atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Får barn på sikt "finansiell hälsa" av veckopeng?

Publicerad 2021-10-30 12:36:45 i Atlasinvesto,

 
I denna artikel i Aftonbladet menar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, att barn blir bättre på privatekonomi genom att få veckopeng. En veckopeng som enligt Arques halkat efter i storlek med tanke på föräldrarnas löneökningar. Vi bör alltså - enligt Arques - ge våra barn mer i veckopeng! Nja säger jag, inte för deras finansiella hälsa i alla fall...
 
Arques anser att barn för att kunna hantera pengar ska ha veckopeng för att lära sig hushålla med begränsade resurser. Här tycker jag han har fel eller åtminstone förenklar situationen "hantera pengar" alldeles för mycket. Vad barn behöver är kunskap om vad pengar och ekonomi är och hur vi kan förvalta och bygga en stark privatekonomi som växer sig starkare över tid. Det här är ett mindset och förhållningssätt och inget som du nödvändigtvis lär dig bara för att du får en veckopeng som du kan praktisera konsumtion genom.
 
Enligt Arques är det också bevisat att barn som får veckopeng (här hade han gärna fått koppla till någon forskning) och växer upp i ett hem där det pratas om pengar får en bättre finansiell hälsa som vuxnaAtt växa upp i ett hem där man pratar om pengar behöver inte heller leda till att du blir bättre på att sköta eller hantera din privatekonomi. Här handlar det ju om HUR det pratas om pengar. Vilket bland annat boken Rich Dad Poor Dad av Robert Kiyosaki belyser spot on. Är exempelvis barnens föräldrar mindre bra eller bekväma med att hantera sin privatekonomi eller på att förvalta sitt kapital gör det knappast någon skillnad om det pratas ekonomi eller att det (om det nu förväntas av oss?) ges någon veckopeng. Och hur ser egentligen barnens föräldrar på pengar? Är pengar något bra eller dåligt? Vad är kapitalism och kommunism? Jag menar på att det är långt viktigare att tidigt och på olika sätt belysa och skapa förståelse för pengars psykologi och funktion och möjligheter i samhället än att ge barnen veckopeng, eller?
 
Avslutningsvis lyfter naturligtvis Arturo Arques också fram att vi ska lära barnen att spara. Och visst är det bra att lära våra barn att spara... Men ännu viktigare och bättre är det att lära våra barn att investera!!! Jag skulle vilja dra det så långt och säga att: innan barnen vet vad investera verkligen innebär är det helt onödigt att ge dem veckopeng om syftet är att lära dem handskas med pengar. Nej sätt då hellre av pengar/kapital till era barn på ett ISK eller KF varje vecka, pengar som ni en vacker dag kan lämna över när de är mogna för det. Och när är det då? Lämna över detta kapital den dag när du i ditt hjärta och sinne vet att ditt barn verkligen förstått vad finansiell hälsa innebär. Om det sedan blir när barnen är tonåringar, unga vuxna eller vuxna spelar ingen som helst roll. Fram tills dess får man stötta barnen ekonomiskt och inom rimlighetens gränser utifrån var de befinner sig på sin finansiella resa.
 
 
På vägen dit gäller det alltså som med allt annat i konsten att fostra och uppfostra ett barn. Att ge de ovillkorlig kärlek, att sätta tydliga gränser, att ge dem chansen att spegla sig i dig genom både glädje och sorg, i dagliga samtal och reflektioner, i aktiviteter och äventyr - och sluta aldrig att vara lyhörda mot och uppmuntra, uppskatta, och utmana deras unika personlighet.
 
Veckopengen spelar i mina ögon väldigt liten roll (om ens någon?) för huruvida ett barn får eller uppnår finansiell kompetens eller inte. Däremot spelar enligt mig deras kunskap om pengar, kapitalförvaltning, ekonomi, finansvärlden, börsen, Mr Market, hur marknaden värderar din kompetens, kapitalism, entreprenörskap, företagande, arbete, lön och löneförhandling, utbildning, vidareutbildning, samhället, personlig utveckling, sparande och investerande en avgörande roll. Både för deras framtida finansiella intelligens och för deras finansiella färdigheter och förmåga. Och självklart för deras framtida finansiella hälsa.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo 
 
[email protected]

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela