atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Modus Operandi

Publicerad 2018-07-12 15:45:02 i Atlasinvesto,

 
 
Mycket i livet kan man läsa sig till. Men om man vill bli riktigt erfaren på något måste man gå bortom teorin och läsandet. Bortom andra människors erfarenheter. Man måste själv börja att testa, träna och utveckla sin egen erfarenhet och kompetens; sina färdigheter och förmågor. Precis så är det när det kommer till att finna en väg till framgångsrika placeringar. Teori måste obönhörligen bli till praktik!
 
Om vi skulle fråga den före detta hedgefondstjärnan och multimiljonären Mikael Syding om hur han ser på vägen till framgångrika investeringar och en bra portfölj får vi ett svar utifrån hans erfarenheter. Hur portföljen sedan bör förvaltas har han också en egen syn på naturligtvis utifrån hans förutsättningar. Detta och andra intressanta ämnen inom investeringar, ekonomi och finans tar han och Anna Svahn upp i deras podcast Outsiders.
 
Om vi i stället skulle fråga Arne Talving hur han anser att vi kan bygga en pengamaskin så får vi en annan väg. Lika säkert en annan syn på hur miljonerna sedan bäst bör förvaltas vidare.
 
För att inte tala om vad Warren Buffett finner som vägen till rikedom och en god portföljförvaltning.
 
Min poäng är att det finns inte en nyckel till en dörr för att uppnå framgång genom investeringar. Det finns troligtvis lika många nycklar och dörrar som det finns strategier framtänkta, nedskrivna och beprövade av någon som varit kompetentredo, modig och trott på att sätta sina idéer på test. Sedan har denna någon tålmodigt  finslipat strategin efterhand och låtit tiden få verka för att den ska få chansen att slå rot.
     Men det är just faktorer likt de understrukna orden ovan som troligtvis kommer vara viktiga för om strategin ens får chansen att fungera.
 
En vän till mig har börjat visa intresse för att börja bygga en pengamaskin, att bygga kapital. Men hon vill gärna ha den där "en nyckel till en dörr" lösningen serverad snabbt och enkelt. Hon frågar mig ivrigt om råd för strategier och tips på aktier, fonder med mera. "Hur gör du?", "Hur tänker du?", "Vilka aktier och fonder har du?". Jag känner dock en viss aversion och tveksamhet till att bara säga hur jag valt att göra och varför. Rättare sagt jag svarar inte på hennes frågor! Det är min väg och i ärlighetens namn vet jag inte var den slutar och om jag förlorar mitt investerade kapital vill jag inte dra någon annan med mig i det fallet. Jag är dessutom inget proffs utan bara en amatör som intresserar mig för hur man kan försöka bygga kapital genom sparande och investerande.
 
Vad jag däremot gör och gjort tillsammans med henne - och med stor glädje - är bland annat: reflekterat mer allmänt omkring alternativa placeringsmöjligheter, visat henne intressant och relevant litteratur i ämnet, skickat henne olika artiklar i ämnet från exempelvis DI och Privata Affärer, uppmärksammat henne på alla er i bloggosfären där jag rör mig och andra lärandekällor på nätet, tipsat henne om kurser och föreläsningar, uppmuntrat henne till att läsa om andra som gjort resan och som har professionell kompetens.
 
Genom att göra detta tror jag hon har en god chans att finna sin egen väg och sin strategi till hur man kan bygga kapital och en pengamaskin. När hon väl skrivit ner och landat i den strategin DÅ är det lättare att prata mer om min strategi och mina placeringar med henne. Varför? Jo för då är hon trygg i sin plan/strategi och gör inget baserat på vad jag tänker utan bara om det rimmar med hennes plan. Hon har satt sitt eget segel. Så oavsett strategi och utgångsläge måste man våga börja någonstans och sedan pröva sig fram. Ofta kan början vara att man blir inspirerad av andra som gått vägen framgångsrikt vilket Syding, Talving och Buffett gjort. Att man finner förebilder helt enkelt.
 
Du kan aldrig reflektera dig till någon pengamaskin - du måste helt enkelt agera! Om vägen sedan blir en rysare, ett äventyr eller en komedi vet man aldrig förrän en bra bit in på resan. Oavsett så behöver var och en av oss finna sitt eget modus operandi. Som målmedvetet för oss fram på vägen mot målet.
 
"Hur har du upplevt din strategi och resa mot miljonerna så här långt?". "Vem/vilka förebilder hade du?". "Vilka svårigheter?". "Saker som varit lättare än du trodde?". "Några lärdomar som du fått?"
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att göra sitt bästa!

Publicerad 2018-07-11 13:10:12 i Atlasinvesto,

 
Det är skönt med semester. Men det är också en period som bryter mot dem vanliga rutinerna. Vilket gör den svårhanterlig rent ekonomiskt. Och det känner jag absolut av. Men jag kämpar på!
 
Genom livet kommer det perioder som är ekonomiskt utmanande på vår väg mot en stark och allt mer grönskande privatekonomi. Detta är helt naturligt och något vi måste acceptera. Viktigt är dock att inte dömma sig själv för hårt om vissa månaders (eller för den del års) måluppfyllelse inte når riktigt ända fram.
 
I Veckans Affärer är ett tips på vägen mot att bygga din pengamaskin just att man bara kan Göra sitt bästa. De nämner som utmanande perioder arbetslöshet, barn, villaköp vilket ju är ganska stora och konkreta händelser. Jag skulle även vilja nämna mindre och kanske mer återkommande händelser i våra liv som tuffa utmaningar. Såsom exempelvis semester, oväntade utgifter och ibland även viljan till (jag vet att jag hädar här) spontana större köp så som en spaweekend för att man verkligen behöver rekreation eller att köpa en ny gitarr!
 
Precis som med allt annat i livet handlar ju byggandet av kapital, för att placera, om att finna balans. Visst ska vi lägga ribban högt men genom att vi gör det, och samtidigt är disciplinerade, kommer vi ha råd med att då och då hoppa under den ribban - med gott samvete. Och i slutändan ändå landa in mjukt och skönt i vår framtida hängmatta à la Per H Börjessons. 
 
"Hur tänker du omkring tider då det är tufft att spara och investera fullt ut?"
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 

Det är så lätt att glömma...

Publicerad 2018-07-10 11:11:57 i Atlasinvesto,

 
Jag ligger på soffan. Under en filt. Bredvid mig ligger min flickvän. Vi pratar om små saker i livet. Fönstret är öppet och utanför kvittrar sommarfåglarna glatt.
 
Efter att vi samtalat om allt möjligt lägger hon sig till ro. Hon sluter sina ögon för att vila. Nästan med ett litet leende på sina läppar. Hon håller om min arm och min hand. Jag känner hur hon börjar slappna av. Hon sover.
 
"När jag ligger där bredvid henne börjar mina tankar vandra. Jag minns tillbaka när vi möttes för första gången. Vi hade bestämt träff på en mysig restaurang. Jag var väl förberedd och hade planerat allt. Gått igenom vad jag ville fråga henne om. Saker att samtala om för att undvika pinsam tystnad. Jag var tidig till daten. Satte mig på en stenbänk i solskenet och väntade.
 
Jag hade köpt tre saker - tre gåvor - till henne. En bok, för hon hade berättat att hon tyckte om att läsa. En flaska rött, för hon gillade att ibland ta ett glas rött med lite delikatessost och vindruvor. Och den sista gåvan var en film, för hon hade berättat att hon älskade att se på en spännande fantasy eller sci-fi film under en filt i soffan.
 
Men klockan gick och hon kom inte. Hade jag rent av blivit lurad? Många tankar hann rusa genom mitt huvud och mitt hjärta slog nervöst. Men så kom hon!! Nästan 20 minuter efter utsatt tid med vinden i sitt långa hår. 'Förlåt mig', sa hon. 'Jag är nog lite sen!', och så log hon så där otroligt varmt mot mig - och jag var förlorad! Min älskling. Så började vår resa tillsammans." 
 
Plötsligt känner jag hur hennes hand börjar att vakna till liv igen. Åh så skönt det var att vila säger hon. Sedan tittar hon lite yrvaket på mig och frågar med bedjande ögon och tonläge om vi inte kan ta en promenad i sommarsolen. Så klart vi kan svarar jag och håller om henne, min älskling. Så klart vi kan.
 
Vi har det bra tillsammans i vår relation. Men det är lätt att glömma bort. Att ta för givet. Allt det där som gör och har gjort just vår kärleksresa så vacker. Därför skriver jag ibland här på bloggen om min älskling. Som betyder så mycket för mig. För att liksom påminna mig själv om vår fina relation. Och att "Atlas, du har det bra nu. Vi har det bra nu. Glöm inte bort det Atlas."
 
En mycket tacksam pojkvän,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela