atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Pengastress

Publicerad 2019-01-19 12:33:21 i Atlasinvesto,

 
 
I det senaste avsnittet (nr 101 i ordningen) av podcasten Ekonomi På Riktigt besöks Charlie och Mattias av hjärnforskaren Stina Söderqvist från Dreams. Hon berättar och reflekterar omkring vad hjärnforskningen säger oss om vad som styr våra hjärnors beslutsfattande. Både när det gäller ekonomi men också andra för oss viktiga områden i livet så som exempelvis träning.
 
Kortfattat har vår hjärna två system. Det ena, The Blue System, är det kalla och rationella systemet i främre delen av hjärnan. Detta system arbetar logist, reflekterande och långsiktigt. Dess antagonist, The Red System, är det varma och emotionella systemet som ligger bakom hjärnans främre del mer basalt. Detta system arbetar intuitivt, och utifrån motivation och kortsiktighet.
 
Tänker vi oss nu att vi står inför ett beslutsfattande så kommer dessa båda system att likt två urtida Tyrannosaurus Rex stå öga mot öga mot varandra. Detta är oundvikligt rent psykologiskt och fysiologiskt! Den blå T-Rex:en vet vad som är bäst för dig på lång sikt och är beredd att ta strid för det. Men den röda jätten tänker här och nu och kommer hänsynslöst strida för att få som den vill! Just nu!! 
 
Enligt Stina Söderqvist skapar detta naturligtvis många gånger stress inom oss. Vi vet alltså vad vi borde göra men samtidigt väljer vi inte sällan att göra på ett sätt som inte gynnar oss långsiktigt. Typiska exempel kan vara att vi spenderar i stället för att investera eller spara, vi väljer att sitta kvar i soffan framför TV:n istället för att ta den där promenaden som gör vår kropp starkare och friskare.
 
Att hjärnans röda system är förrädiskt och känslostyrt gör att vi ofta faller dit. Suget blir helt enkelt för stort efter ännu en fika på stan eller det där nya klädesplagget i skyltfönstret! Belöningen för ett bra sparande ligger för långt fram i tiden och tappar sin lyskraft! Det regnar och blåser ute så vi hoppar över promenaden. Vi faller dit igen!
 
Här har dock Stina Söderqvist en möjlig lösning på hur vi kan bli bättre på att hantera dessa båda system. Och det är inte genom en inre kamp som vi kan besinna striden mellan de båda systemen utan snarare genom diplomati, medvetenhet och till viss del list! Genom samarbete! 
 
Dessutom kommer de in på ett sidospår som också var intressant: Varför det i Sverige verkar vara mer moraliskt rätt att arbeta ihjäl sig framför att arbeta för att få en god och bra ekonomi - att sträva efter att bli ekonomiskt oberoende! Vad kan ha skapat den här kulturen och är den kanske på väg att börja ifrågasättas? Här ser man tydligt inslag av Robert Kiyosakis tankar om vad som faktiskt skiljer den "ekonomiskt" fattiges synsätt från den rikes. Life is so much a state of mind! Ett intressant avsnitt och väl värt att gå in och lyssna på.
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
[email protected]
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela