atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Börjar varje förändring med en fråga?

Publicerad 2018-01-29 22:15:00 i Atlasinvesto,

En vän har under det sista halvåret visat mer och mer intresse för att prata ekonomi med mig. Det är intressant att se hur ett frö av förändring börjat slå rot i henne. Inte tack vare mina briljanta tankar i ämnet utan genom våra reflekterande samtal. Och genom hennes frågor och genuina intresse i ämnet börjar för henne en ny ekonomisk gryning förmodligen att träda fram.
 
Hon ställer frågor brett som djupt. Frågor i stil med:
 
- Hur ser du egentligen på att placera i indexfonder?
- Hur skulle en aktieportfölj kunna se ut?
- Hur mycket är rimligt att investera i månaden?
- Vad är ett investmentbolag? 
- Vad är substansrabatt? 
- Vilka risker finns det med aktier?
- Vilka skillnader är det att investera i fonder kontra aktier?
- Vad är en väl diversifierad portfölj?
- Delar alla bolag ut utdelning?
- Vad innebär en börskrasch?
- Hur mycket bör man ha i fonder och hur mycket i aktier?
- Om jag skulle placera 100 000 kr hur skulle det kunna se ut?
- Vad innebär det att vara långsiktig investerare?
- Hur vet man om ett bolag går bra och är en god investering?  
- Vad händer om bolagets aktie tappar 25%?
- Om ett bolags aktie gått upp 50% är det läge att sälja då?
- Vad gör jag med min portfölj efter fem år, säljer av eller behåller?
- Vad innebör det att ha en god allokering?
- Vad är skillnad på inkomst och tillgång?
- Vad är soliditet?
- När kan man kalla sig för värdeinvesterare?
- Vilka böcker kan du rekommendera i ämnet?
- Har du några favorit bloggar du följer?
- Vilka ekonomi poddar lyssnar du på? 
 
Vi har det sista halvåret vandrat genom stadens gator och samtalat om sparande. Suttit på caféer och reflekterat kring världsekonomin. Skrivit sms och pratat i telefon om vad som händer i finansvärlden. Varit på pubar och njutit av god dricka och diskuterat bearmarket och bullmarket. Gått på restauranger och käkat mat när vi plötsligt sitter och samtalar om privatekonomiska möjligheter och risker igen.
 
Jag säger aldrig att något måste vara på ett visst sätt på hennes frågor. Den kompetensen har jag inte. Ofta har hon egna reflektioner på sina frågor och ofta är de kloka. Som om hon redan vet och börjar ha en plan för vad hon vill med sin ekonomi.
 
När vi började prata för några år sedan lät det som att det där är nog inget för mig. Jag har aldrig sagt att hon ska göra si eller så. Men jag har sagt att så här tänker jag, och så här resonerar jag, men du måste finna din egen väg. Är du tillfreds med din situation är det gott nog. 
 
Ikväll när vi var ute på ännu en promenad målade hon upp sin privatekonomiska plan! Utan att jag någon gång sagt hur min plan ser ut. Hon har alltså gått från att det där är nog inget för mig till att ha skrivit ner en privatekonomisk plan. Det tycker jag är fascinerande!
 
Ibland kan det ta några år att börja en förändring. Men vad gör det egentligen? Och jag kände någonstans att all förändring kan troligtvis inte börja på något annat sätt. Det är som att när vi börjar ställa frågor så börjar något i oss vakna. Något som inte kommer eller kan somna igen. Kanske är det så att varje förändring börjar med en fråga? Även vår resa mot att ta aktivt kontroll och ansvar för vår egen ekonomiska utveckling och för vår framtida ekonomiska avkastning. 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 

En legend ur tiden

Publicerad 2018-01-28 18:09:00 i Atlasinvesto,

En legend har somnat in. Ingvar Kamprad har idag lämnat oss.
 
Kamprad och hans IKEA har funnits där i hela min uppväxt. Så självklart och på allvar känts som en del av Sverige och vår kultur. Hans skapelse är en sann framgångssaga precis som vilken annan av de riktigt stora. Som Jeff Bezos Amazon, Amancio Ortegas Inditex och Jack Mas Alibaba. Alla har de byggt något från grunden, och där detta något sedan blivit gigantiskt. Ingvar Kamprad byggde IKEA.
 
Det som skiljer är att Ingvar byggde upp ett imperium långt innan tekniken och världen såg ut som den gör idag. Vilket i sig gör bedriften ännu mer otrolig. Han gjorde det själv. Han fick en idé och omsatte den till verklighet. Hans projekt började i liten skala ute i den för världen okända småländska landsygden och slutade som ett av världens mest kända.
 
Ingvar Kamprad var en sann entreprenör - ja arketypen av en entreprenör! Och han visste vikten av att skapa en god företagskultur. Alla som jobbat på IKEA vet om hur stark den inre kulturen var och är och vad den sannolikt betytt för företagets enorma framgång. Alla jag pratat med genom åren som arbetat för IKEA har varit otroligt positiva när de talat omkring företaget. Alla! Många är det också som gjort karriär inom IKEA genom att börja på golvet för att sedan med tiden stiga och utvecklas i rang OM det var något man strävade efter. Också en sak som Kamprad trodde starkt på. Den "Ikeanistiska modellen"; att bygga företaget på sin egna anställda personals engagemang, kompetens och lojalitet.
 
Det kommer kännas konstigt att veta att han är borta men hans arv och skapelse kommer finnas kvar långt efter min egen död.
 
Tack för att du visade oss svenskar att Den Svenska Drömmen finns! Den finns där ute i Sverige för alla att fånga eller förverkliga, för den som vågar drömma och skapa.
 
Tack för allt Ingvar och ha det så bra uppe i din IKEA himmel.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com 

Min slumrande mänsklighet

Publicerad 2018-01-27 22:23:36 i Atlasinvesto,

Ibland ramlar man över en låt som liksom får en att stanna till. För en tid sedan mötte jag en sådan låt. Jag lyssnar på den nu.
 
Den är lågmäld. Ett bevis att storhet ryms i det lilla. Ibland är det tonen, som det vackra väcker inom oss, som får oss att chippa efter andan. Kraften ligger i det subtila, det chimära.
 
Låten heter No Victims och är skriven och sjungs av Sophie Zelmani på hennes senaste album My Song. Hennes unika sätt att, likt Leonard Cohen gjorde, viska fram orden och melodin så att de känns lika mjuka som molnen på himlen är väldigt personligt. Jag kan inte säga att det finns många andra som gör det på samma sätt. Jag tycker om det. Det tilltalar mig. Som ett grönt lite drömskt gräsfällt som förföriskt svajar i sommarkvällen...
 
Jag tror det var Emerson som sa "To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment." Det gör Sophie med sin musik tycker jag. I en tid där det mesta ska överrösta varandra i rädsla av att inte synas, där saker ska låta 2018, låter i stället Sophie Zelmani precis som hon alltid gjort. Hon går sin musikaliska väg så som hon alltid gjort. Och alltid kommer göra.
 
En vers i sången går som följer: 
 
I have a library of your essence. When I need to bring you back. I picking reading how you loved me. And l can fall into the deep of that.
 
Sången påminner mig om livet, och att livet har ett slut. Ibland när vi minst anar det. Så var det med min farfar. Och vi skapar väl alla små minnes-bibliotek där vi förvarar de vi älskar. Precis som texten i sången säger. Och den dagen vi förlorar våra kära är dessa bibliotek i våra hjärtan det vi bär med oss. Det som blir kvar.
 
Så fyll era minnes-bibliotek. Idag och imorgon. Och gläds åt alla kära som finns kvar. Det är så jag känner när jag lyssnar på Sophies innerliga "No Victims". Jag vill helt enkelt ta alla jag älskar i min famn. En sång som den här väcker min ibland lite slumrande mänsklighet till liv. Tack för det Sophie.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela