atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Sparkvot september 2022 & Atlas reflektioner...

Publicerad 2022-10-01 00:52:39 i Atlasinvesto,

 
Det är när börsen är som nu som man har nytta av fördragsamhet. Att stressa upp sig tjänar inget till. Det kapital som placerats på börsen, utifrån den analys och strategiska plan man gjort, bör ha en långsiktig placeringshorisont. För mig innebär det minst fem år, troligtvis tio, och med hög sannolikhet många fler år än så.
 
Men...det är en sak att säga sig vara långsiktig och ha en långsiktig plan, och en annan sak att verkligen genomföra den långsiktiga planen. Ni som läser det här vet förmodligen det, men många utanför dessa investerarforum är kanske mindre medvetna om det tuffa psykologiska maraton det innebär. Mina barn har ingen aning om det.. 
 
Och när det rasar utför på börsen och hela ekonomin skakar sätts ens långsiktighet på enormt prov. Kanske synas också nu om det insatta kapitalet på börsen verkligen kan undvaras? Och inte visa sig behövas inom en närmare tidshorisont än man först trodde. För när allt går upp på börsen är det kanske vad man genuint tror (att kapitalet kan undvaras), men när det nu rasar brant och snabbt utför inser kanske många att så var inte fallet. Man hade inte räknat med ett antal hundratusen eller miljoner kronors nedgång på så kort tid. Inte nu! Kanske aldrig...
 
Jag tror börsen kommer fortsätta ner en hel del innan det börjar plana ut. Innan det börjar vända. Så är livet på börsen. Har man inte insett eller förstått det tidigare så blir det här en reality check. Nedgången under pandemin var förvisso en kraftig nedgång men återhämtningen gick så fort att den oro och det tvivel som kan infinna sig vid längre sättningar och lågkonjunkturer inte hinner slå rot. Men nu tror jag att både oro och tvivel faktiskt börjat göra det hos många. Det som sker nu i vår ekonomi och på börsen är påfrestande för vårt investerarpsyke. Att säga något annat vore förmodligen lögn. Många portföljer har rasat rejält och när det lyser rött och minus procenten stiger så är det inte kul. MEN! Det här är något som alltid verkar återkomma. Efter sommar kommer vinter. Efter dag kommer natt. Så ock på börsen...
 
Jag fortsätter fördragsamt att spara i aktier. Mitt beslut är taget sedan länge. Min plan är nedskriven och genomtänkt. Jag fortsätter genom börsens dag och sommar, men också genom dess natt och vinter. Den här månaden blev sparkvoten 23 %. Det mesta in i Castellum där jag också investerade Axfoods utdelning. Vi får se vad nästa månad har i sitt sköte. Hur ekonomin utvecklas och i vilken riktning inflationen fortsätter och vad som sker geopolitiskt.
 
Allt jag egentligen vet är att jag sitter still i båten. Att mitt segel för mig framåt på ett stormande börshav. Men min blick viker inte en tum från ljuset, därborta, nånstans vid horisonten. Min resa har nästan bara börjat. Jag tänker inte vända mig mot mörkret utan bara beslutsamt åka igenom det. En dag ska jag berätta om min resa för Athena och Amadeus. Någonting gott ska komma ut ur det här. Lärdomar om livet, lärdomar om känslor, lärdomar om hur viljan kan driva dig och om hur förnuftet förhoppningsvis kan leda dig. Och resan...den fortsätter...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo 
 
[email protected] 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela