atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Kan alla bli miljonärer på börsen?

Publicerad 2021-04-17 08:38:00 i Atlasinvesto,

 
Det här är väl frågan många ställer sig. Och ställer vi frågan här i bloggosfären är svaret nog ett rungande "Hell Yeah!". Men jag är inte så säker på att alla verkligen kan bli det. Låt mig utveckla hur jag tänker.
 
För att nå framgång i något behöver man ofta både talang och målmedvetenhet. Både vilja, förmåga - men också möjlighet! Dessutom kunskap och färdigheten att exekvera den. Lägg därtill disciplin och mod. Och utöver allt detta så tror i alla fall jag inte att något svårt uppnås utan kamp och "true grit".
 
När exempelvis en sådan person som Zlatan sitter i intervjuer och säger att om han kunnat nå så långt (inom fotbollen) så kan unga grabbar som drömmer om det också lyckas med det. Något i hans resonemang väcker frågor i mig... 
 
Zlatan är ju inte direkt vem som helst! Han var och är fortfarande en exceptionell talang och ett bollgeni vilket så klart är två avgörande faktorer bakom hans enorma framgång. De flesta unga grabbar är varken exceptionella talanger ELLER några bollgenier... 
 
Vi går vidare. Zlatans fantastiska vinnarskalle är en annan faktor. Tillsammans med att han fått vara skadefri under större delen av sin karriär vilket är ytterligare en faktor. De flesta unga grabbar är varken vinnarskallar eller går igenom hela sina idrottskarriärer skadefria.
 
Min poäng (som jag försöker få till) är att Zlatan inte kan göra en sådan rak parallell och jämförelse mellan sig själv och den där pojken på Rosengård eller Djurgården som drömmer om att en dag bli fotbollsproffs...det är i mina ögon inte trovärdigt. Det är att förenkla en komplex verklighet alldeles för mycket. Sen kan man ju bli fotbollsproffs - men för att lyckas med det - krävs det att otroligt mycket ska klaffa längsmed vägen. Annars hade väl alla som velat bli fotbollsproffs blivit det? 
 
Så kan alla bli miljonärer genom att investera på börsen? Min tes är att så inte är fallet. För precis som de som nått framgång (exempelvis Zlatan) har specifika förmågor, färdigheter, disciplin och förutsättningar som tagit dem dit de är, så krävs det troligtvis liknande egenskaper för att lyckas nå miljoner på börsen. Och ännu mer av detta för att nå 10 miljoner - eller 100 miljoner! Vem som helst kommer inte kunna nå det här. Det är enligt mig att förenkla en komplex verklighet alldeles för mycket. 
 
För att fortsätta liknelsen mellan ett fotbollsproffs och en investerare på börsen och vad som kan behövas för att lyckas.
     Som investerare på börsen behöver du nog också ha en viss talang för det (även om den inte behöver vara i Zlatan-klass), en form av fallenhet och ett enormt intresse helt enkelt. Man behöver vinnarskallen vilket översatt till en investerare kan handla mer om att tro på vissa strategier och sedan ha mod att gå de vägarna "no matter what". Att vara skadefri kan för en investerare liknas vid att alltid ha en inkomst - helst stegrande - där en stor del kan investeras in på börsen. Disciplinen är kanske den mest självklara förmågan och det som knyter ihop säcken. Disciplin innebär att som investerare månad efter månad, år efter år, decennium efter decennium spara och investera utan att röra det växande kapitalet, varken i medgång (annat än för nyinvesteringar) eller motgång. Disciplin att kunna vara långsiktig, på riktigt!
 
Även om man skulle vilja säga att vem som helst kan spara och investera ihop miljoner så är det nog en skönmålning av verkligheten. Det är nog också att bortse från de färdigheter och förmågor och målmedvetenhet som många inom den här bloggosfären verkar besitta och som inspirerar mig att försöka lyckas. Men också att bortse från att människor har olika livssituationer och möjligheter. Här (tror jag) det finns några fundamentala faktorer som gör det mer möjligt för vissa än för andra att kunna lyckas på börsen. Bland annat utbildning, jobb, inkomst, en ordnad privatekonomi, ordnade livsförhållanden. Att vara frisk och kry och att få behålla den hälsan över tid är en annan avgörande och fundamental faktor - kanske den viktigaste...
 
Så för att någon ska lyckas bli mångmiljonär på börsen krävs det en hel del av oss. Varav hälsan och "true grit" sannolikt är två avgörande faktorer för att lyckas på sikt. Annars skulle väl alla bli det? Vad tror ni?
 
"Vilka egenskaper och faktorer tror ni en person behöver för att bli mångmiljonär genom att investera på börsen?" 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
[email protected] 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Redaktionen

Publicerad 2021-04-24 17:51:44

Alla skulle kunna, om de bara förutsatte sig. Problemet är att man måste uppoffra en hel del för att nå målet - uppoffringar som alla inte kan, eller är beredda att göra. Spelberoende, knarkande, psykiskt sjuka, eller bara de som har sådana i sin familj är klart förhindrade. Det här är också varför basinkomst inte löser så många problem - problemet är inte att människor har för lite pengar, utan att de inte kan styra sina liv. Skulle kunna, men kan inte.

Svar: Tror inte heller på basinkomst. Möjligen basinkomst kombinerat med andra livsavgörande insatser för att få en båt i rätt riktning - exempelvis vad man kan göra med basinkomsten... Som sagt, jag tror inte att alla kan bli miljonärer lika lite som att alla skulle kunna bli astronauter. Sen är det med det sagt troligtvis lättare att bli miljonär än astronaut. Tack för dina reflektioner Redaktionen.
Mvh,

Atlas
Atlas Investo

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela