atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Aktier eller fonder?

Publicerad 2017-12-14 00:04:28 i Atlasinvesto,

 
En av mina vänner har länge brottats med om han ska våga investera i aktier. Det är hans egna ord "våga". Och nyligen hade vi ett samtal omkring möjligheter med just detta. Att investera i aktier kontra spara i fonder vilket han gör i dagsläget.
 
Vi resonerade om vilka positiva fördelar det kan vara med en aktieportfölj av exempelvis investmentbolag istället för att köpa en aktiefond med samma investmentbolag. Det här kom vi bland annat fram till. 
 
1. När man köper ett bolags aktie öppnar man upp dörren till en ny värld. En värld att fördjupa sig och följa på sin väg genom livet. Detta blir kanske inte lika självklart om man köper en förvaltad aktiefond. Det handlar alltså om aktivitet! Man följer sannolikt bolagen i en aktieportfölj mer aktivt. Tittar efter bolaget i sin omvärld, i tidningar, på TV, all övrig media, i städer man besökar etcetera. Man besöker kanske bolagens intressanta hemsidor, läser deras Investor Relations, kollar styrelsen, researchar deras VD, dyker ner i deras rapporter och mycket annat som man kanske inte gör om man har en förvaltad fond. Där gör någon annan det åt dig.
 
2. När man köper aktier får man ofta utdelning som man själv kan välja hur den ska återinvesteras. Samma utdelning kommer att återinvesteras per automatik i en aktiefond, du ser alltså aldrig av den där utdelningen. Återigen handlar det om aktiviet. Man blir mer med på resan med aktier. Får fatta intressanta och så klart viktiga beslut för den privatekonomiska framtiden.
 
3. En annan sak när det gäller utdelningar är att man som utdelningsinvesterare kan sätta mål för sin utdelningstrappa. Att detta året siktar jag på 5000kr i utdelning, nästa 12 000kr, nästa 25 000kr och så vidare. Att prognostisera och utvärdera. Att se snöbollseffekten av sitt investerande. Att vara aktiv i den här processen. Med en fond uteblir väl den här möjligheten? Kan man vara en utdelningsinvesterare med en fondportfölj?
 
4. En annan sak när det kommer till aktier är ju att du aldrig behöver sälja av en investering för att komma åt delar av avkastningen. Tack vare utdelningarna! Låt säga att du - när snöbollen är i rullning efter tio år - väljer att sitta på Maldiverna under Q4. Vill man ta delar av avkastningen till att betala för uppehället och andra löpande utgifter är det skönt när det rullar in aktieutdelningar på kontot. Då kan man ju aktivt återinvestera en del av den avkastningen och använda den andra delen till uppehället med mera - och dessutom är aktieportföljens värde intakt. Med aktiefonder (hur bra de än går) måste man ju sälja av för att komma åt sin avkastning och därmed minskar ju storleken på fondportföljen; vilket ger mindre utdelning och hämmar värdeökningen på sikt. Man måste alltså kapa tillgångar om man vill åt fondportföljens avkastning. Vilket inte gynnar pengamaskinen. Det strider liksom mot det mest fundamentala ur ett finansiell/ekonomiskt perspektiv. Vi vill ju leva på avkastningen och ända se en värdeökningskurva på vår portfölj som pekar mot stjärnorna. 
 
5. En annan möjlig fördel med aktier är ju att värdeökningen på portföljen inte enbart hamnar i fokus - vilket det förmodligen lätt gör med fonder. Eftersom du aldrig hanterar eller ser av utdelningarna. Med aktier kan det bli ett bredare förhållningssätt och fokus helt enkelt vilket kan vara mindre stressigt ur ett kapital psykologiskt perspektiv. Vad gör det om värdet på en aktieportfölj faller om utdelningarna ökar enligt planen? Men faller en fondportfölj finns där inte samma plan att luta sitt psyke mot.
 
6. Vill man utveckla sin finansiella intelligens gör man nog det lättare genom just aktivitet framför passivitet. En aktieportfölj bjuder in till just aktivitet. Man inspireras att läsa på om hur marknaden fungerar, om investeringar, om börsen, om framgångsrika investerare, om hur man skapar passiva inkomster, om vad som är tillgångar, om vad som är skulder, om ränta på ränta effekter, om allokering, om entreprenörskap, om privatekonomi, om företagsledare, om hur man kan sätta mål och nå dem, om hur kan jag öka och ha fokus på min intjäning, om soliditet, om strategier/planer för en aktieportfölj, läsa och följa bloggar så som Petrusko, Lundaluppen, Utdelningsseglaren, Procentpanik och så mycket mycket annat som inspirerar till uveckling och lärdom i ämnet. Aktier innebär att du är mer aktivt ansvarig och vill försöka ta ansvar för ditt framtida kapital i större grad än om du sparar i en fond - där tar ju fondförvaltaren det ansvaret åt dig. Sen kanske det är bättre om förvaltaren heter Simon Blecher!
 
7. Att du gör som de rika om du köper aktier. Ta rygg på giganter.
 
Summa summarum så är aktier sannolikt något högst lärorikt och utvecklande när det kommer till ekonomi. Jag vet inte om fonder är det på samma sätt? Att all statistik sedan talar för att aktier genom åren - historiskt sett - gett högre avkastning än fonder är ju ett skäl i sig för att vilja och våga välja en aktieportfölj framför en portfölj av fonder.
 
Nu har min vän iallafall bestämt sig. Han kommer nog att köpa in sig i ett investmentbolag om några månader. Vad gör jag? Det vet ni ju redan om. När det gäller att investera så väljer jag aktier framför fonder. Bland annat av ovan nämnda anledningar...och några till.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela