atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Diversifiering kontra fokusering

Publicerad 2020-02-19 10:37:00 i Atlasinvesto,

 
När Per H Börjesson var gäst på EFN Marknad häromveckan uttryckte han att diversifiering bevarar värde medan fokusering skapar värde. Vilket är en intressant tanke. Och Börjessons uttryck är faktiskt något som jag läst tidigare i en investeringsbok av en annan känd entreprenör. 
 
Att ha många bolag i portföljen är en trygghet och minskar (troligen) risken för större nedställ. Men samtidigt kan en fokuserad eller koncentrerad portfölj (kanske snabbare) skapa värdestegring om man - som Börjesson poängterar - gjort sin hemläxa om innehaven. 
 
Även om Börjesson i sin litteratur (liksom de flesta andra) förespråkar diversifiering framför fokusering har hans Investment AB Spiltan ett relativt koncentrerat innehav. Han motiverar detta med att "om man känner till innehaven, deras affärsmodell och att branschen växer" kan det vara rimligt. 
 
Vidare i programmet lyfter Börjesson ett vanligt misstag bland investerare. Nämligen att man säljer av starka bolag i portföljen för tidigt - bolag som gått bra. Detta då man tror att bolaget nått toppen och så missar man fortsatta uppgångar. Han menar att detta är ett misstag som en långsiktig investeringsstrategi kan minimera.
 
Börjesson exemplifierar sina resonemang ovan genom Investment AB Spiltans val av att vara just fokuserade och långsiktiga mot sitt största innehav Paradox. Vilket enligt honom de facto är en högre risk, men som gett en fantastisk avkastning då Spiltan varit med på bolagets långa uppgång.
 
Kan det vara så att en fokusering av portföljen a la Spiltan (där Paradox är en stor del av portföljen) snarare handlar om en medveten investering som inte bör förväxlas med en riskfylld spekulering? Att det alltså är skillnad på fokusering och fokusering? 
 
Även investmentbolaget Industrivärden har en fokuserad portfölj vilket DI lyfte i en artikel nyligen. Kanske investmentbolag överlag är mer fokuserade än diversifierade? Varför är de det kan man ju i så fall undra? Hmmm... 
 
Att välja en investeringsstrategi, antingen diversifierad eller fokuserad kan spela roll för portföljens utväxling och värdestegring. Oavsett vilken strategi så kommer det alltid finnas de som förespråkar eller föredrar antingen det ena eller det andra och de kan förmodligen motivera varför. I slutändan är det helt enkelt upp till var och en att hitta sin väg och känna sig trygg och nöjd med den. 
 
"Hur går era tankar kring diversifiering kontra fokusering? Vad har inspirerat er att välja det ena eller det andra? Eller kanske både och?" 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 

Kommentarer

Postat av: drommaren

Publicerad 2020-02-20 18:03:18

Hej Atlas!
Många kloka tankar i inlägget.

I bloggsfären har vi ju ett lysande exempel på det du tar upp-

Slimis som har 2-3 enskilda innehav i sin portfölj förutom fonder.

Hans portfölj har ju fullkomligt utklassat min oavsett tidsperiod. Jag har typ 24 bolag i min portfölj.

Som du skriver får alla hitta sin strategi - Finns inget rätt eller fel.

Ha det bra Atlas!

Svar: "Som du skriver får alla hitta sin strategi - Finns inget rätt eller fel." och det är i det här mystiken ligger...
// Atlas
Atlas Investo

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela