atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Carte Blanche

Publicerad 2018-07-31 07:12:00 i Atlasinvesto,

 
 
I livet får vi (förhoppningsvis) från dag ett vägledning av trygga vuxna. När sedan hemmet allt mer överlämnar oss till skolan har vi under minst 12 år vägledning från två håll - från hem och skola.
 
Efter skolåren är vi så tillslut redo att flyga ut ur boet och då händer det som vi fram tills dess drömt om men kanske inte riktigt greppet. Vi får oinskränkt fullmakt - fria händer - över våra liv. Och det är kanske först då vi ser vad våra vingar verkligen är gjorda av.
 
En del av de där vingarna handlar om att hantera sin ekonomi. Om att leva så ekonomiskt vi kan a la en Homo Economicus, försöka bygga kapital genom sparande och investerande, samtidigt som vi ska hitta balans i livet. Det här är absolut inte någon lätt uppgift! Jag lyssnade på en podd för en tid sedan där man menade på att vi som vuxna självklart borde ha tillgång till en form av "syokonsulent" . Någon som kan vägleda oss i våra beslut genom vuxenlivet, exempelvis i ekonomifrågor.
 
Men samtidigt skulle kanske detta motverka just den där carte blanche vi så ofta tror och säger oss vilja ha. Eller kanske är det så att denna oinskränkta makt över våra liv kommer mer till sin rätta genom just en sådan vuxenvägledning? Hmm... 
 
Igår gick jag förbi en gammal vän. Han sitter numera med alkoholisterna på stadens parkbänkar. Min känsla är att han sitter där för att samhället ställt för höga krav på honom snarare än för att han är alkoholist. Han flyr undan sina "fria händer" och väljer i stället en annan väg. Att tillhöra en grupp som faktiskt inte stöter bort eller dömer honom för att han gång på gång fram till idag inte kunnat hantera sin carte blanche. Kanske hade människor som min vän på parkbänken kunnat klara sig bättre om de fått både "vuxenvägledning" OCH fria händer att finna en väg genom livet? 
 
Samhället har höga förväntningar på oss människor att styra våra skepp och vingslag mot möjligheternas horisont. Samtidigt gör det kanske livet till den där mystiska sagan som vi aldrig riktigt vet slutet på. En del av oss kommer försöka bygga pengamaskiner. Andra somna på den där parkbänken. Vi vet dock aldrig med absolut säkerhet vem som slutar på parkbänken och vem som går den andra vägen.
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

En ofarlig MEN otrevlig överraskning!

Publicerad 2018-07-29 13:48:00 i Atlasinvesto,

 
 
 
Som de flesta andra såg jag fram emot lönen den här månaden. När den väl kom fick jag mig en otrevlig överraskning! En sådan där "surprise" man som småsparare inte riktigt vill uppleva. Likväl är den ett faktum!
 
Inför semestern (som jag de senaste åren brukar späda ut med föräldraledighet) är det lätt att göra lite administrativa missar. I lönesystemet på jobbet har jag varit duktig och fört in min semester samt vilka veckor jag ska vara föräldraledig. Och det är väl bra. MEN MEN MEN...
 
Vad jag fullständigt glömde bort var ju att även anmäla min föräldraledighet till Försäkringskassan! Vilket i sin tur innebär att det nu trillat in en lön minus de tre veckor jag tagit föräldraledigt! Som ett litet VARSÅGOD (ibland får man vara gnällig) för att jag ville förlänga sommarlovet för mina älskade barn. Lägg därtill att det tillkommit en del oväntade mindre och större extrautgifter den här månaden. Detta i form av Tv-avgiften (liten utgift) och en runda på verkstaden med bilen (stor utgift). Då förstår ni att Atlas höll på att sätta i halsen när han gick in på bankkontot för att föra över likvider till Avanza den 25 och där är avsevärt mindre än planerat! Nu har jag naturligtvis rättat tilll min fadäs men ersättningen från Försäkringskassan kommer först i slutet av nästa månad. Suck...
 
Men jag tänker trolla med knäna och se till att uppnå mitt specifika målsparande för just den här månaden. Sedan får jag balansera upp nästa månad när vardagen och LÖNEN är tillbaka som den brukar. Jag får väl se det här som en lärdom och en påminnelse om den gamla devisen att "Som man bäddar får man ligga".
 
Bortser jag från mitt "tillkortakommande" (läs "Hur fan kan jag vara så korkad att glömma anmäla min föräldraledighet till Försäkringskassan!!!") mår jag bra och barnen också. Det är ju när allt kommer omkring det viktigaste. Nu ska jag fortsätta njuta i sommarsolen.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Att prokrastinera investeringar - nja...

Publicerad 2018-07-19 08:48:00 i Atlasinvesto,

 
Då olika anledningar gjort den här månaden volatilitet - när det gäller min privatekonomi - är det med stor glädje jag kan konstatera att: snart är det lön!
  
Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om att jag under min semester kommer bryta mitt vanliga investeringsmönster. Den att investera lönen först och sedan konsumera det som blir över. Motiveringen var för att ha lönen som en slags semesterkrigskassa. Jag kan nu konstatera att det INTE blev något över till slutet av månaden att investera. För med större "krigskassa till konsumtion" hittade jag konstigt nog - och håll i er nu - mer att konsumera!
 
Som tur är valde jag ändå att investera omkring 10 % av lönen direkt den 25. Annars hade det blivit noll kronor i investeringskolumnen för lönen i juni. Vilket bevisar (enligt min ytterst korta och helt ovetenskapliga studie) hur svårt det är att just tänka och leva efter devisen "Jag ska spara och investera det som är kvar av lönen i slutet av månaden!". Att prokrastinera investeringar och sparande leder för de flesta sannolikt inte till någon stor pengamaskin på sikt - förmodligen motsatsen.
 
Vad samma studie (min alltså) däremot fastslog är ju det som alla med ekonomisk intelligens vetat i tusentals år. Nämligen att man ska alltid börja med att investera rikligt i sig själv när lönen kommer. På så sätt kan man över tid bygga en förmögenhet. Så när lönen i juli nu kommer återgår jag naturligtvis till min vanliga strategi som är den sistnämnda. Men ibland kan det vara bra att utmana givna ramar för att testa deras legitimitet. För att bevisa deras inneboende styrka. 
 
Med det sagt vad ska jag då investera i när lönen kommer in på kontot? Jo det blir i ett av mina två investmentbolag nämligen Latour. Latours kärninnehav Assa Abloy fick göra en stor nedskrivning i sitt andra kvartal inom den kinesiska verksamheten. Något som börsen inte uppskattade. Vilket påverkat Assa Abloys aktie negativt den senaste tiden och därmed också Latours; där Assa Abloy står för ca 1/3 av Latours substansvärde vilket bland annat Arne Talving redogör för i sin gedigna sammanställning Investmentbolag 2.0
 
På lång sikt tror jag på både familjen Douglas (storägare i Latour) och på bolaget själv och investerar med gott mod inför framtiden!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela