atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Magdalenas mångmiljonärer...

Publicerad 2021-06-03 22:04:00 i Atlasinvesto,

 
Tankar kring Magdalena Anderssons idéer om förändring av beskattning av ISK och Kapitalförsäkringar. En finansminister som på allvar verkar vilja "förmedla" och "kommunicera" till folket att de som har 3 miljoner i kapital på exempelvis Avanza är mångmiljonärer (a la Jan Emanuel? Eller?) är i mina ögon på gränsen till imbecill. Åtminstone inte trovärdig.
 
Magdalena Andersson har examen från elitskolan Handels i Stockholm och har gjort en fantastisk karriär så imbecill är nog att ta i. Likväl tycker jag hon är högt i det blå med sitt resonemang den här gången...fullständigt...är det värt det?
 
För den som har 3 miljoner i kapital på ett ISK eller en Kapitalförsäkring innebär sannolikt, enligt mig, långt mer en person med disciplin att ha hanterat sin inkomst över lång tid. Inte en förmögen entreprenör och multimiljonär med breda ekonomiska marginaler som finansministern verkar vilja ge sken av. Och det är alltså nu dessa ekonomiskt disciplinerade människor ute i Sverige som Magdalena Andersson vill komma åt genom sitt nya förslag på beskattning av bland annat ISK. Dessa "mångmiljonärer", som genom år (decennier?) av ekonomiskt fokus och ansvarstagande byggt upp spar - och investeringsstrategier som börjat ge viss avkastning och frihet med mera, ska alltså nu konfronteras genom beskattning och genom orimlig retorik!
 
Magdalena Andersson frågar retoriskt på bästa sändningstid i ett av Sveriges populäraste nyhetsprogram om det är rätt (menar hon här rättvist?) att någon (av de ansvarstagande hårt arbetande människorna i den stora grå massan min anm) får skatterabatt på sina 3 miljoner på ISK och Kapitalförsäkringar samtidigt som det finns stora behov inom äldreomsorgen? 
 
Det här är i mina ögon inget annat än retorik och som appellerar till (vad finansministern verkar tro) okunniga och ekonomiskt ointresserade svenskar. Okunniga i den bemärkelsen att hon tror att många svenskar förmodligen inte läst en enda bok kring privatekonomi som fört dem ett steg eller i en riktning mot att ha något kapital på ett ISK. Okunniga i den bemärkelsen att hon i sitt högmod verkar tro att medborgarna köper hennes uttalande rätt av; och hon hoppas säkert dessutom att svenskarna underblåser retoriken med egna "sanningar" om solidaritet, klasskamp och jämlikhet.
 
Att beskatta ISK miljonärer är inget annat än socialdemokratins viljan till makt. Makt över den grå massans kapital. Genom att förföra vad hon tror den "fördummade" massan med sin antipati mot kapitalet och ett förskönande av statens importans kring att fördela just detta kapital. 
 
Dessutom verkar Magdalena Andersson med sin retorik vilja skuldbelägga den som slitit hårt, som disciplinerat och systematiskt byggt upp en god och stabil privatekonomi. Hon verkar vilja få alla 3-miljoners miljonärer att ge upp drömmen om att frigöra sig, och att inte klippa navelsträngen till sin stat. En stat som allt mer verkar framstå som att den goda medborgaren är den som: arbetar sig genom livet och rakt ner i graven, helst innan pension, efter att ha levt ett liv utan drömmar om frihet från den allsmäktiga staten. Medborgaren ska helst förbruka sin lön varje månad - och sitt "fuck of" kapital - på onödigt konsumerande så att momsen kommer in, arbeta 7-16 så att skatten på lön och arbetsgivarskatten kommer in i ladorna, och att allt detta ska göras i lojal tystnad till och aldrig ifrågasätta (Magdalena Anderssons??) socialdemokratiska principer och värderingar.
 
Jag frågar mig följande. Har finansministern ens varit i närheten av någon av dessa 3-miljoners mångmiljonärer? Har hon samtalat med någon av dessa? Har hon sett hur de exekverat sina liv, sin väg till 3 miljoner? Var i ärlighetens namn har hon fått sin verklighetsuppfattning ifrån? Är verkligen Magdalena Anderssons syn på medborgarna den sanna bilden av vem den svenske medborgaren är, eller bör vara? Är vi svenskar så fördummade? Jag tror hon har gått vilse. Att hon gått väldigt, väldigt vilse... Vilse i en politik som jag inte ens längre tror - per definition - kan kallas för socialdemokrati... 
 
Med ifrågasättande hälsningar,
 
Atlas Investo 
 
[email protected] 
 

Kommentarer

Postat av: Kalkyl

Publicerad 2021-06-03 23:48:26

Hej Atlas! Ett ypperligt skrivet inlägg. Jag instämmer i allt du skriver sitter med mobil och möjligheten att ge kommentarer på ditt inlögg begränsas av mobil men tyvärr också av den urusla layouten på blogg.se se där du finns, ser en rad i taget när jsg skriver, ha knappt det ens.

Svar: Tack för din kommentar Kalkyl! Och för att du bemödar dig att skriva trots hopplös layout. Som sagt ett ovärdigt politiskt utspel från Magdalena Andersson som jag antar inte får gehör någonstans, möjligen i Vänsterpartiets fikarum...
Mvh,

Atlas
Atlas Investo

Postat av: Investeringsundersköterskan

Publicerad 2021-06-04 07:07:55

Det blir väl som med arvsskatten. LOkom ju på att det i stort sett bara var deras medlemmar som betalade arvsskatt. Alla andra hade kunskap och möjlighet att skatteplanera för att komma undan arvsskatten.

Svar: Om det här förslaget någonsin blir till verklighet blir det kanske så ja.
Atlas Investo

Postat av: Koll på kontot

Publicerad 2021-06-04 15:26:02

Hej Atlas.
Skriv gärna på uppropet mot detta vansinniga förslag:

https://www.skrivunder.com/ror_inte_vart_sparande

Mvh / K

Svar: Hej Koll på kontot.
Skrev under redan igår. Efter att läst ditt inlägg "Skriv under mot tak för ISK och miljonärsskatt"!
Mvh / A
Atlas Investo

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela