atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

H&M har fått en ny drottning!

Publicerad 2020-01-30 11:20:16 i Atlasinvesto,


 
Efter att H&M lämnat en bokslutsrapport som slår de flesta förhandsestimat kommer det som alla minns från den här rapportdagen - det som framförallt kommer skrivas in i historieböckerna - vara att bolaget valt en ny VD, och att Stefan Persson lämnar posten som ordföranden.
 
H&M har manövrerats av män i 73 år men väljer alltså nu att lämna över rodret till en kvinna. Och man gör det på ett sätt som exempelvis Ikea är känt för och väljer någon från det egna ledet. Någon som otvivelaktigt delar H&Ms och familjen Perssons värdegrund kring företagande och ledarskap.
 
Helena Helmersson har jobbat på H&M sedan 1997 och har under många av dessa år gjort det i olika chefspositioner, bland annat som hållbarhetschef och som COO det senaste året (Omni). Marknaden verkar tagit morgonens sensationella nyheter med entusiasm och aktien är upp över 9 %. Själv blev jag nästan lite chockad men när man analyserar situationen så känns det som om dessa byten kommer i helt rätt tid.
 
H&M har haft några år av motgångar och behövt transformera sig och sin affärsmodell. Att familjen i det läget skulle gått åt sidan skulle kunnat vara förödande. I stället har de stått på barrikaden och tagit mycket skit från finansetablissemanget. Nu i efterhand verkar de agerat klokt och framför allt agerat helt rätt! När så dagens rapport på sitt sätt cementerar vändningen och att H&Ms siffror blir allt starkare väljer familjen att strategiskt gripa tillfället. Stefan Persson lämnar ordförandeposten och Karl-Johan Persson lämna över rollen som verkställande direktör till en person som framstår som den perfekta efterträderskan. 
 
Under många år har debatten rasat om att vi ska ha fler kvinnor i styrelser och på VD positionen i stora svenska bolag. Samhället vill det, behöver det, och tror det är rätt väg att gå. Ur det perspektivet blir H&M nu också ett föredöme. De sätter en (bevisligen) otroligt kompetent och driven person - och kvinna - som drottning i ett av Sveriges och världens största bolag inom mode- och klädbranchen. Ett statement? Jag vet inte, men det känns som det!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
[email protected]
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela