atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

Strategisk omallokering i portföljen!

Publicerad 2019-02-19 09:43:00 i Atlasinvesto,

 
Efter att funderat och analyserat kommer jag göra en strategisk omallokering i portföljen. Jag har landat i att det spelar en väsentlig och stor roll för min masterplan att bolagen i portföljen håller en hyfsat hög direktavkastning - helst inte under 3 %. Låt mig berätta hur jag tänker.
 
I Atlas Investo ingår just nu nio bolag. Av dessa har jag ägt vissa längre än andra. Jag tror inte på att gifta mig med något bolag. Jag har inte heller något problem med att sälja av om det gynnar min långsiktiga plan - nämligen att generera en allt högre och högre utdelning som kan återinvesteras in i portföljen. Helst vill jag ha bolag som också stiger i värde över tid men det behöver inte vara kursraketer eller tillväxtbolag. Ett moget bolag som tjänar pengar fungerar alldeles utmärkt i min portfölj. 
 
Om jag ser över min portfölj hur ligger då direktavkastningen till i de respektive bolagen:
 
Castellum 3,5%
Industrivärden 3,1%
Axfood 4,1%
Handelsbanken 5,3%
Atlas Copco 2,9%
HM 7,1%
SEB 6,1%
Epiroc 2,4%
Latour 1,8%
 
Då jag inte kan köpa in så stora volymer av respektive bolag som jag skulle vilja, för att kunna bära upp eller kompensera en låg direktavkastning (med ett större antal aktier) har det blivit ett problem. Latour som är ett suveränt bra bolag och som i övrigt har alla mina kriterier för att vara i portföljen ger för låg utdelning, med tanke på de volymer jag måste köpa på mig i bolaget. Det här borde jag kanske ha insett innan jag köpte in bolaget - jepp en lärdom tagen. Med Latour blir det på tok för lite nytt investeringskapital in i portföljen. Det är samma sak med Epiroc, som jag fick utdelat i och med Atlas Copcos omstrukturering. Även om Epiroc och Latour rent värdeökningsmässigt - framförallt Epiroc - gått bra så ligger ju likviditeten låst i portföljen. It is a no can do!! Jag behöver få in nytt kapital på kontot för att kunna köpa fler aktier.
 
Den faktiska utdelningen är alltså en viktig del och faktor för att Atlas Investo på bästa sätt ska kunna växa så som jag vill, så som min "Jedi-plan" vill!
 
Jag är alltså beredd att ta ett bolag som över tid kan ha en något mindre värdeökningskurva men som faktiskt delar ut mer under samma tidsperiod. För som jag ser det behöver jag: få in nytt kapital (ett större kassaflöde), för att kunna köpa på mig mer aktier, för att på så sätt generera en allt högre och högre utdelning med tiden och åren. Och för att det ska ske behöver jag ha stora volymera aktier i varje bolag - så enkelt är det. Någon procents lägre direktavkastning gör då för stor skillnad över tid. 
 
Jag har därför tagit beslutet att ändra på mina kärninnehav i portföljen. Med omedelbar verkan! Detta kommer ske genom att jag säljer av bolag nummer åtta (Epiroc) och nummer nio (Latour). För detta kapital kommer jag bygga upp en betydligt större position i mitt sjunde bolag SEB. Jag gör en bra vinst på Epiroc och en ok på Latour. Vinsten ska alltså planenligt skjutas rakt in i SEB, universalbanken som är ett av kärninnehaven i Wallenbergarnas Investor, vilket jag känner mig väldigt nöjd med.
 
Jag har insett och landat i att jag har bättre förutsättningar - utifrån den ekonomi jag har - att exempelvis kunna köpa på mig större volymer i sju bolag än i nio. Kan förändras i framtiden men just nu behöver jag ha strategier utifrån mina förutsättningar. 
 
När idén om Atlas Investo föddes var det fem bolag som skulle åka med på resan. Mina Big Five! Sen blev det nio och nu är det alltså nere i sju kärninnehav. Sju mogna bolag med god direktavkastning passar Atlas Investos masterplan bättre än nio där två har för låg. Beslutet är taget och exekverat! 
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
[email protected]

Kommentarer

Postat av: Drommaren

Publicerad 2019-02-21 21:49:22

Tja Atlas!

Jag tycker du gör 2 rätt.

1) Ändra strategi efter dina förutsättningar
2) Våga tänka nytt

Kör hårt!


Svar: Tack för din konkreta feedback Drömmaren!
Livet är en resa där våra strategier kommer vara väldigt avgörande för var vi slutar. Och modet att göra val är kanske en av de viktigaste. Trevlig helg på dig!

Mvh,

Atlas

Atlas Investo

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela