atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på [email protected]. Och kom ihåg att inget på bloggen (när det kommer till investeringar) ska ses som något råd eller rekommendation, utan gör alltid dina egna beslut och dina egna bedömningar när du investerar. Det här är bara en berättelse om hur jag valt och väljer att göra.

H&M - Mystik & Romantik

Publicerad 2019-02-02 17:46:00 i Atlasinvesto,

 
Så kom den tillslut - H&Ms årsrapport. Och som det spekulerats. Mycket har varit omkring utdelningen och en eventuell sänkning av den. Ett ganska stort utrymme i finansmedia har getts till den här spekulativa diskussionen. Allt från att bolaget gör bäst i att halvera utdelningen till något mer sansade estimat om att sänka den någon krona. Nu blev det inte så.
 
Man valde istället att låta utdelningen ligga kvar på 9,75 kr. För kanske är H&M till skillnad från många av analytikerna en del av en "verklighet" där det inte handlar om spekulativ kortsiktighet utan realistisk långsiktighet. För likt gästerna på en 50-års fest är fria att lämna tillställningen precis när de vill (investerarna) så kommer födelsedagsbarnet (H&M) stanna kvar och se till att det görs i ordning och skapas förutsättningar för att det så småningom kan komma att bli en 60-års fest. 
 
H&M motiverar sin oförändrade utdelning med att "den underliggande verksamheten uppvisar successiva förbättringar, att investeringarna (capex) minskar under 2019 samt att bolaget har en fortsatt stark finansiell ställning med beaktande av kapital-strukturmålet." 
 
De har varit tufft för H&M de senaste åren. Omställningen från deras enorma fokus på fysiska affärer till väl fungerande omnikanaler kom igång sent, men som ett gammalt känt uttryck säger "Sent ska en syndare vakna". Å andra sidan kanske H&M - snarare än en romantisk syndare - kan tolkas som Athenas uggla Glaucus som symboliserar vishet och klokskap i den grekiska mytologin. För Glaucus har nämligen förmågan att se i totalt mörker och väljer att lyfta och börja jakten på mat (läs tillväxt/utveckling/vinster) först när den klargjort vad, vem och hur den kommer att behöva jaga. Vilket innebär att ugglan (H&M??) faktiskt kan förutse betydelsen av sina eventuella val och beslut, se konsekvenserna och agera därefter. 
 
Oavsett - mystisk uggla eller romantisk syndare - så kanske H&M nu konsekvent börjat sitt paradgmskifte. Omställningen med fräscht fokus på multikanaler och kanske framförallt redan nämnda omnikanaler är i full kraft. Deras försäljning online växer mycket väl (deras egna ord dock) och uppgick i årsrapporten till ca 30 miljarder kronor totalt, en ökning med 22%. H&M fortsätter att stänga ner fysiska butiker på mogna marknader för att på så sätt stoppa den inflation av utbud på H&M butiker man själv skapat. Och i stället fokuserar bolaget på hotspots strategier på dessa marknader. H&M väljer däremot att öppna nya fysiska butiker på tillväxtmarknader. Det här är bara breda penseldrag av vad H&M gör och de exekverar säkert mycket annat för att effektivisera och modernisera sig och sin bolagsmodell. Med andra ord så har deras masterplan reviderats grundligt och det känns som H&M har klargjort sina val och beslut och kommer nu sannolikt konsekvent agera därefter.
 
Men för guds skull, mina reflektioner om H&M ska tas för vad de är, högst subjektiva tankar om ett multinationellt bolags resa genom kosmos. Men visst är det roligt att dyka ner i sådana här resonemang?! Kanske lite därför man vill äga en portfölj med olika bolag som man kan få filosofera om. Så hur kommer då allt att egentligen sluta? "Who knows?" svarade den visa gamla indiankvinnan när den unge krigaren frågade om bisonoxens framtid, sedan lyfte hon blicken mot den vackra prärien...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
[email protected]
 
 

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela