atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Risk & Chans

Publicerad 2019-03-16 09:04:00 i Atlasinvesto,

 
Det skrivs ofta när det gäller investeringar på börsen att man ska vara försiktig med exempelvis belåning. Men i nästa andetag kan man läsa om vilken fantastisk möjlighet det är till en potentiell hävstång genom detsamma. Så hur kan man orientera sig bland alla budskap och argument om risk och chans? Är den som är satt i skuld aldrig fri? Eller är den som belånat sin portfölj snarare mer utav en sann entreprenör? Om vi zoomar ut och tar ett helikopterperspektiv omkring just risk & chans - om investeringar i allmänhet och livet i synnerhet - vad kan vi dra för slutsatser? 
 
När det kommer till investeringar vill vi väl alla i grunden försöka få någon form av avkastning på vårt kapital. Även om det finns många som hellre verkar vilja undvika risken för förlust av kapital än att se och ta chansen till avkastning
 
Två saker vet vi: det finns alltid en viss risk om man vill ha avkastning (ex fonder) och oftast en ännu större risk bakom målet att nå en hög avkastning (ex aktier). Men om man är beredd att ta en genomtänkt risk kan det vara ok, och kanske snarare en chans till avkastning i stället för en risk. Men med det sagt så finns ju även det motsatta - det ogenomtänkta risktagandet.
 
När det kommer till investeringar skulle ett ogenomtänkt risktagande exempelvis kunna vara att gå "all in" i endast ett onoterat start up företag som någon rekommenderat - och dessutom belåna sig tungt för att man verkligen vill göra det stora klippet. I livet skulle ett ogenomtänkt risktagande kunna vara att som turist dyka ner i vattnet där det simmar ett flertal vithajar (som var och en väger kring ett ton) bara för att man vill uppleva närhet till dessa majestätiska djur. 
 
Vad händer om vi tittar i andra spektrumet av risktagning? I det genomtänkta risktagandet där risk börjar få konnotationen av att vara en "god chans att uppnå något" som man inte hade gjort eller fått chansen till att uppleva utan det genomtänkta risktagande! 
 
Inom investeringar kan ett genomtänkt risktagande vara att handla exempelvis 7-17 aktier i sunda bolag på Large och Mid cap listan på Stockholmsbörsen. I bolag som du själv läst på om och följt en tid - eller som något stort investmentbolag redan gjort åt dig. Och om du samtidigt genom ett förmånligt lån hos någon bank initialt "boostar" portföljen för att med en hävstång öka avkastningen och på så sätt snabbare bygga upp ett kapital kan det kännas både mer rimligt och försvarbart. I livet kan ett genomtänkt risktagande vara att som turist (under kontrollerade omständigheter) hoppa ner i en gallerbur under en "Hajsafari" i havet utanför Sydafrikas kust för att därifrån skåda och uppleva ett av de kraftfullaste rovdjur som finns på vår planet - vithajen. 
 
Men även genomtänkta risktaganden kan sluta riktigt illa, och det verkar vara en del av livets förutsättningar. I fallet med Hajsafarin kan den här artikeln från Aftonbladet vara en påminnelse om det här. När det kommer till börsen är det sannolikt att ett nog så genomtänkt risktagande - hur väl det än är exekverat - kan vara extremt tufft att hantera psykologiskt vid exempelvis börskrascher som den här artikeln beskriver och belyser, hämtad från Dina Pengar
 
Likväl finns det troligtvis väldigt få framgångsrika människor som blivit just framgångsrika utan att ha tagit risker - och ofta stora sådana. Vad risken sedan bestått av eller hur den sett ut är olika, men att de tagit risker och ibland med livet som insats råder det ingen tvekan om. Oavsett om vi ser på risk som "risk för förlust" eller som "chans till möjligheter" så är det ju ofta hur vi hanterar saker och ting rent psykologiskt som i slutändan kan leda oss både ut ur förlust och mot nya möjligheter efter en redan uppnådd framgång.
 
Så kan vi dra några slutsatser av allt det här? Nja inte mer än att livet helt enkelt verkar vara en evig kombination av risk och chans, av motgångar och medgångar - och av perspektiv! Det är upp till oss själva att försöka förbereda oss så att vi har kunskapen att möta och hantera en risk, eller att fånga och förverkliga en chans. Genom detta så kan vi kanske successivt förvandla en risk i livet till en chans - till möjligheter! Och göra detta oavsett vad andra tycker och tänker, vad tror ni? 
 
Med vänlig hälsning, 
 
Atlas Investo 
 
[email protected] 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela