atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Onyanser kan bli till villfarelser

Publicerad 2018-06-16 18:53:00 i Atlasinvesto,


 
Jag vill börja med att säga att jag inte är politisk aktiv på något sätt. Skulle jag sätta mig i ett politiskt fack vore jag kanske Socialmoderat. Men det partiet och alternativet finns väl inte...eller?
 
Alla partier har sina styrkor och sina svagheter. Men politik är svårt och lurigt för oss. Många gånger verkar partipolitiken fungera som bojor för det fria tänkandet. Det skapar ett "vi och de" utav sällan skådat slag. Och när man ibland ser på debatter på TV kan man undra över hur politikernas respektive verkligheter ter sig? När man så blint tror på den egna vägen - den onyanserade vägen.
 
Långt viktigare än politik tycker jag vår känsla för moral och rätt och fel är. Våra insikter om självkänsla, självförtroende och självtillit och vad som bygger detta. Vår förmåga till förståelse och hur vi kan tränas i att bli reflekterande människor. Vår grundläggande människosyn och livsfilosofi. Vår förmåga att känna tacksamhet och empati till medmänniskor och till Jorden. Vår förmåga att förlåta, både oss själva och andra. Jag tror ni förstår vad jag menar.
 
Men när jag ibland läser vad framgångsrika människor som är högt upp i samhällshierarkin skriver i olika debattinlägg blir jag fundersam. För deras åsikter påverkar och färgar förmodligen ganska mycket den stora massan, eftersom de får mycket utrymme i media. Och risken finns att den stora massan tror på deras onyanserade reflektioner och gör dem till sina egna snedvridna villfarelser. Sen hoppas jag verkligen inte att det är så...
 
Nu senast läste jag i en tidning hur en politiker och minister skriver som sin rubrik i en debattartikel "Jag vet hur det är att ha en tuff uppväxt." Under rubriken kan man läsa att personens mamma inte hade råd med utlandsresor och dyra sommarlovsaktiviteter under politikerns uppväxt. Jag har svårt att ta en sådan artikel på allvar. Och vad är det personen egentligen vill förmedla med sin text? Och var landar detta ur ett rent finansellt och ekonomiskt perspektiv? Vill personen normalisera att utlandsresor och "dyra" sommarlovsaktiviteter är viktiga faktorer för att barn inte ska få en tuff uppväxt? Man kan ju dessutom undra i vilken ekonomisk skola personen gått i? För med den villfarelsen kommer definitivt den stora massan (om de tror på ministern) att fortsätta som en form av ekonomiska slavar under en styrande elit. Jagandes deras ideal och visioner.
 
Om detta skulle "definiera" (jag vet att jag hårddrar det nu och att ministern om vi suttit ner och samtalat säkert inte menar så här) en TUFF UPPVÄXT är vi på djupt vatten. Ett problem med sådana här debattinlägg i tidningar är ju det att djupare kunna förklara sig eller bättre beskriva vad man menar inte ges något utrymme. För så är det ju med media. Det blir ofta ett inlägg och en artikel som ensam får bära fram (i det här fallet ministerns reflektioner om sin tuffa uppväxt utan utlandsresor och dyra sommarlovsaktiviteter...) och inte dennes djupare nyansering av vad man kanske försökte säga. Just DÄRFÖR är det ju så viktigt att det budskap du som privilegierad elit förmedlar känns någorlunda grundat och inte blir som exempelvis Zlatans numera ständiga uttalanden - som är komiska på sin höjd. Men vem är det egentligen ministern vill vinna över med en sådan här artikel? Vilka skulle rösta på någon som hävdar att man har haft en tuff uppväxt pågrund av uteblivna utlandsresor och dyra sommarlovsaktiviteter? Jag kanske raljerar nu men förlåt mig i så fall.
 
En god barndom och uppväxt ska präglas av ovillkorlig kärlek och omtanke oavsett var i den hierarkiska trappan man befinner sig. Finns detta spelar det inte någon roll om "utlandsresorna" blir till grannbyn eller "sommarlovsaktiviteterna" blir till det lokala friluftsbadet eller cykelutflykter till naturområden i hembygden. Det om något borde skapa starka rötter, trygghet och tacksamhet och en förmåga att se och uppskatta vad man har. 
 
Dessutom uppmuntrar ju ett sådant här förhållningssätt  - att leva efter sina förutsättningar - en potentiell "pengamaskin"! Då man istället för att bränna pengarna på en slags påtvingad konsumtion (exempelvis andras drömmar om vad som är bra för barnen) kan vi från det att barnen är små bygga och skapa portföljer och investeringar som genererar framtida avkastning. Mer sanning än ministerns något skeva upplevelse av vad som är en tuff uppväxt är troligtvis den att det är inte barndomen som är tuffast för de flesta människor. Nej det är när man lämnat uppväxten bakom sig som de flesta av oss inser att det är när vi är vuxna som det verkligt tuffa börjar. 
 
Att då haft en barndom och uppväxt baserad på kärlek och omtanke i sin ryggsäck plus någon form av pengamaskin som ser till att trygga din resa genom vuxenlivet - det tror jag betydligt mer på.
 
Så istället för att skjuta in kapitalet i vanor som idealiserade utlandsresor och dyra sommarlovsaktiviteter, borde nog den stora massan snarare börja fundera på hur vi kan leva ett gott liv utifrån våra förutsättningar och samtidigt maximera framtida avkastning till oss själva och våra barn. Men det var kanske det ministern egentligen menade med sitt debattinlägg, vad vet jag...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela