atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Börsen pendlar - bara att acceptera

Publicerad 2019-08-06 16:32:00 i Atlasinvesto,

 
 
 
Att investera på börsen innebär upp- och nedgångar. Ibland kan dessa ske snabbt och oväntat. Då ofta på grund av olika makroekonomiska händelser. Nu senast på grund av Trumps tariffer i handelskriget med Kina - och Kinas svar på detta.
 
Det innebär att min portfölj har fallit med ca 100 000 kr på två börsdagar. Jag skriver detta för att påminna om att så här kan det vara på börsen. Börsen har sina jojo dagar och perioder. Det är inget lustigt med det utan en naturlig del i den kontext vi kallar finansmarknaden.
 
Att aktier faller i värde är dessutom inte detsamma som att bolaget blivit sämre på sin business eller på att göra sin grej. Visst till och från kan det vara så också, men sällan när det kommer till bolag som exempelvis Investor. Men även Investors aktier följer troligtvis med de börsnedgångar eller uppgångar som skapas av just bakomliggande makrofaktorer. Där går inget bolag säkert! 
 
Om man är kortsiktig eller behöver använda kapitalet i portföljen är det så klart tråkigt när det går söderut. Och ska kapitalet användas till kontantinsatsen till bolånet nästa vecka bör det rimligen ligga utanför börsen. Men är man långsiktig spelar börsens fluktuationer mindre roll.
 
Jag ser det inte heller som en förlust när det bär av neråt. Eftersom jag inte planerat att sälja och realisera varken aktier som ligger upp eller någon av de som ligger ner. På sikt återhämtar sig oftast värdet i en portfölj. I alla fall i en någorlunda sammansatt och genomtänkt portfölj - om vi ska tro på den historiska statistiken (även om det absolut aldrig är någon garanti för att det blir så).
 
Det är otroligt intressant att följa makrostatistiken och att följa börspsykologin. Att se vad som händer, det är en del av tjusningen med börsen. Är t.ex den här senaste dippen början på en längre recenssion? Eller är det bara ännu en rörelse skapad av bakomliggande aktuella faktorer på marknaden.
 
Man vet sällan när Björnen kommer - bara att den kommer tids nog. Samma sak gäller för Tjuren, björnens pendang. Oavsett vilket så är det ofrånkomligt att uppleva sådana här breda nedgångar (eller uppgångar) om man investerar i aktier. Ju tidigare man är medveten om det ju bättre. Det är liksom en del av helheten med att investera på börsen. Men också en del av orsaken till att tänka långsiktigt. 
 
Med vänlig hälsning
 
Atlas Investo 
 
Atlasinvesto@gmail.com 
 
 

Kommentarer

Postat av: Slimis

Publicerad 2019-08-06 23:41:20

Så sant. Tack för ett bra inlägg.

Mvh Slimis

Svar: Tack Slimis!
// Atlas
Atlas Investo

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela