atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Konsten att stå emot!

Publicerad 2021-07-25 11:08:00 i Atlasinvesto,

 
Marshmallowexperimentet är en berömd studie i fördröjd tillfredsställelse som gjordes 1972 på Stanford Universitet i Kalifornien. Testet gick ut på att fyraåringar fick en marshmallow men blev sedan underrättade om att om de väntade med att äta upp den skulle de få en till. Forskaren ville sedan se om deras förmåga att stå emot korrelerade med deras framtida framgång och därmed sannolikt chansen till ett bättre liv. 
 
Och mycket riktigt visade studien på sikt att de barn som klarade av att stå emot att äta upp marshmallowen när forskaren lämnade rummet - och därmed istället fick två marshmallows när han kom tillbaka - också fick mer framgång genom livet på flera olika sätt. Ni kan läsa mer om Marshmallowexperimentet i en artikel här. Det var en tredjedel av barnen i testet som kunde stå emot suget att äta upp godisbiten när de blev ensamma och därmed sedan åtnjuta två marshmallows. 
 
Som investerare väcker det här en spännande fråga. Är de investerare på börsen som kan stå emot att sälja av för att hämta hem en aktievinst på 50 000 kr, för en framtida vinst (bara några månader framåt?) på 500 000 kr, en del av den där tredjedelen som kunde motstå att äta upp marshmallowen? 
 
Som partner i en relation. Är det så att de som kan härda ut tider av frustration, gnabb, eller andra typiska relationskonflikter i slutändan de som får uppleva en starkare, längre och mer framgångsrik kärleksrelation? Är dessa personer också en del av den där tredjedelen i testet? Som klarade av att vänta för att få en till godisbit; för att få uppleva en fördröjd tillfredsställelse, ett bättre liv?
 
Oavsett vilket kan det - alltså enligt Marshmallowexperimentet - i olika delar av livet vara en vinnande strategi att kunna stå emot de impulser och idéer som väcks i oss när det kommer till (exempelvis) konsumtion, investeringar eller att gräset är grönare på andra sidan. Om vi bara kan stå emot, utöva en slags stoisk självkontroll inför ögonblick i livet där nuet liksom skriker "Köp den där saken!", "Ta hem den där aktievinsten!", eller "Ge upp den här relationen!" så väntar kanske något otroligt vackert vid horisonten...någonting större och bättre!
 
Jag säger inte på något sätt att det här är en slags kungsstrategi till ett bättre liv, större lycka eller till framgång på börsen. Jag säger bara att den absolut kan vara en lyckad strategi men så klart en strategi bland många! Kanske är den som sagt värd att pröva i stunder där vår brist på självreglering och självkontroll ibland gör att vi ogenomtänkt går åt ett håll, snarare än att först stanna upp och verkligen analysera vårt framtida (och kanske bättre) alternativ. På Stanford Universitet bevisades den här strategin - om fördröjd tillfredsställelse - genom "Marshmallowexperimentet". Jag kallar det för "Konsten att stå emot"...
 
Har du något exempel på när du stod emot något (litet som stort) för att senare vunnit på det eller förbättrat ditt liv? Dela gärna med dig av din erfarenhet!
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela