atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Superlånet!

Publicerad 2018-03-25 23:37:00 i Atlasinvesto,

 
Att använda sig av hävstång för att skapa högre avkastning är helt naturligt i företagssfären. Men i privatpersonssfären verkar konsensus vara att undvika detta. Eller kanske inte? Oavsett bör rimligtvis en hävstång användas genomtänkt och väl medvetet om risk och möjliga negativa konsekvenser.
 
Om jag tänker spekulera i diverse start-ups är det nog klokare att göra det med eget intjänat kapital än med kapital från en hävstång. Men om jag använder en hävstång som ett led i en väl genomtänkt plan och investering är det väl precis som vilket annat företag som helst som belånar sig? Oftast just med ett fördelaktigt lån för att finansiera en affär som är tänkt att skapa ett bättre cashflow, högre omsättning och en ökad avkastning. 
 
Avanzas Superlånet är en sådan möjlighet till hävstång. Och jag har så klart tittat och räknat på möjligheterna. Med Superlånet kan man få låna till en ränta på lägst 1,74% (beroende på vilken förmånsnivå man tillhör) upp till en viss summa av det totala värdet på sitt depåkonto. Det är dock bra att veta att om krediten för Superlånet övertrasseras (och om detta står det tydligt i vilkoren för lånet) går man över till Avanzas ordinarie ränta för lån, som just nu är på 5,70% - vilket genast blir något annat än ett fördelaktigt lån i hävstångssyfte. Fair enough!
 
Men om nu marknaden råkar ha en hög volatilitet (som på sistone) undrar jag när börjar Avanza räkna på ordinarie ränta OM nu krediten för ett eventuellt Superlån övertrasseras?
     Ponera att när börsen öppnar har jag 50 000 i kreditutrymme att utnyttja i Superlånet. Skulle börserna runt om i världen rasa kraftig är det ju ingen omöjlighet att det beloppet äts upp under en turbulent förmiddag. Börsen öppnar kanske ner 2 % för att sedan fortsätta marschera neråt. Låt säga att vid lunch är krediten för Superlånet nollat eftersom ditt depåvärde fallit så kraftigt. Börjar då ordinarie låneränta att gälla det klockslag som Superlånet-krediten är nollad? Eller om krediten återigen efter fem timmar är på säker mark, räknar Avanza ordinare ränta på de fem timmar som Superlånet var övertrasserat? Alltså exakt när börjar Avanza egentligen räkna på ordinarie utlåningsränta om du bottnar deras Superlån?
 
Svaret på frågan är enligt Avanzas kundservice följande. Om ditt kreditutrymme för Superlånet är förbrukat när börsen stänger för dagen räknar Avanza ordinarie ränta på hela depåvärdet för den dagen. Det innebär också att om kreditutrymmet för Superlånet dagen därpå åter är på rätt sida efter att börsen stigit rejält - man har kanske igen 50 000 i kreditutrymme till 1,74% ränta - då är det återigen den fördelaktiga Supelåneträntan som Avanza räknar på när börsen stängt för dagen. Det spelar alltså ingen roll om Superlånet är nollat under olika delar av dagen, är kreditutrymmet på rätt sida när börsen stänger är det det som räknas.
 
Kan vara bra eller intressant att veta för den som gått och undrat. Eller för den som funderar på att använda sig av Avanzas Superlånet som hävstång i volatilitetens tider...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela