atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Finansiell Intelligens

Publicerad 2017-05-12 09:24:23 i Atlasinvesto,

Har läst Robert Kiyosakis bok från 2008 "Öka ditt finansiella IQ - bli smartare med dina pengar". Den Hawaii födde entreprenören och "ekonomifilosofen" som skrivit storsäljaren Rich Dad Poor Dad kommer i boken beskriva sin inställning och syn på rikedom och pengar. Bland annat vikten av att ha kunskap om hur du löser dina finansiella problem. Kiyosaki menar på att det framförallt finns 5 typer av finansiell IQ som krävs för att nå ekonomiskt oberoende. Boken är lättläst och hans poänger tydliga. Vilket jag gillar! Och har man läst någon av hans andra böcker så känner man igen sig i resonomangen. Som att pengar i sig är inget dåligt. I stället är det din brist på kunskap om pengar och ditt finansiella IQ som kan vara av ondo. Enligt Kiyosaki vet de rika om att ekonomiska problem måste bemötas och lösas. Det ansvaret vilar hos oss som enskilda individer, inte hos staten eller någon annan. De rika vet att genom att finna lösningar blir de också smartare inför kommande ekonomiska problem. OCH de rika vet att det är finansiell intelligens som gör oss rika - inte pengar.
 
Man behöver inte köpa allt som olika ekonomiska tänkare säger och tror på. Men det bidrar absolut till en ökad reflektion omkring pengar, investeringar och ekonomi; och kanske framförallt att det krävs en hel del vilja till personlig utveckling om man verkligen vill sätta sig in i ämnet. Det här är dessutom ett ämne som vi i Sverige INTE får lära oss i grundskolan vilket i mina ögon är mindre bra och ett självklart utvecklingsområde. Precis som vi får lära oss om olika religioner, politiska åskådningar, geografiska variationer på Jorden, fysik och kemi, hur vi kan leva hälsosamt, filosofer, samhälle och historia så borde skolverket införa ämnet "Ekonomisk Intelligens". I detta ämnet kunde vi sedan år efter år tränas inför uppgiften att en dag kunna bygga en egen finansiell plan för våra liv. I detta ämne kunde vi fått läsa biografier av framgångsrika entreprenörer, hur fantastiska bolag som Apple, Google och IKEA byggts upp och grundarna bakom, om småföretagande, om inkomster, utgifter, tillgångar och skulder, och gå igenom böcker som The Intelligent Investor, The Richest Man In Babylon, Så enkelt är det att bli miljonär med flera. Och på så sätt ständigt reflektera omkring ekonomi och finansiell intelligens. Och precis som vi sedan grundar våra liv på humanistiska värderingar, olika religioner och poltiska åskådningar så skulle vi då också kunna grunda vårt ekonomiska tänkande på vad vi lärt oss i skolan efter 12 års träning. Det hade blivit en riktig gåva till morgondagens elever om Sverige kunde ge dem detta!
 
Vi som inte fått den chansen får lära oss det på egen hand. Det går. Det är riktigt intressant och spännande. Och det är ett ständigt lärande om möjligheter och utmaningar.
 
"Vem har egentligen tränat och inspirerat dig i ämnet ekonomi och finansiell intelligens?"
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo
 
atlasinvesto@gmail.com
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela