Januaris sparkvot 20,4 %
Jag gick över skolgården och solen sken. Eleverna lekte i pulkabacken och som rastpedagog är det härligt att se deras glädje över snön som fallit och det vinterlandskap som breder ut sig. Mitt i allt det här tar jag fram min telefon och exekverar månadens investeringar. Strax därefter puttade jag på barnen när de satt i sina färglada pulkor, och snön ven runt deras öron där de flög nedför snön.
Det tog mig bara några sekunder att genomföra mina köp, att genomföra min investering i aktier på börsen. Men min Masterplan har pågått i över ett halvt decennium. Den manifesterar sig alltmer. Både i portföljen men kanske framförallt i mitt beteende.
Inköpen blev som jag redan bestämt mig för. I banksektorn, och i mina två innehav där SEB och Handelsbanken. Extra roligt då att SEB slår förväntningarna i sin senaste rapport och lovar utdelning om minst 4,10 kr per aktie, även om extrautdelningen i nuläget uteblev. Jag tror dock att det beror på FI:s restriktioner om att vara återhållsamma fram till den 30 september, vilket beror på den post-fas liknande del av pandemin vi befinner oss i. Får en känsla när jag läser VD Torgebys kommentarer kring utdelningen att det kanske ändå kan skiftas ut lite till i sista kvartalet. Men men, det kanske är den hopplösa optimisten i mig.
Hur som helst så kan ännu ett utdelningsbelopp adderas till Castellums, och fortsätter det så här kommer det bli ett nytt utdelningsrekord för portföljen under 2021! Och sparkvoten landade in på hyggliga 20,4 %.
Avslutningsvis, hade ett intressant samtal med en kollega om vad man gjort med en lön på 100 000 kr i månaden. Hon menade på att man nog pensionssparat betydligt mer än nu, på ett sparkonto och förslagsvis också i fonder. Inte i aktier, frågade jag. Nä det är för stor risk att förlora pengarna. Har ni hört det förut? Den i landet (kanske bara i vissa grupper om jag inte ska generalisera allt för mycket) genomsyrande synen på att aktier är något man inte investerar i då det är alldeles för riskabelt. Jag har mött det här resonemanget så många gånger. Både hos unga och gamla. Och min undran är: var lär de sig denna denna insikt om aktier? Och vem är det egentligen som lär ut den? Och varför verkar den överleva år ut och år in i vårt samhälle?
Jag frågade vad hon tror de superrika i landet placerar sitt kapital för att maximera sin avkastning på kapital? Jag vet inte svarade hon. Och just det svaret tror jag är en annan av anledningarna till att de rika blir rikare och många av oss förblir där vi är - rent ekonomiskt - i generationer.
Har ni någon aning om var detta "tankegods" kring aktier som en riskabel investering kommer ifrån?
Med vänlig hälsning,
Atlas Investo