atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Hennes & Mauritz

Publicerad 2017-12-15 22:29:00 i Atlasinvesto,

Att marknaden förvånades så över H&M och deras svaga rapport idag? Var det någon som trodde att den skulle vara jättebra? De proffsanalytiker som trodde det borde nog slicka sina sår och fundera på hur de egentligen fick fram sina estimerade beräkningar.
 
H&M är uppenbart i en förändringens tid. Deras modell måste omstruktureras. Inte deras vision! Den står lika tydlig som 2015 och alla åren dessförinnan. 
 
I DI står idag (171215) att läsa att Sven Olof Johansson tankat aktier - just idag när H&M aktien backat över 13% - för 34 miljoner kronor. Han reflekterar i intervjun om att H&M är på rätt väg med sitt samarbete med kinesernas motsvarighet till Jeff Bezos, Jack Ma och hans Alibaba. Johansson tror också att genom att bolaget nu aktivt börjat stänga marginalbutikerna kommer de också kunna bli mer fokuserade, mer effektiva. 
 
Det kanske inte handlar om någon "butiksdöd" utan snarare om att H&M vill förändra en strategi mot en annan? Att anpassa sig efter hur marknaden adapterar sig i vårt ultramoderna samhälle. Att minska de fysiska butikerna tror jag är helt rätt väg att gå. Och ska man - eller rättare sagt NÄR man - ökar just de fysiska butikerna så bör det rimligtvis vara på de bästa lägena i städer; både på de nya och de redan etablerade marknaderna. Jag tycker det är fascinerande att när finansmedia skriker om katastrof så köper finansrävar in sig...vad ska man egentligen tro? 
 
I en annan artikel i dagens DI (171215) kan man ta del av att H&M planerar en fortare integrering mellan den fysiska och digitala butiken. En integrering som H&M ser som en av sina styrkor mot konkurrenterna, enligt både Nils Vinge och Stefan Persson. 
 
Så nog verkar H&M gå efter den gamla devisen "gör om, gör rätt". Tillsammans med en del handfasta omstruktureringar i de egna leden kan detta kanske vara vad skeppet behöver för att på sikt ändra mot den nya färdriktningen - alltså uppåt! Jag säger på sikt för det H&M gör just nu och förmodligen började med för flera år sedan tar tid. Borde ta tid. Måste få ta tid. Precis som ett frö som du planterat igår inte kommer växa upp till ett majestätiskt träd imorgon. Men ge det några år, ge det tid att få slå rot, så att när det väl tränger upp ur jorden så kommer det växa sig högt och starkt mot den blå himmelen. 
 
Jag tänker så här omkring H&M. Kanske kommer de aldrig bli exakt så stora och starka som de varit. Men kan de bara återfå delar av denna storhet så kommer de att ha goda chanser att i framtiden kunna se tillbaks på de här åren med vishet genom lärdom och säga "när andra såg faror, såg vi möjligheter".
 
Så sagan om Hennes & Mauritz kommer att fortsätta på ett eller annat sätt. Och jag sitter/ligger som ett litet barn och väntar förväntansfullt på nästa kapitel.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela