atlasinvesto.blogg.se

Atlas Investo är en målmedveten investerare som har som mål att bygga upp en flod av utdelningar som jag sedan kan färdas genom livet på. Välkommen att ta del av mina tankar och idéer omkring ekonomi, sparande, investeringar och personlig utveckling. Kontakt, frågor, tankar och reflektioner kan även tas genom att maila mig på atlasinvesto@gmail.com.

Kusten mellan hav och sandöken

Publicerad 2017-01-22 11:03:00 i Atlasinvesto,

 
Har lyssnat på Sparpodden episod 166 och och samtalet med Onkel Toms Stuga. Ett samtal om rikedom och vad det egentligen kan innebära - både ur ett psykologiskt perspektiv och ur ett fysiskt perspektiv. Ett program som väcker reflektion.
 
Intressantast i samtalet tycker jag var bilden av att leva i minimalism. Min bild är att det handlar inte om att leva snålt utan om att leva mer utifrån dina egna val. Val som kan bygga på att du vill bli rik. Vi lever i ett konsumtionssamhälle som erbjuder ett överflöd av alternativ att bränna pengar på. Och många människor åker runt i det här av samhället designade ekorrhjulet och så förstår man inte varför rikedomen - både yttre och inre - inte kommer eller uppstår eller känns omöjligt att nå. En av mina husgudar har sagt att "om du inte designar ditt eget liv så lever du troligtvis ett liv som någon annan designar åt dig!". Det är ju ett medvetet val att leva ett mer minimalistiskt liv och vara glad och nöjd med det, och med fokus på att ändå fylla livet med de saker som gör det värt att leva för just dig - och kanske samtidigt bygga en pengamaskin. 
 
Jag satt för en tid sedan och samtala med en vän omkring ekonomi och finans. Vi kom in på hur många procent av lönen vi investerade och sparade i månaden. I detta skede kom frågan från min vän hur många % som jag hade investerat/sparat i månaden om jag varit i hans skor? Han lever ensam, inga barn, inget huslån och inga andra lån eller krediter. Jag svarade ganska omgående att i den situationen hade jag utan större hinder närmat mig 50% i investerande och sparande per månad. Jag ser dessutom ingen större orsak till vad som skulle vara svårt eller jobbigt med den kvoten vilket jag också konstatera i samtalet. Min vän skratta lite generat och kunde inte förstå hur det skulle vara möjligt ens. Och det är just här i den situationen som det kan skapas ett "finansiellt & ekonomiskt" psykologiskt enigma som för många blir olöst. En ekvation som aldrig finner svar. För att ha chans att finna svaret kommer man behöva göra ett livets paradigmskifte. Det finns förmodligen inget annat sätt? Man behöver landa i tunga värderingsfrågor som "Vad vill jag uppnå i livet?", "Vad är viktigast för mig för att jag ska må bra, både kortsiktigt och långsiktigt?", "Har jag kontroll över mitt liv, över min konsumtion, över min ekonomi?", "Lever jag det liv jag vill utifrån de premisser jag ställt upp?", "Om jag vill lyckas med något vad gör jag för att ta mig dit - om jag vill nå ekonomisk framgång studerar jag detta ämne på något sätt?", "Är det jag som regisserar min vardag eller lever jag i någon annans film (typ samhällets förväntningar omkring konsumtion av saker, aktiviteter, resor m.m.)". När jag beslutat och gjort grundläggande val i stora frågor som dessa och liknande kan det bli lättare att finna svaret i det ekonomiska enigma som kan råda. 
 
Det tar tid att göra stora förändringar i livet och ska de bli fullt assimilerade behöver de nog landa både i hjärtat och i hjärnan. För den människa som endast levt på öppet hav kan inte bara så där ta till sig att det finns något annat. Likaså för den som bara levt i sandöken. Nej för dessa människor gäller det att börja odla tanken på att det kan finnas ett annat sätt att leva - en annan värld så att säga - och när man väl är redo kommer stranden vid kusten mellan hav och sandöken att närma sig vare sig man söker den eller inte. Och på den stranden börjar du snart träffa på växter och träd som successivt övergår till en frodig skog. Och där kommer vara spännande vägar att utforska och andra människor som precis som du vill vara där på denna möjligheternas kust. Och plötsligt så är valmöjligheterna långt mer oändliga för var du vill ta vägen, för vad du vill göra! Men för att komma dit krävs det medvetenhet, tålamod, diciplin och slutligen insikt. Det verkar som om Onkel Toms Stuga vandrar på denna frodiga strandkust och tusan om jag inte kan se honom långt långt där borta vid horisonten...
 
Med vänlig hälsning,
 
Atlas Investo

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Atlas Investo

Atlas Investo är en målmedveten investerare som tror att personlig utveckling leder till sann rikedom. Välkommen att ta del av min resa.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela