan...bara den här gången..."
 
Atlas Investo är ett av mina livsprojekt. I sju år har det varit under progressiv utveckling. Det började med 25 000 tusen kronor på ett Avanza konto i fem olika bolag. Idag är Atlas Investo 1 150 000 kronor i 6 olika bolag på samma Avanza konto. Och vägen dit har varit väldigt planerad och följt en på förväg nedskriven plan (likväl en amatörplan som på inget vis ska ses som något råd för hur andra ska göra). Men att planen fungerat för mig beror troligtvis främst på en sak - att jag valt att följa den! Månad efter månad. År efter år. Det intressanta är att när tanken om att låta bli att följa planen dykt upp är det oftast något annat som vill ta planens plats. Den här gången är det något som fångat mitt intresse. Och som drar hårt i mitt fokus när det kommer till min plan. Tanken är väldigt lätt att falla för och jag är inget undantag. Det som förmodligen skiljer mig (och många andra i investeringsbloggosfären) är hur vi hanterar "the thought of temptation". Det gäller att reflektera över vad tanken egentligen vill uppnå och det gäller framförallt att uppmärksamma tanken till att börja med. När man hör den ska man vara medveten om en sak. Väljer man att börja falla för idén om att inte investera en månad - eller efter vilken annan strategi man har - är risken stor att det blir enklare och enklare att fortsätta låta bli. Och snart är man så snett på det och så långt från planen att den tappat sin kraft. Kraften att försöka bygga en portfölj värd miljoner, som på sikt kan göra livet ännu mer spännande, för att inte tala om allt du lär dig som människa på vägen dit. Och plötsligt har man gått vilse och risken är stor att man aldrig hittar tillbaka.. Så jag satte mig lugnt vid min dator. Läste ännu en gång igenom min plan och mina strategier för Atlas Investo. Läste igenom några nya inlägg hos olika bloggkollegor. Läste senaste numret av Privata Affärer. Ett kapitel i en av mina ekonomiböcker som jag håller på att gå igenom med mera. Började fundera på för och nackdelar, möjligheter och hinder, och när jag gjort det loggade jag in på Avanza och gjorde som jag planerat. Jag följde min plan. Därefter tystnade tanken. Den tystnade.
 
Min tanke med inlägget är att reflektera omkring att vissa dagar kan det kännas som att ett mål är långt borta, eller att en plan inte känns så viktig att följa. Men det är just dessa tankar som kan föra oss i fel riktning när det kommer till ekonomi. Jag vet vad jag vill. Bara för att det kommer in saker i ens liv som lockar för stunden tänker jag inte falla för frestelsen att gå den vägen. För jag vet vad som väntar i slutet på den andra vägen. Det krävs mer än så för att lämna ett härligt och spännande projekt som detta. Och det andra som lockar då? Jo då, det finns plats för det också - inom rimlighetens gränser. Jag ska träffa henne imorgon. Och jag har köpt en flaska rött vin, oranga rosor och lite andra saker. Men mer om det i kommande inlägg. Det här inlägget handlar om att reflektera över hur lätt tankar kan påverka oss att gå i en riktning vi egentligen inte vill.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ciento Castellum

Publicerad 2017-05-19 07:37:49 i Atlasinvesto,


Ciento Castellum har inhandlats till portföljen. Köpet är finansierat av maj månads utdelningar från Industrivärden och H&M. Alltså 100 Castellum till ett helt rimligt pris som planterats i Atlas Investo för morgondagen.
 
Som det ser ut nu kommer mitt utdelningsmål för 2017 uppnås och med viss marginal dessutom. Nu gäller det att bygga upp möjligheter inför nästa år så att utdelningarna kan fortsätta uppåt. Samtliga bolag i portföljen är i hyfsade trender förutom ett så jag sitter lugnt i min lilla båt.
 
Som H&M ägare känns det ju alltid bra att se hur huvudägaren Stefan Persson tankar in eget kapital via sitt bolag Ramsbury. Persson har under de två senaste veckorna köpt H&M aktier till ett värde av ca 2,3 miljarder kronor. Kanske vet han något om bolagets positioneringar inför framtiden? Det kan vi aldrig veta men hans handlingar kunde varit raka motsatsen vilket hade väckt en annan typ av känsla om vart bolaget är på väg. Än så länge agerar han precis som en stark huvudägare vanligtvis gör och som kanske vet att det är bra köpläge; en ägare som tror på och troligtvis kan sitt bolag. Vi får se vad som händer i H&M under 2017 - till att börja med.
 
Så kom våren tillslut. Solen värmer, fåglarna kvittrar högre än någonsin och det känns betydligt lättare att gå upp på morgonen. Jag är definitivt en "vår" människa och den är tveklöst min favorit årstid. Att till exempel ut och gå i gröna lövskogar nu är som att se hur själva livet manifesteras mitt framför dina ögon. Helt underbart!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail
 
 
 
 
 
 
 

Happiness

Publicerad 2017-05-15 19:43:39 i Atlasinvesto,

Här kommer ett kort inlägg om lycka. Vad är lycka? Och hur kan vi skapa lycka? Enligt forskning kan det ske på många olika sätt. Jag tänkte lyfta fram några tankar om lycka och sätta in ett dem i ett sammanhang. Tankarna kan verka självklara men är ofta svåra att få till i vardagen - mitt i all stress! 
 
1 Tillför mer av det som gör dig lycklig:
Jag har träffat en varm omtänksam och intelligent kvinna. Ju mer jag är med henne ju större lyckokänsla skapas inuti mig. Dessa känslor tenderar också att mota bort andra kanske mer triviala känslor som utan henne kan sänka min nivå av lycka. Att tillföra mer av henne till mitt liv är alltså en förhållandevis enkel väg för att skapa större lycka. Så finns där någon, några eller något ni tycker om se till att umgås och omgärda er av dessa människor, och gör dessa aktiviteter, så ökar ni er chans till inre lycka avsevärt! 
 
2 Ta bort sådant som gör dig olycklig:
Människor, saker eller aktiviteter som suger energi från oss kan vara extremt hämmande för vår lycka att växa inom oss. Jag har med tiden insett att några personer i min omgivning inte gett mig chansen att få känna mig lycklig. Dessa har jag nu valt att bryta med. Helt odramatiskt har jag valt att successivt sluta höra av mig och över tid ersätt deras negativitet och hopplöshet med en inre tillfredställelse och ro och en känsla av att världen trots allt är en fin plats, vilket också förstärker lyckokänslan. Alltså scanna av och sök i din omgivning på faktorer som skapar en känsla av icke lycka i dig, se sedan till att göra de nödvändiga förändringar du behöver för att minimera och få bort dessa faktorer ur ditt liv och ge på så sätt plats för mer lycka.
 
3 Lycka är något du attraherar:
Här handlar lycka om att vi genom att vara omtänksamma, glada och positiva på så sätt attraherar in i våra liv liknande personer. Tillsammans skapar man en go vardaglig atmosfär av lycka och glädje. Här skapas lyckan - och känslan av lycka - genom den person du väljer att vara och på så sätt attrahera in mer lycka i ditt liv. 
 
4 Vill du bli lycklig studera "lycka":
Avslutningsvis sa en av mina stora mentorer följande devis "Om du vill bli lycklig, studera lycka och vad den beror på." Vi har idag tillgång till så fantastiskt mycket fakta och forskning via nätet. Vi kan till bra priser beställa böcker vi internet och ha dem hemma om redan några dagar! Vi kan gå till statens fina bibliotek och utan kostnad låna böcker i ämnet och vi kan se film och dokumentärer om lycka på TV. Alltså, ju mer insatta i ämnet "lycka"  vi är - och ju mer vi studerar vad som skapar lycka - desto större är chansen att vi kan sätta segel mot ett lyckligare liv därför att vi nu vet var vi är på väg och hur vi kan ta oss dit!
 
En intressant bok i ämnet är skriven av den amerikanska professorn i psykologi Sonya Lyubomirsky. I den berättar hon bland annat att lyckan i oss människor är enligt forskningen 50% genetisk, 10% kommer från vår miljö och hela 40% beror på oss själva; på hur vi tänker och beter oss. Så lycka är absolut något som vi kan påverka genom att träna oss i vad som skapar denna underbara känsla av varaktigt välbehag! Lycka till.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
PS En liten sak som skapar lycka i Atlas Investo är naturligtvis utdelningar, men mer om detta i nästa inlägg! DS
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela