atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

En fallande kniv eller dykande Pilgrimsfalk?

Publicerad 2017-11-30 21:50:00 i Atlasinvesto,

Att aktier dyker av olika anledningar är ju ingen nyhet. Att de gör det under långa perioder är heller inte helt ovanligt. Men när aktier faller och analytiker och aktieägare börjar ana oråd då kan det utlösa kraftig ambivalens och turbulens.
 
H&M är i mina ögon ett av sveriges kändaste, starkaste och största bolag. Okej jag äger bolaget och är väl partisk men det bryr jag mig inte om. Jag tyckte så här om H&M innan jag köpte aktier i bolaget och jag tycker alltså det ännu. 
 
Jag har rest en del genom åren och har vänner som rest och reser väldigt mycket över hela världen. Och vart jag - och framförallt mina vänner - än kommit i storstäder runt om på Jorden så har H&Ms röda logo mött oss lika snabbt och säkert som det ännu mer berömda gulfärgade M:et till ett ännu mer känt bolag och matkedja. H&M ligger dessutom nästan alltid på guldställen eller på så kallade "hotspots" i städerna - vilket ju exempelvis H&M butiken på Times Square på Manhattan i New York kan symbolisera. Det säger något om ett bolag som ligger där. Det säger absolut inte allt. Men det säger något.
 
Enligt en artikel jag läst (jag parafraserar något) finns det "fallande knivar" men och också "fallande Buffett-knivar". Det första är bolagsaktier som börjat falla och som troligtvis aldrig kommer att vända uppåt igen. Detta är ur ett ekonomiskt perspektiv mycket farliga knivar och som man måste försöka undvika. De andra Buffett-knivarna är bolag som faller och faller bara för att på nytt vända upp. Ett bättre namn vore kanske "Pilgrimsfalks-bolag". Dessa bolagsaktier faller tillsynes som knivar från hög höjd men bara för att till allas förtjusning/förvåning ånyo likt Pilgrimsfalken vända om och lyfta upp mot himlen igen. Buffet lär ha fångat just sådana bolag under finanskrisen 2008. 
 
Jag vet inte om H&M är en fallande kniv eller en dykande "Pilgrimsfalk". Ska vi tro på Stefan Persson (genompartisk storägare men ytterst erfaren och kompetent företagsledare) har H&M just positionerat sig i möjligheternas landskap. Det låter ju bra! Eller?!!
 
Hur som helst så har jag liksom Petter Stordalen (och framförallt Stefan Persson) tankat H&M de senaste månaderna; utöver mina andra inköp. Varför? Jo för att något i mig tror att detta bolag har allt som krävs för att fortsätta lyckas bra i många år framöver. Och det är sådana bolag jag vill äga och ligga lång i.
        Men för guds skull: jag är ingen Nostradamus eller professionell aktierådgivare! Endast en anonym bloggare och aktieamatör som tycker om att reflektera i ämnet - men det vet ni ju redan om. De som köper aktier i ett bolag måste tyvärr vara beredd på att förlora allt kapital de satsat i bolaget - oavsett om det handlar om 100 kr eller 1 miljard...
 
Så vad tror egentligen du? Är H&M en fallande kniv eller en dykande Pilgrimsfalk? Hmm...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
            
 
 
 
 
 

"One day" may never come

Publicerad 2017-11-25 09:55:34 i Atlasinvesto,

En vän till mig sa "Jag vet att jag en dag kommer bli mångmiljonär. Jag bara vet det." Hur vet du det, frågade jag honom och lyssnade sedan med mycket stora öron.
 
Han berättade att hans mål är att starta upp ett företag, inom konsulting, vilket kommer generera (vilket han räknat på) stora intäkter - intäkter som kommer göra honom ekonomiskt oberoende. Fri från ekorrhjulet. Jag frågade om han hade en plan för hur allt det här skulle gå till. Han hade en hyfsad tanke - dock ej nedskriven - om hur företaget skulle kunna se ut men nu började det knaka lite i resonemanget.
     Ett stort problem var NÄR det här företaget skulle ta sin  början, alltså något väldigt fundamentalt för att överhuvudtaget generera någon form av avkastning på vägen mot alla miljoner.
 
Efter att han berättat ivrigt om sina planer frågade jag om han hade gjort någon annan investering för att bli ekonomiskt oberoende? Jag menar om du vill bli miljonär, hur ser din privatekonomiska/finansiella plan ut för att uppnå detta mål? Han hade inte någon nedskriven privatekonomisk plan men sparade några tusen i månaden på ett sparkonto, i övrigt inget annat. Men säger i nästa andetag att han NÄR han har sparat ihop till en större summa (typ 150 000 kr) ska han börja att köpa lite aktier, sätta ihop en portfölj. Ok, sa jag lite förundrad och NÄR tror du det blir? Förhoppningsvis om ett år sa han. Men tillägger att han inte vill spara/investerara allt för mycket för man ska ju leva också...hmm.
 
Min vän har en ganska bra lön, 55 000 kr i månaden brutto. Så förutsättningarna för att investera i t.ex. en aktieportfölj finns där. Likväl är det enda min vän pratar om: snabb avkastning, snabba cash, någon form av quick fix, helst dubbla, tredubbla, fyrdubbla det man investerat - gärna inom 12 månader. Han pratar om viljan att bli miljonär men gör inget som jag ser det för att påbörja den här resan. Istället ligger alla oskrivna planer någon gång i framtiden - en dag ska det ske.
 
När han hälsade på för någon vecka sedan och började prata ekonomi hörde jag mig själv säga "Alla miljonärer ser troligtvis till att investera en ganska ansenlig del av sin inkomst och avkastning innan de börjar spendera dem på livets alla härligheter. Och även om de vill leva gott så ser de sannolikt till att kontinuerligt fortsätta investera sina inkomster och avkastningar, hur kan de annars bli och förbli miljonärer?". Min vän tystnade och sa efter en stund ..."jo så är det nog."
 
Uttycket "en dag ska jag" är väldigt lömskt. Det kan nästan lägga sig som en dimma i vårt sinne. En dimma där vi kan gå vilse och tiden bara går och går och går.
 
Jag säger inte att min vän aldrig blir mångmiljonär. Eller att han inte kommer lyckas med sina företagsidéer. Det som gör mig förbryllad är hans tilltro på att "en dag" ska den här resan mot miljonerna börja...varför inte börja idag?!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Jills Veranda

Publicerad 2017-11-19 12:02:28 i Atlasinvesto,

Det finns program på Tv:n som lyfter till höjder man inte trodde fanns. Där allting bara sitter. Allt ifrån programidén, hur programmet inleds och avslutas, programledaren, gästerna och innehållet. Jills Veranda är ett sådant program. Och premiären av säsong tre var något av det bästa jag sett på väldigt länge.
 
Gäst i programmet var en för mig okänd artist men efter programmet är hon det aldrig mer. Maxida Märak är en artist och aktivist från Jokkmokk i Lappland. Hon är same och kämpar för samernas rättigheter på alla sätt och vis. Maxida är en krigare!
I Jills Veranda fick hon på ett oromantiserande vis berätta om den värld och kultur som hon så tappert kämpar för att rädda. Och parallellerna till amerikas indianer var både slående och kusliga. Två ursprungsbefolkningar som fanns/finns och levde/lever på en mark, som sedan den nya världens folk kommer och lägger beslag på helt utan att skämmas - oavsett om det är i svenska fjällvärlden eller på den amerikanska prärien. Programmet upplyser och problematiserar den här mörka sidan av USAs historia men då tyvärr också Sveriges.
 
Maxida ger ansikte åt ett förtryckt folkslag som strider för de mänskliga rättigheterna, för sin folkgrupps existens. Hon gjorde det så att det brände rakt in i hjärtat. Och det är tydligt hur Jill anpassar sig, är uppmärksam och vågar ta de allvarliga frågorna och samtalen vilket inte alltid är så lätt att göra. Genom hela programmet vilar en undran om hur vi människor kan göra så här mot varandra och Maxida berättar sin syn och sitt perspektiv på ett stort sår i vår historia.
 
Jills Veranda vågar blanda kärleken till countryn och dess kultur med allvarliga frågor så som mänskliga rättigheter och samhällsproblem. Och gör det på ett mänskligt sätt. Har ni inte sett avsnittet så gör det. Det är ett avsnitt som berikar och berör på så många sätt - ända in i själen. Det är enligt mig svensk Public Service när den är som allra allra bäst.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela